Schengen, mereu în așteptare! Bogdan Aurescu a primit un semnal pozitiv: 'Suedia se va implica'. Ce spune despre decuplarea de Bulgaria
Dimensiune font:
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a solicitat sprijinul Suediei pentru a ne aduce mai aproape de aderarea la spațiul de liberă circulație. Suedia a prezentat joi, într-o conferință susținută la Reprezentanța Comsiei Europene la București, ce priorități are la președinția Consiliului Uniunii Europene. Ministrul de Externe a vorbit, la TVR Info, despre cum se implică Suedia în procesul de aderare al României la Schengen.
„În ceea ce privește susținerea Președinției suedeze pentru obiectivul de aderare la spațiul Schengen, nu poate să existe niciun dubiu cu privire la calitatea fermă, decisă, hotărâtă a susținerii Suediei. Pentru că Suedia nu a spus că nu va gestiona acest dosar. A spus că nu va pune pe agenda formală a unui Consiliu Afaceri Interne o decizie de aderare, dacă nu există garanția unui vot care să ducă la adoptarea unei astfel de decizii. Dimpotrivă, Președinția suedeză, chiar dacă printre prioritățile formale - care, de altfel, sunt, după cum știm, redactate cu mult timp înainte în pregătirea unei Președinții, așa cum am făcut și noi pentru Președinția din 2019 - cu toate acestea, Președinția suedeză a preluat această prioritate de la Președinția cehă. Iar în momentul de față, așa cum a rezultat foarte clar din discuția pe care am avut-o ieri cu ministrul de externe suedez și care continuă o discuție pe care am avut-o încă din 12 decembrie, anul trecut, în marja unui Consiliu Afaceri Externe, Președinția suedeză este hotărâtă, în mod ferm, să sprijine aderarea României, cu toate eforturile. Ministrul de externe suedez mi-a spus ieri (c.n. miercuri), în discuția pe care am avut-o, că este ferm hotărât să susțină eforturile României pentru aderare, că va face toate demersurile necesare și că va declanșa, în perioada următoare, un proces de consultări cu toți actorii implicați, în așa fel încat sa poata sa fie identificate solutii
Astăzi am participat la lansarea la București a Președinției suedeze, cu doamna ambasador al Suediei, Therese Hydén, și acest mesaj de sprijin din partea Președinției suedeze a fost reiterat. Nu în ultimul rând, ministrul de justiție din Suedia, la rândul său, a făcut o declarație extrem de decisă cu privire la sprijinul pe care Suedia îl acordă pentru acest proces de facilitare a ajungerii la un consens. Prin urmare, Suedia se va implica”, a spus Bogdan Aurescu.
Întrebat ce pârghii avem în dialogul cu Austria, să îi facem să-și schimbe poziția, și în ce măsură depinde acest lucru de rezultatul alegerilor care vor avea loc chiar în această lună, Bogdan Aurescu a declarat: „După cum ştiţi, Austria, atunci când a opus veto-ul său pentru aderarea României și, respectiv, pentru aderarea Bulgariei - față de care, de altfel, mai există și un vot împotrivă din partea Olandei, pentru Bulgaria, nu pentru România - Austria a spus, la acel moment, că nu are nimic să reproșeze României, că nu cere ceva din partea României, ci că este vorba despre un semnal de alarmă pe care îl trage pentru Comisia Europeană, în așa fel încât organismul comunitar să manifeste mai multă deschidere, mai multă sensibilitate pentru preocupările Austriei în ceea ce privește gestionarea migrației. Sigur că au fost acele discuții controversate cu privire la cifre migraționiste, despre care noi știm că nu corespund cu realitatea, pentru că nu sunt confirmate de agențiile europene, mai ales de Frontex. Dincolo de asta, într-adevăr, trebuie să vedem care sunt rezultatele acestor alegeri din Austria și cred că după aceste alegeri vom putea să tragem o concluzie. Însă asta nu înseamnă că noi nu discutăm și nu dorim să discutăm cu Austria. De altfel, eu pe 9 decembrie deja aveam o discuție telefonică cu omologul meu austriac; pe 12 decembrie, la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles, am avut mai multe discuții cu domnul ministru Schallenberg; de asemenea, vom continua aceste contacte și în perioada următoare. Și, cu siguranță, demersurile vor fi făcute și pe mai departe, inclusiv în contextul acestor consultări pe care Președinția suedeză urmează să le declanșeze în perioada imediat următoare. Dar este nevoie și din partea Austriei de o abordare constructivă și de căutarea de soluții, împreună cu România, împreună cu Comisia Europeană”.
Ministrul de Externe a mai spus că nu ia în calcul o decuplare de Bulgaria.
Noi nu am discutat niciodată despre o decuplare. Atunci când am discutat la Consiliul Afaceri Interne, pe 8 decembrie, diversele formule de decizie pentru România și Bulgaria, am discutat mai degrabă despre o decalare, nu despre o decuplare, pentru că, într-adevăr, situația celor două țări este diferită. Pe de-o parte, România are doar o opoziție din partea Austriei, pe de altă parte, Bulgaria are opoziție și din partea Olandei, nu doar a Austriei. Noi am discutat atunci doar despre o decalare temporală și, sigur, despre anumite condiții care pot fi îndeplinite de Bulgaria. (...) Noi nu am dorit să “scăpăm de Bulgaria”, ca să spun așa, să ne decuplăm de Bulgaria, pentru că noi considerăm că Bulgaria trebuie să fie parte a spațiului Schengen. Ambele state au făcut eforturi deosebite pentru a convinge partenerii europeni, pentru a-și reforma sistemele consulare, sistemele informatice care au legătură cu sistemul de informații Schengen și așa mai departe. Dar sigur că sunt două state diferite, care au și circumstanțe diferite”, a declarat ministrul de Externe.
De altfel, Bogdan Aurescu a spus că este prematur să fie avansat un calendar privind intrarea României în Schengen.
„Deocamdată cred că este prematur să vorbim despre calendare. Ceea ce trebuie să facem în această perioadă este să vedem care sunt rezultatele acestor consultări pe care Președinția suedeză le va organiza. De asemenea, noi vom continua demersurile noastre bilaterale și către Austria, și către toate celelalte state membre, și către Comisia Europeană, și numai după ce parcurgem această etapă cred că putem să avem o idee mai clară cu privire la un calendar”, a conchis Bogdan Aurescu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau