România își extinde influența în regiune - Negocieri pentru cumpărarea singurului port din Republica Moldova accesibil navelor maritime
Dimensiune font:
Guvernul României a decis constituirea unei echipe de negociatori pentru a discuta cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) achiziționarea integrală a acțiunilor deținute de bancă la Portul Internațional Liber Giurgiulești, prin intermediul companiei Danube Logistics SRL. Potrivit unor documente analizate de Profit.ro, statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța, intenționează să preia acest port strategic, unicul din Republica Moldova accesibil pentru nave maritime.
Un pas decisiv pentru România în context regional
Portul Giurgiulești, situat la km 133,8 al fluviului Dunărea, în sudul Republicii Moldova, se află la granița cu România și Ucraina. Importanța strategică a acestui port a fost subliniată anul trecut de premierul Marcel Ciolacu, care a menționat intenția României de a achiziționa și dezvolta portul, având în vedere situația incertă a Portului Odesa din Ucraina și rolul crucial al Portului Constanța.
Echipa de negociere propusă va fi condusă de secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Bogdan Stelian Mîndrescu, și va include reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Finanțelor, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, precum și ai altor instituții relevante.
Danube Logistics SRL și importanța portului Giurgiulești
Danube Logistics SRL, deținută în totalitate de compania olandeză Danube Logistics Holding BV, este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Acesta este principalul port fluvio-maritim al Republicii Moldova și a devenit un punct nodal esențial pentru comerțul internațional al companiilor moldovenești.
Portul Giurgiulești este echipat cu patru terminale principale, inclusiv unul petrolier, două terminale cerealiere și un terminal de mărfuri generale și containere. În 2023, portul a înregistrat un volum record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, marcând o creștere de 18,6% față de anul anterior. În plus, numărul de containere transbordate a atins un nivel istoric de 8.460 de unități (8.646 TEU), cu o creștere notabilă a exporturilor de cereale și ulei de floarea-soarelui.
Perspectiva achiziției: România și Portul Constanța
Achiziționarea Portului Giurgiulești de către statul român ar consolida legăturile economice și comerciale dintre România și Republica Moldova, portul moldovean fiind considerat un satelit al Portului Constanța. Această mișcare ar putea, de asemenea, să prevină o eventuală preluare de către MBF Port Burgas din Bulgaria, care a manifestat interes pentru achiziționarea unor acțiuni Danube Logistics SRL.
BERD a devenit proprietarul legal al operatorului portuar în 2021, cu scopul de a proteja activitatea portului și de a atrage investitori internaționali. Achiziția de către România ar continua acest proces de dezvoltare, în contextul în care Giurgiulești a devenit un nod logistic vital, mai ales în urma creșterii volumelor de mărfuri transbordate ca urmare a conflictului din Ucraina.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau