Romanii pot schimba voucherele de vacanta primite de la stat in bani, in baza unui vid legislativ. Autoritatile spun ca e legal
Dimensiune font:
Un vid legislativ sau o lege creata "cu fisuri" permite romanilor care au vouchere de vacanta pe hartie sa le schimbe in bani. Desi OUG 8/2009 (privind acordarea voucherelor de vacanta- n.red.) spune ca atunci cand turistul foloseste vouchere de vacanta nu are dreptul sa primeasca bani rest, secretarul de stat Razvan Pirjol a declarat pentru Ziare.com ca restituirea banilor in cazul unei anulari de vacanta este perfect legala.
"Vouchere de vacanta, cele vechi, tiparite, se pot folosi la unitati autorizate de cazare, agentii de turism sau alte societati autorizate de minister. Ele se pot preschimba numai pentru servicii pe teritoriul Romaniei", ne-a spus presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca.
Ele se cumpara de angajator de la emitenti, acesta le da angajatilor, ei isi rezerva si platesc cu ele. Acestea aveau o valoare fixa, iar valoarea cuponului era de 50 de lei.
"Deci este clar reglementat ca nu se poate da restul in cash daca ai platit cu vouchere de vacanta. Adica daca au un pachet de 1.370 de lei, fie patesti cu vouchere de vacanta de 1.400 de lei si nu mai primesti rest, fie platesti cu vouchere de vacanta de 1.350 de lei si mai dai 20 de lei cash. Principiul de drept este simplu: daca nu poti da restul cash, clar nu se poate face nici rambursare totala cash", mai spus seful ANAT.
Ce spune legea
In ceea ce priveste restituirea sumelor incasate prin vouchere de vacanta, art. 6 alin. (1) din OUG nr. 8/2009 prevede in mod expres interdictia de a da rest in bani beneficiarilor, in cazul platilor facute cu vouchere de vacanta.
Art. 6. - (1) Se interzice unitatii afiliate acordarea unui rest de bani la voucherul de vacanta.
Interdictia prevazuta la art. 6 alin. (1) din OUG nr. 8/2009 se aplica in egala masura si in cazul solicitarii restituirii integrale a sumelor achitate cu vouchere de vacanta, in baza principiului a minori ad maius, prin care se admite ca legea, interzicand mai putin, interzice implicit si mai mult.
Adica, daca legiuitorul a interzis acordarea restului in bani la platile efectuate cu vouchere de vacanta, atunci implicit a interzis si restituirea integrala a sumei achitate cu vouchere de vacanta.
Ce se intampla cu cei care au platit cu vouchere de vacanta si vor returnarea sumelor achitate
Tichetele, in momentul in care acestea au fost deja date la agentia de turism, agentia fie le-a trimis deja la decontare (dureaza pana la 30 de zile de cand le trimite pana cand va fi platita contravaloare), fie le are inca in stoc.
"Ce se face in acest caz? Daca ele au fost deja decontate, asa cum sustine ministerul poate sa-i dea cash, asa cum sustine ministerul, ceea ce este impotriva legii. Sau daca nu au fost decontate, sa-i dea tichetele inapoi. Dar tichetele chiar daca i le da inapoi beneficiarul nu mai are ce face cu ele pentru ca din momentul in care acestea au fost date agentia, cei din agentie le completeaza rubricile, le stampileaza si ele, practic, sunt scoase din circulatie.
Asa ca singura varianta ok pentru client ar fi sa ramana cu credit in agentie si, ulterior, sa cumpere o alta vacanta tot in Romania", a mai spus Dumitru Luca, presedintele ANAT.
Pe de alta parte, in cazul hotelurilor, aici situatia ar trebui sa fie mai simpla pentru ca acestea nu pot da la decontare voucherele decat in momentul check-in-ului. Dar chiar si in acest caz, procedura este la fel dupa primirea tichetelor. Ele sunt completate, stampilate si scoase din circuit.
Ce a facut secretarul de stat prin scrisoarea pe care a semnat-o. A deschis poarta spre o serie de fraude pentru cei care vor sa scape de vouchere si sa primeasca bani pe ele.
"Ar veni, turistii ar face o rezervare doar asa sa fie cu ajutorul voucherelor, la o agentie sau la un hotel, unitatea respectiva baga voucherele in decontare, iar apoi revine turistul si spune ca nu mai vrea sa plece in vacanta, asa ca cer banii inapoi. Asa schimba voucherele in bani. Legea spune clar, ca din vouchere nu au voie sa preschimbi nici un leu", mai spune Luca.
Ce a transmis secretarul de stat
Intr-un raspuns care poarta semnatura secretarului de stat pe turism se mentioneaza: "In ceea ce priveste restituirea de catre operatorul economic a voucherelor de vacanta titularului, in cazul in care acest lucru nu mai este posibil deoarece au fost inaintate spre decontare, acesta are ca varianta restituirea contravalorii acestora, daca calatorul se afla in imposibilitatea de a beneficia de serviciul achizitionat din cauza conditiilor epidemiologice si a efecteloracesteia la momentul inceperii sejurului, agentia de turism putand solicita unitatii de cazare rambursarea integrala a sumelor achitate.
OUG nr.8 din 2009 privind acordarea voucherelor de vacanta sanctioneaza fapta unitatii de a da rest in bani la voucherul de vacanta si nu interzice restituirea contravalorii pentru servicii neprestate", se arata in raspunsul semnat de Razvan Pirjol.
"Este legal"
"Directorul meu de la Control m-a asigurat ca acest lucru este legal, iar aceasta speta am avut-o chiar acum cateva zile, deci nu este intamplator ca ma sunati. Returnarea banilor in loc de vouchere este legala, dar ea se va tine sub control pentru a nu deveni abuz prin controale si monitorizare. Daca vedem ca un astfel de lucru se intampla in mod repetat intr-o anumite unitate sau la o agentie atunci controlam pentru a ne asigura ca nu se comite un abuz.
Cert este ca, imediat ce ma voi intoarce la Bucuresti voi incerca sa remediaz acest vid legislativ cum ii spuneti pentru ca, din punctul meu de vedere si daca se intampla o sigura data eu nu tolerez. Voucherele de vacanta au fost create pentru a stimula turismul intern, ori daca eu anulez o vacanta platita cu vouchere apoi iau banii si-mi cumpar acadele nu este ok. In momentul de fata nu stiu ce sa va spun, este lega dar nu este legal", a declarat secretarul de stat pe turism.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau