„Floricele de porumb”, o călătorie de la Grădina Botanică în sălile de cinema
Dimensiune font:
Popcornul este unul dintre cele mai apreciate și iubite gustări de pe glob * cu o istorie veche de mii de ani, acest snack delicios și crocant a devenit o adevărată tradiție în cinematografe, târguri, festivaluri și în serile petrecute acasă * pentru micii fermieri, cultura soiurilor de porumb pentru „floricele” poate fi și o afacere
Descoperit cu mult timp înainte ca să ajungă o gustare comună, popcornul sau „floricelele de porumb” are o istorie veche de mii de ani. Popoarele indigene din America de Sud și America de Nord au fost printre primele care cunoșteau secretul fascinant al „bomboanelor” de porumb explodat, care erau pregătite simplu, prin încălzirea boabelor de porumb în foc deschis. Atunci când boabele de porumb erau supuse căldurii, se întâmpla „minunea” - umiditatea din interiorul boabelor se transforma în vapori și presiunea crescută din interiorul boabelor ducea la explozia lor, transformându-le în delicioasele gustări care apoi au ajuns și în Europa.
În timp, popcornul a devenit popular în toate colțurile globului, mai ales odată cu apariția cinematografiei. La începutul secolului XX, filmele mute au început să fascineze publicul și, odată cu ele, a apărut și oportunitatea pentru comercianți de a vinde popcorn în sălile de cinema. Acest lucru se datorează în parte faptului că popcornul nu făcea parte din industria producătoare de film, astfel că nu existau taxe sau reglementări pentru vânzarea sa. Deși momentul exact al apariției popcornului în România nu este foarte bine documentat, se pare că acest snack a fost introdus în țară în jurul anilor '50. Inițial, a fost mai mult o curiozitate culinară prezentată în Grădina Botanică din București sau în parcuri, unde era pregătit și vândut ca o noutate exotică.
„Cucoșei” de la bâlciul din Puiești și din ceaunul lui Pârjol
Popularitatea a început să crească semnificativ odată cu deschiderea primelor cinematografe în România. Publicul a îndrăgit această gustare ușor de consumat în timpul vizionării filmelor și a devenit rapid un element nelipsit al experienței cinematografice și nu numai. La sate, „floricelele de porumb” erau nelipsite de la petrecerile câmpenești și de la iarmaroace. „Îmi amintesc de bâlciul de la Puiești, de Sfântul Ilie, la care mergeam cu bunicul în fiecare vară. Mâncam gogoși la ceaun, ne trăgeam în tiribombe, apoi cumpăram harbuz și plecam acasă, unde mereu ne aștepta un ceaun cu cucoșei, așa cum le spunea bunica. Doamne, ce buni mai erau. Bunicul avea grijă ca în fiecare an, printre popușoii pentru mălai, să semene și câțiva pentru floricele. Erau niște știuleți cu semințe mici, roșii și negre”, a zâmbit Gabi Poinescu unor amintiri legate de copilărie. „Când reveneam acasă, la Bârlad, duminica mergeam la Grădina Zoologică. În poarta parcului mereu era coadă la taraba lui Pârjol, un țigan simpatic care învârtea mereu floricele într-un ceaun imens, negru ca smoala. De aici i-a venit și porecla. Erau tare bune, le punea sare mai multă ca să meargă și berea pentru cei mari”, a râs bărbatul. Pentru adulți, „cucoșeii” erau și gustările cu care mergeau în sălile de cinema, iar lacrimile stoarse de filmele indiene se amestecau cu boabele de porumb expandate. „Mănânc și acum floricele la filme. Mă rog, popcorn, iar copiii mei nu și-ar imagina o seară petrecută la cinemaplex fără cutiile pline ochi grăunțe înflorite”, a continuat gurmandul.
Și uite așa, popcornul, acea delicioasă gustare pufăitoare și aromată, în variante sărate sau dulci, este o prezență obișnuită în sălile de cinema din întreaga lume, generând profituri mari. Bani frumoși poate aduce și micilor fermieri. Cei care au ales această cultură și o practică de câțiva ani se declară mulțumiți de alegerea făcută. Randamentul bun este dat de soiul de porumb pentru popcorn ales. Producțiile sunt mai mari în zonele în care culturile sunt irigate. Secetele și lipsa precipitațiilor duc la o scădere a performanței. Prețul porumbului pentru popcorn se stabilește în funcție de cantitatea pe care o achiziționează cumpărătorul, de modul în care este ambalat, dar și în funcție de modalitatea de transport, variind între 3 și 5 lei/kg.
Maura ANGHEL
Popcornul a devenit un simbol cultural și o tradiție în sălile de cinema din România. Oamenii nu doar că îl consumă în timpul vizionării unui film, ci se bucură și de aromă și textură în timpul diferitelor evenimente și festivaluri de toate genurile.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau