Torționarii disidentului Gheorghe Ursu au fost achitați definitiv
Dimensiune font:
Foştii ofiţeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, au fost achitaţi definitiv ieri de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Inginerul Gheorghe Ursu - unul dintre cei mai cunoscuți luptători împotriva regimului comunist - a murit în 17 noiembrie 1985, la Spitalul penitenciar Jilava, în urma bătăilor pe care le-ar fi primit de la Marin Pîrvulescu şi de la alţi ofiţeri de securitate, dar şi în urma agresiunilor din partea unor deţinuţi de drept comun
Trimiși în judecată de procurori în august 2016 pentru crime împotriva umanităţii, Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş au fost achitaţi definitiv ieri de către Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce, anterior, fuseseră achitați și de Curtea de Apel București, în octombrie 2019. Decizia a fost contestată atât de către Parchet, cât și de către Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, care a reclamat modul în care au fost achitaţi cei doi foşti ofiţeri ai securităţii comuniste. Ieri, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca „nefondate” apelurile acestora și a menținut decizia de achitare în cazul celor doi foști ofițeri de securitate. Decizia de ieri a instanței supreme este definitivă.
Reacţii
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat la decizia instanței supreme de a-i achita pe torționarii disidentului Gheorghe Ursu, ea spunând că și-ar fi dorit, ca simplu cetățean, să nu fie „martorul validării oricărei forme de represiune, de tortură, al legitimizării instrumentelor de forță care aruncă în obscur drepturi și libertăți fundamentale”. La rândul lor, membrii Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își exprimă „tristețea, stupoarea și revolta” după decizia instanței supreme de a-i achita pe foştii ofiţeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, responsabili pentru moartea disidentului Gheorghe Ursu, în septembrie 1985. Instituția spune că decizia „contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România”.
Parchetul General ia în calcul să atace decizia printr-o cale extraordinară
Parchetul General a anunţat ieri că analizează introducerea unei căi extraordinare de atac împotriva deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție de a-i achita definitiv pe foştii ofiţeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, torţionarii disidentului Gheorghe Ursu. „Cu referire la soluția de achitare dispusă astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție în cauza cunoscută generic sub denumirea de ”Dosarul Ursu”, în care PÎCCJ – Secția parchetelor militare a dispus trimiterea în judecată pe data de 1 august 2016, conducerea PÎCCJ a dispus efectuarea unei analize a soluției, inclusiv în privința identificării posibilității juridice de a declara o cale extraordinară de atac”, a anunțat Parchetul General.
Până acum, trei persoane au fost condamnate în acest caz: col. (r) Tudor Stănică, pe atunci şeful Miliţiei din Capitală, col. (r) Mihai Creangă, adjunctul său, şi Marin Clită, colegul de celulă al disidentului.
Tudor Stănică nu a făcut nicio zi de închisoare invocând motive medicale, Mihai Creangă a scăpat după zece ani, iar deţinutul de drept comun Marin Clită a ieşit din puşcărie după nouă ani pentru bună purtare. În prezent, Clită este din nou în penitenciar, unde execută o condamnare de 14 ani primită în Danemarca, fiind acuzat că a omorât o stewardesă într-o cameră de hotel din Copenhaga. Ana POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau