Viktor Orban face propunerea care îi convine de minune lui Vladimir Putin: Ucraina – zonă tampon, afară din UE și NATO
Dimensiune font:
Premierul maghiar Viktor Orban a spus că Ucraina ar trebui lăsată ca „zonă tampon” între Rusia și Occident, aliații oferind țării garanții de securitate. Liderul maghiar spune că Ucraina nu trebuie acceptată în UE sau NATO.
Ce propune Orban
Ungaria și Ucraina au avut o relație complicată de la începutul războiului. Orban a menținut legături strânse cu Rusia, respingând frontul unic pe care UE a încercat să-l prezinte în sprijinul Ucrainei.
„Fie că ne place sau nu, fie că le place ucrainenilor sau nu, Ucraina este pe harta unde se află. Cea mai bună perspectivă ar fi formarea unei zone tampon între Rusia și Occident – cu garanții de securitate, desigur”, a spus Orban în timpul unei dezbateri cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schussel, potrivit unui fragment din conversația publicată de Die Presse pe 11 februarie
"Dacă acest lucru eșuează, Ucraina își va pierde pământul. Rușii vor distruge Ucraina din nou și din nou și din nou. Rusia nu va accepta niciodată un membru al UE și NATO precum Ucraina la ușa sa. Niciodată".
În același timp, Orban consideră că NATO ar fi trebuit să înceapă discuțiile de aderare cu Ucraina la summitul de la București din 2008 „când Rusia era prea slabă pentru a bloca expansiunea NATO care includea și Ucraina”.
„Nu am reușit să încheiem cu succes negocierile de aderare cu Ucraina și Georgia, pierzând astfel perspectivele Ucrainei ca viitor membru al Uniunii Europene și NATO”, a spus el.
Ungaria se opune ca Ucraina să fie acceptată în NATO și Uniunea Europeană. Orban a spus anterior că Ucraina este un stat financiar „inexistent” și „nu mai este suveran”, datorită „dependenței” sale de sprijinul internațional.
Răspunzând la remarca lui Schussel că o încetare imediată a focului „ar însemna o înfrângere de facto pentru Ucraina”, Orban a spus că „depinde de cum vedeți viitorul”, sugerând că Ucraina ar putea pierde mai mult teritoriu dacă ostilitățile continuă.
Orban a mai spus că Rusia nu va lua niciodată în serios Ucraina ca partener în negocieri, adăugând că „vor negocia doar cu Statele Unite, iar dacă suntem deștepți, probabil și cu Europa”.
Oficialii ucraineni au spus în repetate rânduri că o eventuală negociere de pace fără a obține rezultate semnificative pe câmpul de luptă ar oferi Moscovei timp să se pregătească pentru o ofensivă și mai mare. Discuțiile de pace ar putea forța Ucraina să cedeze teritorii Rusiei, care este larg nepopulară în rândul populației ucrainene.
În timpul dezbaterii, Orban a respins ideea că aderarea Ucrainei la NATO ar proteja Europa, deoarece aproape toate țările UE sunt deja în NATO, „care este mult mai puternică decât Rusia”.
„Nu există niciun risc ca Rusia să atace un membru NATO”, a spus Orban, în timp ce câțiva comandanți ai NATO și alți lideri ai alianței au avertizat în termeni din ce în ce mai duri în ultimele luni despre pericolele unui război între Rusia și NATO și impactul pe care acesta l-ar putea avea peste tot. Europa.
Orban a mai susținut că Europa „nu este în măsură” să ofere Ucrainei armament suficient pentru a câștiga războiul, deoarece europenii ar fi nemulțumiți de cât de mult ajutor de apărare îl furnizează deja UE Ucrainei.
„Nu ne permitem să finanțăm Ucraina pentru a-i permite să obțină o victorie militară”, a adăugat el.
Propunerea Ucrainei
Ucraina și-a prezentat „formula de pace” în 10 puncte în noiembrie 2022. Unul dintre punctele cheie ca precondiție pentru începerea discuțiilor de pace este retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, inclusiv din regiunile anexate ilegal de Rusia în 2022.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau