Top 25 cele mai îndatorate state din lume, cu peste 95% din PIB
Dimensiune font:
FMI, Banca Mondială și alte site-uri de specialitate publică periodic date privind datoriile guvernamentale ale statelor, în baza cărora se poate întocmi un top al celor mai îndatorate țări din lume.
Criza economică globală din 2020 determinată de pandemie este în mare parte de vină pentru creșterea datoriilor guvernamentale ale statelor din întreaga lume. Deși 2021 a ajutat la o redresare a creșterii, economiile avansate și cele globale înregistrând o creștere de 5,3% și, respectiv, 5,9%, a fost de scurtă durată. Creșterea inflației, în parte, din cauza supracorecției pachetelor de stimulare post-lockdown, a făcut ca economiile să își înăsprească din nou politicile monetare, în timp ce invazia Ucrainei de către Rusia a avut un impact asupra piețelor de mărfuri, afectând puternic economia globală.
Pentru a alcătui lista cu 25 de țări cu cele mai mari rate datorii-PIB, specialiștii Insider Monkey au folosit statisticile Trading Economics. Țările au fost apoi enumerate în ordinea descrescătoare a raportului datorie/PIB.
1. Japonia
Raportul datorie/PIB: 264%
Creșterea costurilor asistenței sociale pe fondul unei populații care îmbătrânește rapid, pachete mari de cheltuieli și o forță de muncă în scădere au dus Japonia la o datorie de aproximativ 9,8 trilioane de dolari. Această sumă de datorie este în mare parte în propria sa monedă; banca centrală deține o parte din el, în timp ce economisii interni dețin restul. Doar 7% din ea este deținută de străini. Prin urmare, țara depinde cu greu de amabilitatea străinilor.
2. Venezuela
Raportul datorie/PIB: 241%
Venezuela este una dintre cele mai mari țări cu o criză a datoriei publice externe, estimată la peste 150 de miliarde de dolari. Motivele principale ale acestei crize sunt corupția politică, închiderile de afaceri, șomajul, încălcările drepturilor omului, dependența ridicată de petrol și lipsa cronică de alimente și medicamente. Țara a fost foarte dependentă de petrol, a cărui producție a scăzut cu 2,5% în 2022. Cuplat cu investițiile inadecvate în alte sectoare, nivelul PIB-ului s-a redus cu trei sferturi, înrăutățind acest raport.
3. Sudanul
Raportul datorie/PIB: 182%
Politicile economice proaste, anii de conflicte și sancțiunile sunt câteva dintre principalele motive pentru cufundarea Sudanului într-o criză majoră a datoriilor. Cu toate acestea, în 2021, FMI și Banca Mondială au aprobat eligibilitatea Sudanului pentru reducerea datoriilor, având în vedere realizările sale lăudabile în realizarea reformei economice. O astfel de scutire a datoriilor va ajuta la îmbunătățirea standardelor de viață pentru sudanezi, la reducerea sărăciei și la creșterea perspectivelor economice.
4. Liban
Raportul datorie/PIB: 172%
Finanțele publice din Liban au fost paralizante din cauza plăților dobânzilor, consumând jumătate din veniturile țării. Ratele ridicate ale dobânzilor, creșterile salariale din sectorul public în 2017 și costurile reconstrucției postbelice au adăugat toate problemele financiare ale țării.
5. Grecia
Raportul datorie/PIB: 164%
Grecia are una dintre cele mai mari datorii guvernamentale ca procent din Produsul Intern Brut. Raportul datoriei țării față de PIB a început să crească vertiginos în criza financiară din 2008, deteriorându-se în continuare din cauza deficiențelor economice structurale și a lipsei de flexibilitate în politica lor monetară. Cu toate acestea, în ultimii ani s-au îmbunătățit soldurile primare, iar datoria față de PIB se preconizează că va scădea la 140% în 2024.
6. Eritreea
Lipsa accesului la piețele internaționale, ani îndelungați de instabilitate politică și sancțiuni economice au fost toate motivele pentru un raport mare datorie/PIB pentru Eritreea. Deficitele bugetare constante finanțate din datorie vor continua să fie, de asemenea, motivul pentru rata ridicată pe termen lung. Cu toate acestea, creșterea cererii globale de metale înseamnă că veniturile cresc treptat. În 2021, datoria externă a Eritreei era de 744.742.728 USD.
7. Singapore
Raportul datorie/PIB: 160%
Nivelul datoriilor din Singapore este de 560 de miliarde de dolari, iar raportul datoriei/PIB este de aproximativ 160%. Această datorie este în mare parte sustenabilă din punct de vedere fiscal, având în vedere că cuprinde titluri de stat din Singapore și obligațiuni de economii neutilizate pentru cheltuieli. Încasările din împrumuturi sunt investite, ceea ce înseamnă că țara are active puternice și datorii nete zero
8. Libia
Raportul datorie/PIB: 155%
Datoria publică a Libiei a atins niveluri ridicate, cu un raport datorie/PIB de 155%. Cu toate acestea, perspectivele pentru economie rămân pozitive, deoarece se estimează că va crește cu 4,4% în 2023. Acest lucru se datorează în mare parte veniturilor mai mari provenite din producția de petrol. Datoria este încă foarte mare, multe gospodării se confruntă cu sărăcia și insecuritatea alimentară.
9. Italia
Raportul datorie/PIB: 145%
Italia are o datorie publică uriașă de aproximativ 145% și are în mare parte un excedent de cont curent. Aproximativ 45% din acțiuni sunt deținute de străini, în timp ce dețin și economisii italieni bogați. Începând cu 2023, datoria guvernamentală națională a Italiei era de aproape 3 trilioane de dolari. Cu toate acestea, se așteaptă ca economia țării să dea dovadă de rezistență, având în vedere sprijinul fiscal și deturnarea aprovizionării cu gaze naturale din Rusia.
10. Capul Verde
Raportul datorie/PIB: 130%
Datoria națională a Capului Verde se ridică la 3,05 miliarde de dolari începând cu 2023. Raportul datorie/PIB de 130% se datorează în mare parte pandemiei, secetei prelungite și conflictului Rusia-Ucraina, având în vedere că importă 11% petrol și 8% cereale din Rusia. Se așteaptă ca serviciile și energia regenerabilă să stimuleze creșterea în următorii ani.
11. Statele Unite ale Americii
Raportul datorie/PIB: 129%
Statele Unite se confruntă, de asemenea, cu o datorie mai mare decât PIB-ul său de câțiva ani. Țara și-a atins plafonul datoriei în ianuarie la peste 31 de trilioane de dolari, ceea ce aduce raportul datorie/PIB la aproximativ 129%. Cu toate acestea, SUA își mărește adesea limita datoriei pentru a continua să se împrumute. Scăderea veniturilor, finanțarea guvernamentală pentru război și o gamă largă de reduceri de taxe au fost responsabile pentru raportul mare datorie/PIB al țării.
12. Bhutan
Raportul datorie/PIB: 125%
Bhutanul se bazează în mare măsură pe exporturile sale de hidroenergie, motiv pentru care raportul datorie/PIB este atât de mare.
13. Surinam
Raportul datorie/PIB: 124%
Nivelul datoriilor din Surinam se aproximează la 4 miliarde de dolari, cu un raport datorie/PIB de 124%. Mulți ani de gestionare proastă economică au determinat țara să se confrunte cu dezechilibre externe și fiscale. Ca urmare, inflația a crescut, iar cursul de schimb a suferit o depreciere considerabilă. Una peste alta, datorii mari sunt nesustenabile pentru această țară.
14. Zambia
Raportul datorie/PIB: 123%
Zambia a avut rate mari datorie/PIB, în mare parte din cauza creditării imprudente din partea băncilor occidentale. Împrumuturile guvernamentale din Regatul Unit pentru combaterea schimbărilor climatice s-au adăugat, de asemenea, la dificultatea sa datoriei. Restructurarea unor astfel de datorii crescânde în țară înseamnă că se îndreaptă către negocieri critice. Ca atare, FMI a fost de acord cu un plan de salvare în valoare de 1,3 miliarde de dolari, cu măsuri stricte impuse poporului Zambian.
15. Bahrain
Raportul datorie/PIB: 120%
Nivelurile ridicate ale cheltuielilor guvernamentale, slăbirea creșterii economice și scăderea prețului petrolului sunt toate responsabile pentru raportul ridicat al datoriei/PIB al Bahrainului. Se așteaptă ca anul 2024 să fie martor la economii bugetare de aproximativ 5% din PIB, în mare parte datorită unei creșteri a TVA-ului care crește veniturile non-petroliere.
16. Cuba
Raportul datorie/PIB: 117%
Pandemia a devastat economiile mondiale, iar Cuba nu este diferită. Turismul internațional s-a prăbușit în această perioadă, paralizând o economie aflată deja în criză. Problemele financiare crescute între comunitățile de emigranți remitenți au înregistrat, de asemenea, scăderi ale veniturilor externe.
17. Portugalia
Raportul datorie/PIB: 114%
PIB-ul scăzut și creșterea productivității sunt principalele motive pentru raportul ridicat al datoriei/PIB în Portugalia. Cu toate acestea, activitatea economică a crescut la începutul anului 2023, turismul ajutând ritmul. Investițiile și licitațiile în curs sunt lansate în curând, îmbunătățind perspectivele economice ale țării în curând.
18. Sri Lanka
Raportul datorie/PIB: 114%
Nivelul datoriei Sri Lanka se situează în jurul a 116 miliarde de dolari, cu un raport datorie/PIB de 114%. Țara a anunțat default în aprilie 2022, descriind un caz clasic al capcanei datoriilor. Țara s-a cufundat în această capcană din cauza împrumuturilor cu dobândă ridicată de pe piețele internaționale de capital. Aceste împrumuturi au consumat în cele din urmă fluxurile de numerar valutare ale țării și l-au cufundat în neplată.
19. Canada
Raportul datorie/PIB: 113%
Datoria guvernamentală națională pentru Canada a atins 1,4 trilioane de dolari în 2022, cu datoria provincială și federală de 2,1 trilioane de dolari, de la 1 trilion de dolari în 2007/8. O cauză majoră a acestei creșteri a fost faptul că guvernul a înregistrat deficite mari în timpul pandemiei.
20. Spania
Raportul datorie/PIB: 113%
Nivelul datoriei Spaniei este de aproximativ 1,6 trilioane de dolari, raportul datoriei/PIB fiind de 113%. Acest raport a scăzut cu 5 puncte procentuale de la 118% în anul 2022, datorită unei politici fiscale responsabile și a creșterii economice înfloritoare.
21. Franţa
Raportul datorie/PIB: 112%
Franța are unul dintre cele mai mari niveluri de îndatorare din lume, cu 3,1 trilioane de dolari. Raportul dintre datoria și PIB este de 112%, deficitele bugetare primare persistente fiind o cauză principală a nivelului ridicat al datoriei. Creșterea economică a fost, de asemenea, lentă, adăugându-se la creșterea raportului datorie/PIB. Politica fiscală franceză a fost cu siguranță mai leneșă în abordarea datoriilor în creștere decât alte națiuni.
22. Belgia
Raportul datorie/PIB: 105%
Nivelul datoriei Belgiei este de aproximativ 617 miliarde de dolari, raportul datoriei/PIB fiind de 105%. Criza energetică a crescut cheltuielile în țară și există prognoze că nivelul datoriilor va crește. Finanțele publice ale țării au început să se confrunte cu o deteriorare în urma pandemiei, iar datoria publică este de așteptat să se extindă la 5,8% din PIB începând cu 2023.
23. Mozambic
Raportul datorie/PIB: 101%
Se raportează că economia Mozambicului are un raport datorie/PIB de aproximativ 101%, nivelul datoriei țării fiind de 16 miliarde de dolari. Raportul datoriei țării față de PIB a fost de peste 100% din 2016, dar sunt în curs de desfășurare previziuni privind scăderea nivelului datoriilor. Accelerarea economiei, veniturile mai mari din datorie și aprecierea monedei sale Metical sunt toate motivele care conduc acest declin.
24. Regatul Unit
Raportul datorie/PIB: 101%
Regatul Unit a durat ceva mai mult în comparație cu alte țări pentru a-și gestiona finanțele publice afectate de COVID. Datoria datorată de țară este de peste 2 trilioane de dolari, împrumuturile crescând cu 15% în 2023, comparativ cu anul trecut. Pandemia de COVID și prăbușirea financiară au fost împreună responsabile pentru un raport atât de ridicat.
25. Bahamas
Raportul datorie/PIB: 95,6%
La sfârșitul anului 2021, nivelul datoriei guvernamentale din Bahamas a ajuns la 100% din PIB. Cu o valoare de peste 11,5 miliarde de dolari, datoria națională a țării este de aproximativ șase ori mai mare decât baza de venituri. Este posibil ca o revenire determinată de turism să îmbunătățească nivelul PIB-ului, cu o creștere reală a PIB-ului aproape de 14% în 2021. De asemenea, se estimează că economia se va extinde cu 8% în 2022.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau