Povestea sculptorului care face lemnul să trăiască
Dimensiune font:
Vasile Moldoveanu este meşter popular. Pictează icoane pe sticlă şi sculptează - de la candele, la lăzi de zestre în miniatură, cruci şi blidare. Spune că de mic a fost îndrăgostit de prelucrarea lemnului, iar familia a fost cea care l-a susţinut, mai ales bunicul, ''un dulgher desăvârşit''. Când vorbeşte despre pictura pe sticlă nu uită începuturile, gimnaziul, şi spune că profesorul de desen, în clasa a V-a, a fost cel care i-a îndrumat primii paşi. Meşterul mai spune că obiectele tradiţionale au loc şi în casele moderne, mai ales pentru că după 1990 oamenii s-au apropiat de biserică.
''Am fost îndrăgostit de tradiţia populară, de prelucrarea artistică a lemnului. Am avut parte de familie care m-a susţinut. Bunicul meu matern era un dulgher desăvârşit şi mereu îi spunea mamei: du-te cu Vasilică, arată-i sau trimite-l la o şcoală că el poate să facă şucruri frumoase. (...) Ţine de sculele pe care ţi le confecţionezi ca să-ţi iasă modelul dorit ... de starea meşterului. Ca să faci aşa o cruce (...) trebuie să fii foarte atent şi să te opreşti atunci când vezi că nu mai poţi pentru că este nevoie de aceeaşi simetrie. Cel mai indicat lemn este cel de salcie, salcia fiind esenţa binecuvântată de Maica Domnului, aşa cum Isus a binecuvântat viţa-de-vie. Prelucrarea artistică a lemnului am învaţat-o în familie, dar pictura pe sticlă am învăţat-o în gimnaziu. (...) Am fost încântat de naivitatea artistică. (...) Profesorii şi părinţii ne-au convins să păstrăm ce am dobândit şi să continuăm (...). După '90 lumea s-a apropiat de biserica (...) şi fiecare om vrea în casa lui o candelă, vrea o icoană, doreşte o cruce de mână'', arată meşterul.
Vasile Moldoveanu este din judeţul Dâmboviţa, localitatea Moreni. Participă la târguri şi festivaluri de artă populară unde îşi prezintă cu mândrie realizările şi le spune vizitatorilor povestea
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau