Sondaj: 70% dintre români cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită
Dimensiune font:
Un sondaj INSCOP Research arată că românii sunt mult mai pesimişti decât în urmă cu 10 ani. Astfel, dacă în 2013 doar 40% credeau că, economic vorbind, România se îndreaptă într-o direcţie greşită, astăzi procentul este de aproape 70%.
Studiul realizat la comanda news.ro arată că doar 21.1% cred că România se îndreaptă într-o direcţie bună, iar 9.5% nu ştiu sau nu răspund. „După o succesiune aproape nesfârşită de crize diverse, populaţia României are o evaluare realist-pesimistă asupra direcţiei în care se îndreaptă ţara, respectiv asupra evoluţiei economiei şi a stării financiare personale. Două treimi dintre români cred că ţara merge într-o direcţie greşită, iar o cincime indică o direcţie bună. În ceea ce priveşte evoluţia economiei puţin peste 40% anticipează o evoluţie negativă în timp ce aproape 50% cred că economia fie va stagna, fie va avea o evoluţie pozitivă. Cea mai interesantă fotografie este însă comparaţia cu situaţia din urmă cu 10 ani (2013) când INSCOP Research a adresat o întrebare similară în cadrul Barometrului Adevărul despre România şi care arată o evaluare aproape identică a evoluţiei economiei. Evaluarea stării financiare a familiei comparativ cu cea din urmă cu un an este, evident, mai degrabă negativă. Estimarea situaţiei financiare personale viitoare este însă una mai echilibrată, majoritatea declarând că va fi similară celei din prezent. Cele mai mari surse de îngrijorare sunt starea de sănătate proprie şi a familiei, creşterea preţurilor şi corupţia”, spune Remus Stefureac, director INSCOP Research.
Care sunt îngrijorările românilor
Aproximativ 16.7% dintre români apreciază că, faţă de acum 1 an, situaţia financiară a familiei lor este în prezent mai bună, 40.4% consideră că este la fel, iar 41.4% cred că situaţia financiară a familiei este mai mai proastă comparativ cu cea de anul trecut. Ponderea non-răspunsurilor este de 1.5%. Starea sănătate proprie şi a familiei reprezintă principala sursă de îngrijorare a românilor, 26.9% dintre respondenţi indicând această problemă drept cea mai importantă, urmată de creşterea preţurilor (problemă menţionată de 19.7% din total eşantion) şi corupţie (19.5%). Topul este completat de starea sistemului de educaţie (12.6% dintre cei chestionaţi indicând această problemă drept cea mai importantă), războiul din Ucraina (9.7%), lipsa locurilor de muncă (7.4%).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau