ALERTĂ Piața românească a fost INVADATĂ de dezinfectanți contrafăcuți, care sunt PERICULOȘI

00000 scandal-696x233

Dimensiune font:

| 19-08-2020 20:48

Avertisment pentru românii care cumpără substanțe dezinfectante pentru a se feri de posibile contaminări cu coronavirus. Piața românească a fost invadată de zeci dacă nu sute de produse dezinfectante contrafăcute, care reprezintă un pericol real pentru cei care le folosesc. În tentativa de a-și reduce costurile, multe firme din România au ales să cumpere produse vândute de companii neacreditate, conform Mediafax.

 

 

Descinderile autorităților române din ultimele zile, care au dus la descoperirea unor depozite, produse și unități de producție ilegale, arată amploarea fenomenului, unul care aduce atingere sănătății publice, afirmă experții de la Grande Gloria Production.

Compania, care produce brandul Hygienium, susține că multe dintre produsele contrafăcute reprezintă un pericol pentru sănătate.

,,Sunt produse realizate în principal din alcool, cu concentrații mult prea mici pentru a fi eficiente, la care se adaugă tot felul de compuși chimici, printre care și metanolul, un compus extrem de toxic, și emoilenți, iar soluțiile care ies din acest amestec empiric riscă să afecteze sănătatea celor care le folosesc. Acești dezinfectanți contrafăcuți sunt ușor de identificat după câteva elemente simple – produsul este lipicios, lasă dâre pe recipienții în care este stocat și se usucă mai greu pe mâini. În plus, poate crea senzația de încălzire a mâinilor sau poate da iritații’’, afirmă expertul Constantin Danciu, director de dezvoltare Grande Gloria Production.

Experții dau exemplul unui dezinfectant de mâini, fabricat în Turcia, produs comercializat sub formă de gel pentru mâini, în compoziția căruia a fost găsită substanța metanol, în procent de 11,6%, substanță deosebit de toxică pentru sistemul nervos central și pentru ochi. Produsul prezintă și abateri de la normele europene de etichetare a produselor chimice, respectiv nu are pe etichetă pictograme specifice pentru avertizarea consumatorilor cu privire la toxicitate și inflamabilitate. Totodată, produsul nu este prevăzut cu un sistem de închidere de siguranță pentru copii, care să înlăture riscul ingestiei substanței de către copii, fapt care ar fi dus la orbirea/decesul acestora.

Având în vedere abaterile deosebit de grave de la prevederile Regulamentului european privind produsele biocide, Danish Safety Technology Authority a dispus distrugerea tuturor loturilor și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora.

Potrivit companiei, în contextul apariției pe piață a unor astfel de produse periculoase, este nevoie de un efort conjugat al autorităților și producătorilor avizați de Ministerul Sănătății pentru a pune capăt acestui fenomen.

,,Este nevoie de o reglementare mai strictă a acestui sector, pe întregul lanț comercial, de la producție la distribuție și de înființarea unor laboratoare specializate care să acrediteze produsele dezinfectante’’, spune Constantin Danciu, director de dezvoltare Grande Gloria Production.

,,În România, în prezent, este greu pentru un producător care respectă toate standardele, care obține autorizarea Ministerului Sănătății, să concureze cu producătorii ilegali, care vând la prețuri mici unor clienți care, din păcate, tratează cu inconștiență pericolul utilizării acestor produse’’, afirmă acesta.

Grande Gloria Production afirmă că, în tentativa de a-și reduce costurile cu asigurarea securității sanitare, multe firme din România au ales să cumpere și să folosească astfel de produse vândute de companii neacreditate, care produc sau importă astfel de produse.

,,Din păcate, pentru multe companii, prețul face diferența. Și așa se ajunge ca responsabilii de achiziții să cumpere tot felul de produse empirice, la prețuri mici, pentru simplu motiv că pe ele scrie produs dezinfectant sau igienizant. Folosirea acestor produse în magazine, spații de producție și birouri, în loc să ajute la prevenirea pandemiei COVID, creează și mai multe probleme. Am avut situații în care au apărut cazuri de COVID la firme unde s-au folosit astfel de produse, total ineficient’’, afirmă expertul.

Un alt fenomen, des întâlnit, este folosirea unor dezinfectanți contrafăcuți în recipiente de dezinfectanți autorizați de Ministerul Sănătății.

,,Am descoperit și astfel de situații, în care recipienții noștri erau reumpluți cu tot felul de produse contrafăcute. Dincolo de prejudiciul comercial, există un risc sanitar major pe care aceste firme îl tratează cu o inconștiență greu de înțeles’’, a mai spus Constantin Danciu.

Potrivit experților de la Hygienium, pentru a combate eficient intrarea pe piață a produselor dezinfectante contrafăcute, este nevoie ca Ministerul Sănătății și autoritățile competente să pună la dispoziția organelor de control instrumentele necesare pentru a putea identifica soluțiile empirice.

Într-o analiză lansată recent de Frames & Hygienium, experții afirmau că multe dintre firmele din România ignoră sau tratează superficial pericolul generat de coronavirusul COVID – 19. Astfel s-a ajuns ca numărul companiilor cu cazuri de îmbolnăvire se crească semnificativ, iar pericolul, dincolo de cel sanitar, este ca business-urile să intre în blocaj, cu consecințe majore pe lanțurile economice.

Potrivit experților, în multe firme, în special în zona de IMM-uri, respectarea regulilor de protecție este, din păcate, facultativă.

,,Sunt companii unde angajații nu poartă măști sau le poartă greșit, iar recipienții cu dezinfectanți sunt prezenți doar pentru a preîntâmpina controalele autorităților, folosirea lor fiind facultativă. În spațiile comune, distanța dintre birouri, dintre zonele de lucru, nu a fost mărită, iar la întâlnirile dintre angajați sau la cele cu clienții și partenerii nu sunt purtate măști și nu se respectă distanțare socială. Aceasta este realitatea’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Dincolo de faptul că nu se poartă măști sanitare decât în situații punctuale, în multe companii sunt probleme și cu asigurarea măsurilor de dezinfecție și protecție a spațiilor în care se desfășoară activitățile economice. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:10

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cardul național de sănătate se mută pe telefon. Medicii de familie: „Alte cheltuieli!”
08/05/2024 09:50

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anuntat că sistemul cardului national de sănătate urmează să fie refăcut, deoarece este invechit tehnic. Mai mult, cardul va fi disponibil inclusiv in format elect ...

De sărbători, românii au sunat la 112 de aproape 160.000 de ori!
08/05/2024 09:36

În perioada 1 – 6 mai, la nivel national, operatorii STS au preluat si procesat 159.660 de apeluri primite la numărul de urgentă 112. Dintre acestea, 59,11% (94.383) au reprezentat cazuri de urgen ...

Peste 22.000 de copii şi adolescenţi suferă de afecţiuni psihice, susține ASSMB
06/05/2024 20:03

Peste 22.000 de copii şi adolescenţi din Romania suferă de afecţiuni psihice, sustine Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB), actuala infrastructura fiind total depăsită. In a ...

Prăjelile și zahărul, în topul alimentelor cu potențial cancerigen, avertizează dr. Cezar
06/05/2024 19:55

Prăjelile si zahărul sunt pe primele două locuri intr-un top al alimentelor cu potential cancerigen, mai ales dacă sunt mancate frecvent si in cantităti mari. Cardiologul Cezar pune pe primul loc prăjeli ...

Gripă aviară: ”Dovezi puternice” că virusul a trecut pentru prima dată de la mamifere la om
06/05/2024 19:49

Cercetătorii sunt ingrijorati că gripa aviară s-a răspandit de la mamifere la oameni pentru prima dată, marcand un alt pas in evolutia virusului H5N1. O nouă analiză ajunge la concluzia că există ” ...

Neurologul Constantin Dulcan avertizează: Gândurile negative pot fi cauza bolilor, inclusiv a cancerului
06/05/2024 19:42

In cadrul unei emisiuni televizate, reputatul neurolog Dumitru Constantin Dulcan a adus in atentie impactul devastator pe care gandurile negative il pot avea asupra sănătătii noastre. Afirmand că stresul, i ...

Remedii eficiente pentru excesele culinare de Paște
05/05/2024 17:29

Sărbătorile de Paste sunt adesea asociate cu mese abundente si delicioase, care pot duce la excesele culinare. Dacă ai exagerat putin cu mancarea in această perioadă si te confrunti cu disconfort gastroint ...

Cele două legume pe care să le mănânci obligatoriu de Paște: “Detoxifică ficatul”
04/05/2024 14:40

 Cele două legume pe care să le mănanci obligatoriu de Paste. Au beneficii uimitoare si nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. Mihaela Bilic a dezvăluit cele două legume pe care să le ...

Cât timp rezistă ouăle roșii fără să devină un pericol pentru sănătate
04/05/2024 12:51

Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Ciric, a explicat, la Antena 3 CNN, cat timp rezistă ouăle fierte de la Paşte, fără să fie periculoase pentru sănătate. "Î ...

Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
04/05/2024 05:31

Au apărut rezultatele analizelor in cazul copilei de 4 ani care a murit după ce a mancat peste macrou cumpărat de la un magazin din Călărasi. Bunicul fetei este in continuare in spital. Ce continea macrou ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei