Cafeina - elixirul tinereţii sau dependenţa care ne poate face rău

cafea

Dimensiune font:

| 28-10-2024 11:29

Cafeina - elixirul tinereţii sau dependenţa care ne poate face rău

Cafeina este un stimulent natural care se gaseste cel mai frecvent in plantele de ceai, cafea si cacao. Actioneaza prin stimularea creierului si a sistemului nervos central, ajutand organismul sa ramana alert si sa previna oboseala. In doze mici, cafeina poate face organismul sa se simta reimprospatat si concentrat. In doze mari, cofeina induce stari de anxietate si probleme cand e vorba de somnul odihnitor.
La fel ca multe alte medicamente, este posibil sa se dezvolte o toleranta la cafeina, ceea ce inseamna ca organismul are nevoie de doze din ce in ce mai mari pentru a obtine acelasi efect. Functioneaza prin blocarea efectelor adenozinei, care este un neurotransmitator care relaxeaza creierul si face organismul sa se simta obosit. In mod normal, nivelurile de adenozina se acumuleaza pe parcursul zilei, facand organismul din ce in ce mai obosit si determinand mersul la culcare.


Ce efecte are cafeina in organism?


Cafeina este bine absorbita de organism, iar efectele pe termen scurt sunt de obicei resimtite intre 5 si 30 de minute dupa ce este consumata. Aceste efecte pot include cresterea respiratiei si a ritmului cardiac, precum si cresterea vigilentei mentale si a energiei fizice. In functie de individ, aceste efecte pot dura pana la 12 ore. Simptomele cele mai intalnite dupa consumul exagerat de cafea sunt:
• O crestere anormala a temperaturii corpului
• Urinare frecventa
• Deshidratare
• Ameteli si dureri de cap
• Batai rapide ale inimii (palpitatii)
• Neliniste si excitabilitate
• Anxietate si iritabilitate
Pentru a compensa energia foarte mare primita intr-un timp scurt, corpul revine ulterior cu o stare de oboseala si mai mare. Deoarece afecteaza creierul, cofeina este adesea denumita un drog psihoactiv. In plus, cofeina tinde sa isi exercite efectele rapid. De exemplu, cantitatea gasita intr-o ceasca de cafea poate dura pana la 20 de minute pentru a ajunge in sange si aproximativ 1 ora pentru a ajunge la eficacitatea deplina.
Datorita capacitatii sale de a stimula sistemul nervos central, cafeina poate creste metabolismul cu pana la 11% si arderea grasimilor cu pana la 13%. Practic, consumul a 300 mg de cafeina pe zi iti poate permite sa arzi 79 de calorii in plus zilnic. Cafeina poate stimula metabolismul si poate promova pierderea de grasime, dar este posibil ca aceste efecte sa ramana mici pe termen lung.

Cat de multa cafea este recomandat sa bem zilnic?


Modul in care reactioneaza fiecare organism la cafeina, este direct proportional cu masa corpului, sanatatea si metabolismul persoanei. Depinde, de asemenea, daca organismul este obisnuit sa primeasca doze regulate de cafeina. Cercetarile sugereaza ca 400 mg pe zi sau mai putin este o doza acceptabila de cafeina pentru populatia generala. Acest lucru inseamna 2-4 cani de cafea pe zi.
Este remarcat faptul ca au fost raportate supradoze fatale cu doze unice de 500 mg de cofeina. Prin urmare, se recomanda limitarea cantitatii de cafeina la 200mg maxim pe doza. Femeile insarcinate ar trebui sa limiteze cantitatea zilnic de cafeina la 200mg pe zi.


Care sunt alimentele si bauturile care contin cafeina?


Cafeina se gaseste in mod natural in semintele, nucile sau frunzele anumitor plante. Aceste surse naturale sunt apoi recoltate si procesate pentru a produce alimente si bauturi cu cafeina.
Unele alimente contin si cafeina. De exemplu, aprox 28g de ciocolata cu lapte contine 1-15 mg, in timp ce 28g de ciocolata neagra are 5-35 mg. De asemenea, se poate gasi cafeina in unele medicamente eliberate pe baza de reteta sau fara prescriptie medicala. Cum ar fi medicamentele pentru raceala, alergii si dureri. Este, de asemenea, un ingredient comun in suplimentele de slabit.


Efecte secundare ale abuzului de consum de cafeina


Consumul de cafeina este in general considerat sigur, desi se formeaza obiceiuri. Unele efecte secundare legate de consumul excesiv includ anxietate, neliniste, tremor, batai neregulate ale inimii si probleme cu somnul. Prea multa cafeina poate provoca, de asemenea, dureri de cap, migrena si hipertensiune arteriala la unele persoane. In plus, cafeina poate traversa cu usurinta placenta. Ceea ce poate creste riscul de avort spontan sau greutate mica la nastere. Femeile insarcinate ar trebui sa-si limiteze aportul.
Cafeina poate imbunatati starea de spirit, poate reduce probabilitatea depresiei. Poate stimula functia creierului si poate proteja impotriva bolii Alzheimer si Parkinson. Consumul de cantitati mici de cafeina cu aproximativ o ora inainte de exercitiu poate imbunatati performanta la exercitiu. Consumul de cafea poate promova sanatatea ficatului, a pielii si a tractului digestiv. De asemenea, poate prelungi viata si poate ajuta la prevenirea mai multor boli. Cafeina poate avea efecte secundare negative la unii oameni, inclusiv anxietate, neliniste si probleme cu somnul. Un aport de cafeina de 200 mg pe doza si pana la 400 mg pe zi este, in general, considerat sigur. Femeile insarcinate ar trebui sa-si limiteze doza zilnica la 200 mg sau mai putin.


Ce trebuie sa retii despre cafea


Cercetarile arata ca amaraciunea cafelei poate stimula productia de acid gastric. Ca atare, multi oameni cred ca aceasta irita stomacul, agraveaza simptomele tulburarilor intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil. Daca nu ati mancat nimic inainte, cafeaua ar putea deteriora mucoasa stomacului, provocand astfel arsuri la stomac sau indigestie, deoarece acest lucru accelereaza productia de acid.
Desi consumul de cafea pe stomacul gol nu este direct legat de indigestie, exista studii care sustin ca bautura promoveaza refluxul gastroesofagian si poate creste secretia de cortizol. Pe scurt, cafeaua stimuleaza productia de acid in stomac, care poate fi iritant pentru unii, in special pentru cei cu aciditate si reflux. Pentru unii oameni, senzatia poate fi chiar neplacuta daca cafeaua este consumata pe stomacul gol. Intr-un astfel de caz, se recomanda combinarea cafelei cu alimente care calmeaza aciditatea.
Acestea includ banane coapte, ovaz, oua, fructe (nu citrice) si paine prajita din grau integral. Si retineti ca zaharurile sau topingurile adaugate la cafea sunt, de obicei, declansatoare de reflux si arsuri la stomac pentru unii oameni, motiv pentru care este recomandat sa consumati cafeaua doar cu lapte.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei