Vești uriașe pentru România: am primit Avizul Formal
Dimensiune font:
România a primit Avizul Formal pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Țara noastră are 2 obiective strategice de politică externă: aderarea la spațiul Schengen și aderarea la OCDE. La spațiul Schengen s-a aderarat parțial cu granițele maritime și aeriene, iar acum este pe cale să se realizeze și aderarea la OCDE.
"Ministerul Finanțelor, în calitate de punct focal pentru Comitetul Înalților Funcționari pentru Buget obține astfel, primul Aviz Formal din cadrul procesului de aderare a României la OCDE. România a fost evaluată în cadrul Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget la data de 19 decembrie 2023, reprezentarea fiind asigurată de Ministerul Finanțelor la nivel de secretar de stat, Carmen Moraru, respectiv director general, Ioana Burlă", precizează instituția, printr-un comunicat.
Reformele realizate de România
Ministerul Finanțelor a prezentat reformele care se efectuează în România și modul în care țara noastră pune în practică principiile de bună guvernanță ale OCDE.
"Evaluarea a vizat reformele întreprinse pentru a ne alinia la politicile și practicile OCDE în domeniul guvernanței bugetare. De la eficientizarea cheltuielilor, capacitatea de a face față provocărilor bugetare și supravegherea eficientă a procesului bugetar, toate sunt principii cheie față de care ni se monitorizează atent progresele. Un proces deloc ușor, aderarea la această organizație internațională este un pas vital pentru România în călătoria către dezvoltare și stabilitate economică. Tocmai de aceea suntem pe deplin implicați și tratăm fiecare etapă cu maximă seriozitate. Aderarea nu este doar un obiectiv, ci o necesitate pentru progresul și bunăstarea românilor. A fi parte din OCDE nu înseamnă doar acces la expertiză de vârf într-o varietate largă de domenii, ci ne-ar deschide oportunități uriașe: atragerea investițiilor străine, stimularea inovației și creșterea competitivității sunt doar câteva dintre avantaje", spune ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, informează Profit.ro.
Au fost punctate progresele României prin raportare la cele 4 principii cheie care ghidează evaluarea statelor candidate în cadrul Comitetului SBO: eficientizarea cheltuielilor, prin alocarea și realocarea eficientă a resurselor publice pe baza unor dovezi concrete; capacitatea de a face față provocărilor bugetare existente și viitoare și de a aborda prioritățile politice de nivel înalt într-un mod sustenabil; acuratețea și accesibilitatea cheltuielilor publice prin mecanisme clare de transparență și responsabilitate; supravegherea eficientă a procesului bugetar de către parlamente și existența unor mecanisme de implicare a cetățenilor.
"Suntem pe deplin implicați în procesul de aderare, tratăm fiecare etapă cu maximă seriozitate și suntem dornici să colaborăm cu experții OCDE pentru a ne alinia la cele mai bune politici și practici OCDE", a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, în debutul evaluării.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau