În Norvegia a fost descoperită cea mai veche piatră runică din lume
Dimensiune font:
Arheologii norvegieni estimează că au descoperit cea mai veche piatră runică din lume, gravată cu aproape două milenii în urmă, cu câteva secole înaintea celor deja cunoscute, transmite marţi AFP.
Blocul de gresie brună, de aproximativ 30 de centimetri, a fost găsit pe un câmp funerar descoperit în toamna anului 2021 lângă lacul Tyrifjorden, situat la nord-vest de capitala Oslo, în timpul lucrărilor de construcţie a unei linii de cale ferată.
Datarea oaselor şi a lemnului carbonizat găsite într-un mormânt de lângă piatră sugerează că aceasta a fost gravată între anul 1 şi anul 250 e.n., a indicat Muzeul de Istorie Culturală din Oslo.
Este "un vis pentru runologi", a precizat muzeul.
Gravate de obicei pe morminte, mai ales în epoca vikingilor, pietrele runice conţin inscripţii alcătuite din rune, cel mai vechi alfabet cunoscut din Scandinavia.
"Estimam că primele din Norvegia şi Suedia au apărut în anii 300 sau 400 (e.n.), dar se dovedeşte că unele pietre runice ar putea fi mai vechi decât se credea anterior", a comentat runologul Kristel Zilmer din cadrul agenţiei norvegiene NTB. "Este o descoperire unică", a adăugat ea.
Utilizate de mai multe aşa-numite popoare pregermanice, runele au o origine învăluită încă, în mare, în mister.
Transcrisă în alfabetul latin, inscripţia descoperită pe piatra din Tyrifjorden - care ar putea fi contemporană cu Iisus Hristos - formează cuvântul "idiberug", probabil un omagiu adus persoanei înhumate în acel mormânt.
Piatra va fi expusă la Muzeul de Istorie Culturală din Oslo, între 21 ianuarie şi 26 februarie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau