Viktor Orban se folosește de loviturile din Kiev pentru demersul său de pace: 'Brutalitatea războiului Rusia-Ucraina a atins un nou nivel'
Dimensiune font:
Brutalitatea războiului Rusia-Ucraina a atins un nou nivel după loviturile din Kiev, din 8 iulie, transmite premierul maghiar Viktor Orban, care a realizat recent un tur de „pace” în Ucraina-Rusia-China.
„Atacul tragic și odios de ieri de la Kiev demonstrează că temerile noastre erau justificate: așa cum era previzibil, brutalitatea războiului Rusia-Ucraina a atins un nou nivel. Tocmai de aceea ne-am îmbarcat într-o misiune de pace acum 9 zile”, a punctat Viktor Orban, pe X.
Liderul de la Budapesta face apel la țările globale să caute o soluție de pace în războiul din țara vecină.
„Intensitatea tot mai mare a războiului este un apel către puterile globale să-și abandoneze politica de război și, în schimb, să formeze o politică de pace care să conducă Rusia și Ucraina către o încetare a focului și discuții de pace. Acesta este singurul mod de a preveni alte vărsări de sânge”, a concluzionat Orban.
Vizitele lui Orban
Viktor Orban a fost în Ucraina, Rusia și China, pentru a căuta o soluție de pace în Ucraina. Săptămâna trecută, Orban a vizitat Kievul şi Moscova pentru a purtat discuţii cu Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, iar luni a mers la Beijing, unde s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping, descriind călătoria sa surpriză la Beijing drept a treia etapă a unei "misiuni de pace".
Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni că premierul ungar Viktor Orban nu poate media între Rusia şi Ucraina pentru a pune capăt războiului care durează deja de 28 de luni, o sarcină care, potrivit lui, ar putea fi asumată doar de puteri mondiale precum China, SUA sau UE, relatează Reuters. "Există multe astfel de ţări în lume? Nu multe. Cred că SUA şi China sunt astfel de ţări. Iar UE, nu o singură ţară, ci întreaga UE. Aceasta ar putea fi într-adevăr o misiune de intermediere", a declarat Zelenski la o conferinţă de presă susţinută în timpul unei vizite în Polonia vecină, ţară cu care a semnat un pact bilateral de securitate.
Zelenski a precizat că negocierile lui Orban cu Putin, care au provocat indignare şi în cadrul Uniunii Europene, nu au fost coordonate cu Kievul. "Chiar dacă (Putin) se întâlneşte cu un anumit stat, acest lucru nu înseamnă că vrea să pună capăt războiului", a atras atenţia Zelenski. Kievul rămâne deschis propunerilor din partea altor ţări cu privire la modul în care să se contureze calea către pace, dar acestea ar trebui să se alinieze la viziunea ucraineană, în special la planul de pace în 10 puncte al Ucrainei, a punctat Zelenski.
Ucraina speră să organizeze un al doilea summit internaţional pentru a examina propunerile sale de pace, în cursul acestui an. China, care are legături strânse cu Moscova, nu a participat la prima reuniune găzduită în iunie de Elveţia. Beijingul a promovat un plan de pace în şase puncte pe care l-a publicat împreună cu Brazilia în luna mai, propunând o conferinţă internaţională de pace "la momentul potrivit" şi solicitând participarea egală a Ucrainei şi a Rusiei.
Atacurile din Kiev, din 8 iulie
Ucraina şi-a coborât în bernă drapelele, marţi, care a fost decreată zi de doliu naţional pentru a marca moartea a 41 de persoane, ucise în întreaga ţară în atacurile aeriene de luni, inclusiv patru copii şi două persoane la spitalul de copii Ohmatdît din capitală.
"Analiza înregistrărilor video şi o evaluare făcută la locul incidentului indică o probabilitate ridicată ca spitalul de copii să fi suferit o lovitură directă, mai degrabă decât să fi fost avariat din cauza unui sistem de arme interceptat", a declarat şeful Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina
Serviciul de securitate al Ucrainei a declarat că are dovezi fără echivoc că unitatea medicală a fost lovită de o rachetă de croazieră rusească Kh-101 în timpul celei mai grave serii de lovituri din ultimele luni. SBU a publicat imagini cu ceea ce a spus că sunt fragmente ale motorului armei. Cu toate acestea, Kremlinul a declarat că un tir antirachetă ucrainean, şi nu cel rusesc, a lovit spitalul de copii, care este unul dintre cele mai mari din Europa şi tratează pacienţi cu afecţiuni grave, precum cancerul şi bolile renale.
Atacul a intervenit în timp ce NATO începe marţi un summit de trei zile la Washington, la care va participa şi preşedintele ucrainean Volodimor Zelenski, care încearcă să obţină angajamente din partea aliaţilor pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei şi de a-şi spori sprijinul militar.
Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgenţă după atacurile mortale cu rachete ruseşti asupra Ucrainei. O misiune ONU pentru drepturile omului a declarat marţi că există o "probabilitate ridicată" ca principalul spital pentru copii din Kiev să fi fost lovit direct de o rachetă rusească în timpul unei serii de atacuri aeriene asupra oraşelor ucrainene. Între timp, Kremlinul continuă să nege implicarea şi spune că a fost o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene care a lovit spitalul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau