Se schimbă polii de putere în Europa: un nou mare jucător a preluat frâiele
Dimensiune font:
In Europa are loc o schimbare de putere în ritm accelerat. Dacă, până recent, Germania era ”plămânul Europei”, acum Franța a depășit-o atât economic, cât și militar. Astfel, cel mai important semnal este cel militar, iar Franța își joacă rolul de mare putere și preia frâiele pentru înarmarea Ucrainei.
Franța este hotărâtă să sprijine armata ucraineană cu tot ce poate și a anunțat, joi dimineață, că va livra Ucrainei șase noi tunuri Caesar, din care are deja 49 de unități. Ministrul Apărării, Sébastien Lecornu, a dezvăluit într-un interviu pentru cotidianul "Le Parisien" că industria franceză accelerează producția pentru a produce încă 72 de unități de acum până la începutul lui 2025. În total vor fi 78 de noi obuziere franceze destinate Kievului. Marțea aceasta, președintele Emmanuel Macron a spus că victoria Rusiei trebuie evitată cu orice preț nu numai pentru Ucraina, ci și pentru securitatea proprie a Europei și, de aceea, este necesar să se continue înarmarea guvernului lui Zelenski.
Ce arme trimite Franța
Obuzierul Caesar de 155 mm, asemănător cu obuzierele M777 furnizate Ucrainei de către Statele Unite, este montat pe un șasiu Mercedes-Unimog care poate ajunge până la 100 km/h și 50 km/h dacă se deplasează pe teren accidentat. Fabricat de Nexter Systems din Versailles, obuzierul a început producția în anii 1990 și a înlocuit vechiul TRF1. Este conceput pentru a fi operat independent, cu un cockpit conceput pentru a proteja echipajul de șase oameni de focul inamic. Ministerul francez al Apărării îl definește ca fiind un vehicul foarte agil. Designul lui Caesar permite o desfășurare rapidă pe câmpul de luptă, oferind trupelor ucrainene un avantaj pe care nu l-au avut până acum, deoarece obuzierele lor au o rază de acțiune mai mică și trag muniție de 152 mm. Caesar poate atinge 40 de kilometri cu tirurile sale și până la 50 de km dacă folosește proiectile asistate de rachete.
Ministrul Lecornu a explicat că livrarea acestui pachet de șase tunuri Caesar, pe care Ucraina l-a achiziționat din fonduri proprii, va avea loc "în următoarele săptămâni".
Seful portofoliului Apărării a evidențiat creșterea ratei de producție a Caesar de către Nexter, care este divizia franceză a grupului german KNDS. El a subliniat că timpul necesar pentru fiecare dintre ele a trecut de la 30 la 15 luni, iar asta va permite ca șase unități pe lună să părăsească liniile de asamblare în loc de două. Franța vrea să încurajeze țările și aliații europeni să finanțeze noile tunuri destinate Ucrainei./p>
Din cele 49 care au fost deja transferate în Ucraina, 30 făceau parte din echipamentul Forțelor Armate franceze sau erau destinate acestora, iar celelalte 19 erau pentru Danemarca. Obuzierele Caesar sunt de obicei montate pe camioane și pot lansa obuze de 155 de milimetri la o distanță de 40 de kilometri.
Franța joacă pe tot terenul
Lecornu a făcut acest anunț după ce s-a indicat că vizita în Franța, programată joi, a ministrului ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a fost suspendată din motive de securitate. Marțea trecută, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că va trimite 40 de noi rachete Scalp cu rază lungă de acțiune și "sute de bombe" în Ucraina. Macron a mai anunțat că în februarie va călători în Ucraina și a insistat asupra obiectivului ca Rusia să nu câștige războiul.
Obuzierul autopropulsat cu rază lungă de acțiune Caesar, navă amiral a artileriei franceze, costă între 3 și 4 milioane de euro, a spus ministrul, un cost pe care l-a considerat "suportabil" pentru aliații de la Paris, în timp ce "logica transferului de material preluat din stocurile armatelor se apropie de sfârșit".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau