Cafeina - elixirul tinereţii sau dependenţa care ne poate face rău
Dimensiune font:
Cafeina - elixirul tinereţii sau dependenţa care ne poate face rău
Cafeina este un stimulent natural care se gaseste cel mai frecvent in plantele de ceai, cafea si cacao. Actioneaza prin stimularea creierului si a sistemului nervos central, ajutand organismul sa ramana alert si sa previna oboseala. In doze mici, cafeina poate face organismul sa se simta reimprospatat si concentrat. In doze mari, cofeina induce stari de anxietate si probleme cand e vorba de somnul odihnitor.
La fel ca multe alte medicamente, este posibil sa se dezvolte o toleranta la cafeina, ceea ce inseamna ca organismul are nevoie de doze din ce in ce mai mari pentru a obtine acelasi efect. Functioneaza prin blocarea efectelor adenozinei, care este un neurotransmitator care relaxeaza creierul si face organismul sa se simta obosit. In mod normal, nivelurile de adenozina se acumuleaza pe parcursul zilei, facand organismul din ce in ce mai obosit si determinand mersul la culcare.
Ce efecte are cafeina in organism?
Cafeina este bine absorbita de organism, iar efectele pe termen scurt sunt de obicei resimtite intre 5 si 30 de minute dupa ce este consumata. Aceste efecte pot include cresterea respiratiei si a ritmului cardiac, precum si cresterea vigilentei mentale si a energiei fizice. In functie de individ, aceste efecte pot dura pana la 12 ore. Simptomele cele mai intalnite dupa consumul exagerat de cafea sunt:
• O crestere anormala a temperaturii corpului
• Urinare frecventa
• Deshidratare
• Ameteli si dureri de cap
• Batai rapide ale inimii (palpitatii)
• Neliniste si excitabilitate
• Anxietate si iritabilitate
Pentru a compensa energia foarte mare primita intr-un timp scurt, corpul revine ulterior cu o stare de oboseala si mai mare. Deoarece afecteaza creierul, cofeina este adesea denumita un drog psihoactiv. In plus, cofeina tinde sa isi exercite efectele rapid. De exemplu, cantitatea gasita intr-o ceasca de cafea poate dura pana la 20 de minute pentru a ajunge in sange si aproximativ 1 ora pentru a ajunge la eficacitatea deplina.
Datorita capacitatii sale de a stimula sistemul nervos central, cafeina poate creste metabolismul cu pana la 11% si arderea grasimilor cu pana la 13%. Practic, consumul a 300 mg de cafeina pe zi iti poate permite sa arzi 79 de calorii in plus zilnic. Cafeina poate stimula metabolismul si poate promova pierderea de grasime, dar este posibil ca aceste efecte sa ramana mici pe termen lung.
Cat de multa cafea este recomandat sa bem zilnic?
Modul in care reactioneaza fiecare organism la cafeina, este direct proportional cu masa corpului, sanatatea si metabolismul persoanei. Depinde, de asemenea, daca organismul este obisnuit sa primeasca doze regulate de cafeina. Cercetarile sugereaza ca 400 mg pe zi sau mai putin este o doza acceptabila de cafeina pentru populatia generala. Acest lucru inseamna 2-4 cani de cafea pe zi.
Este remarcat faptul ca au fost raportate supradoze fatale cu doze unice de 500 mg de cofeina. Prin urmare, se recomanda limitarea cantitatii de cafeina la 200mg maxim pe doza. Femeile insarcinate ar trebui sa limiteze cantitatea zilnic de cafeina la 200mg pe zi.
Care sunt alimentele si bauturile care contin cafeina?
Cafeina se gaseste in mod natural in semintele, nucile sau frunzele anumitor plante. Aceste surse naturale sunt apoi recoltate si procesate pentru a produce alimente si bauturi cu cafeina.
Unele alimente contin si cafeina. De exemplu, aprox 28g de ciocolata cu lapte contine 1-15 mg, in timp ce 28g de ciocolata neagra are 5-35 mg. De asemenea, se poate gasi cafeina in unele medicamente eliberate pe baza de reteta sau fara prescriptie medicala. Cum ar fi medicamentele pentru raceala, alergii si dureri. Este, de asemenea, un ingredient comun in suplimentele de slabit.
Efecte secundare ale abuzului de consum de cafeina
Consumul de cafeina este in general considerat sigur, desi se formeaza obiceiuri. Unele efecte secundare legate de consumul excesiv includ anxietate, neliniste, tremor, batai neregulate ale inimii si probleme cu somnul. Prea multa cafeina poate provoca, de asemenea, dureri de cap, migrena si hipertensiune arteriala la unele persoane. In plus, cafeina poate traversa cu usurinta placenta. Ceea ce poate creste riscul de avort spontan sau greutate mica la nastere. Femeile insarcinate ar trebui sa-si limiteze aportul.
Cafeina poate imbunatati starea de spirit, poate reduce probabilitatea depresiei. Poate stimula functia creierului si poate proteja impotriva bolii Alzheimer si Parkinson. Consumul de cantitati mici de cafeina cu aproximativ o ora inainte de exercitiu poate imbunatati performanta la exercitiu. Consumul de cafea poate promova sanatatea ficatului, a pielii si a tractului digestiv. De asemenea, poate prelungi viata si poate ajuta la prevenirea mai multor boli. Cafeina poate avea efecte secundare negative la unii oameni, inclusiv anxietate, neliniste si probleme cu somnul. Un aport de cafeina de 200 mg pe doza si pana la 400 mg pe zi este, in general, considerat sigur. Femeile insarcinate ar trebui sa-si limiteze doza zilnica la 200 mg sau mai putin.
Ce trebuie sa retii despre cafea
Cercetarile arata ca amaraciunea cafelei poate stimula productia de acid gastric. Ca atare, multi oameni cred ca aceasta irita stomacul, agraveaza simptomele tulburarilor intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil. Daca nu ati mancat nimic inainte, cafeaua ar putea deteriora mucoasa stomacului, provocand astfel arsuri la stomac sau indigestie, deoarece acest lucru accelereaza productia de acid.
Desi consumul de cafea pe stomacul gol nu este direct legat de indigestie, exista studii care sustin ca bautura promoveaza refluxul gastroesofagian si poate creste secretia de cortizol. Pe scurt, cafeaua stimuleaza productia de acid in stomac, care poate fi iritant pentru unii, in special pentru cei cu aciditate si reflux. Pentru unii oameni, senzatia poate fi chiar neplacuta daca cafeaua este consumata pe stomacul gol. Intr-un astfel de caz, se recomanda combinarea cafelei cu alimente care calmeaza aciditatea.
Acestea includ banane coapte, ovaz, oua, fructe (nu citrice) si paine prajita din grau integral. Si retineti ca zaharurile sau topingurile adaugate la cafea sunt, de obicei, declansatoare de reflux si arsuri la stomac pentru unii oameni, motiv pentru care este recomandat sa consumati cafeaua doar cu lapte.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau