Cătina: un miracol al toamnei cu multiple beneficii pentru sănătate

catina

Dimensiune font:

| 24-10-2024 11:55

Cătina: un miracol al toamnei cu multiple beneficii pentru sănătate

Catina este o planta miraculoasa, ale carei frunze, flori, seminte si fructe sunt folosite ca remediu. Este insa mai cunoscuta pentru faptul ca ne ofera unele dintre cele mai nutritive fructe din lume. Acestea sunt deosebit de bogate in antioxidanti si vitamine, avand un profil nutrititional impresionant, care contribuie la fortificarea intregului organism.
In multe zone ale Asiei de Est si Rusiei, catina a fost folosita timp de mii de ani pentru a trata diferite afectiuni, fiind considerata un adevarat panaceu. Denumita uneori si fructul sfant al muntilor Himalaya, este un ingredient popular in remediile ayurvedice si traditionale chineze.

Ce este catina?


Catina (Hippophae rhamnoides) este un arbust intalnit pe tot teritoriul Europei si Asiei, fiind nativ din Mongolia si Siberia si intalnit inclusiv la altitudini mari din regiunea de nord-vest a muntilor Himalaya. Este un arbust spinos, care ajunge in mod normal la 2 – 4 metri inaltime, rezistand foarte bine la conditiile de sol arid si umed, dar si la fluctuatii termice si variatii ale pH-ului.
Lucrul uimitor la catina este ca nu numai fructele prezinta beneficii pentru sanatatea organismului uman, dar se pot folosi inclusiv mugurii si scoarta, care au proprietati antiinflamatorii si ajuta, de asemenea, la scaderea nivelului de colesterol.
Boabele de catina se recolteaza din august pana la sfarsitul lunii octombrie, insa le puteti gasi si iarna, aproape inghetate, dar totusi perfecte. In timpul iernii, se recomanda folosirea combinatiei de catina cu miere pentru conservare. Intrucat mierea are un continut de microelemente similar sangelui uman, este usor asimilata in organism, oferind beneficii interesante cum ar fi proprietati antibacteriene, bacteriostatice, curative si reparatoare.


Ce contine catina?


Catina are peste 190 de compusi nutritivi, dintre care continutul de vitamina C este de 10 ori mai mare decat al citricelor si de 2 ori mai mare decat al celebrelor macese. Concentratia de vitamina C din boabele de catina ajunge pana la 2.500 mg/100 g in functie de specie, acesta fiind motivul principal pentru care este recomandata pentru cresterea imunitatii.
Oamenii de stiinta au descoperit ca este deosebit de bogata intr-o varietate de nutrienti, flavonoide si acizi grasi esentiali, cum ar fi caroten, omega-3, -6, -7, -8 si -9, concentratii mari de vitaminele C si E, dar si flavonoizi antioxidanti care distrug radicalii liberi.
Potrivit unor studii recente, omega-7 este o componenta vitala pentru mentinerea sanatatii parului, pielii si unghiilor. Este mai rar decat celelalte tipuri de omega, fiind cunoscut si sub numele de acid palmitoleic. Din acest motiv catina constituie cea mai buna sursa de omega-7 si cea mai bogata sursa vegetala din lume cand vine vorba de acest acid gras esential rar (EFA).
In plus, fructul contine vitamine si oligoelemente precum: A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, P, betacaroten, celuloza, fosfor, potasiu, fier, calciu si magneziu.
Boabele sunt, de asemenea, o sursa bogata de vitamina E, carotenoide, flavonoide, steroli, inclusiv beta sitosterol, stanoli, superoxid dismutaza (SOD) si lipide polare.


Catina – modalitati de consum si beneficii


Fructele acestui arbust sunt folosite in jeleuri, sucuri, piureuri, sosuri, gemuri, placinte si alte alimente, dar si in lichioruri.


Beneficii pentru sanatate:


• sustine sistemul imunitar (vindeca virozele respiratorii si gripa)
• mentine sanatatea ochilor;
• are efect antiimbatranire, stimuland regenerarea tesuturilor;
• sustine sanatatea cardiovasculara;
• intareste peretii celulari;
• echilibreaza functia endocrina;
• regleaza lipidele din sange;
• are activitate antiinflamatoare semnificativa, reducand durerea;
• anumiti compusi din scoarta si frunze sunt anticancerigeni;
• preparatele din fructele, semintele, frunzele si scoarta acestui arbust s-au dovedit foarte promitatoare in tratamentul mucoaselor, inclusiv al ulcerelor si afectiunilor gastrointestinale, precum si al problemelor vaginale;
• uleiurile si sucul au efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular, reducand nivelul de colesterol
• uleiul de catina este eficient in tratamentul arsurilor, escarelor si a unor afectiuni ale pielii, precum dermatita, eczema, rozaceea, acneea, psoriazisul si daunele provocate de radiatiile solare.


Catina cu miere – beneficii pentru imunitate


Pentru administrare facila si un plus de imunitate, fructele acestei plante pot fi transformate in suc sau puteti incerca un amestec delicios de catina cu miere.
1. Combate raceala si gripa
Boabele de catina cu miere sunt cu adevarat uimitoare cand vine vorba de vindecarea durerilor in gat si a gripei.
2. Stimuleaza autoapararea organismului
Se recomanda 1 – 2 lingurite de catina cu miere pe zi, in fiecare dimineata, pe stomacul gol, deoarece actioneaza ca un excelent imunostimulent, luptand cu diverse boli ale pielii, anemie, hepatita si afectiuni vasculare.
3. Optimizeaza sanatatea inimii si ficatului
Consumul de catina cu miere stimuleaza sistemul digestiv, imbunatateste functiile inimii si pe cele hepatice.
4. Are proprietati antiinflamatoare
Ajuta la prevenirea infectiilor, impiedicand bacteriile infectioase sa provoace inflamatii in organism. Expertii atribuie acest efect, in mare parte, continutului mare de flavonoide, compusi vegetali benefici care va pot creste rezistenta la boli.


Siropul de catina si bolile pe care le trateaza acesta


1. Acneea
Puteti folosi ulei de catina pentru a trata cicatricile postacneice si pentru a ajuta pielea sa se vindece mai repede. Pentru un tratament mai eficient, folositi catina atat intern, cat si extern. Puteti sa aplicati uleiul pe piele si totodata sa beti zilnic suc sau sirop de catina ori sa administrati oral capsule cu extract obtinut din acest arbust.
2. Cancerul
Compusi precum flavonoidele si antioxidantii din Hippophae rhamnoides pot avea efecte antitumorale. De exemplu, catina este bogata in quercetina, un flavonoid care pare sa ajute la distrugerea celulelor canceroase.
3. Menopauza
Catina poate ameliora simptomele menopauzei. Reduce uscaciunea vaginala si poate actiona ca remediu alternativ eficient pentru femeile aflate la postmenopauza si care nu pot administra produse pe baza de estrogen.
4. Sindromul ochilor uscati
Se pare ca planta poate trata ochii uscati. Un studiu a asociat aportul zilnic de catina cu reducerea inrosirii si arsurilor oculare.
5. Ulcerul
Fructul sfant al muntilor Himalaya poate imbunatati digestia si contribuie la prevenirea si tratarea ulcerului.


Ceai de catina – care sunt beneficiile unei cure de imunitate cu ceai de catina


Pentru prepararea ceaiului, va trebuie 2 linguri de fructe uscate si o cana cu apa. Puneti fructele si apa intr-o cratita. Se da amestecul in fiert, apoi se acopera cratita cu un capac si se lasa continutul la infuzat timp de 10 minute. Turnati ceaiul intr-o cana, dupa care puteti adauga optional miere sau suc de lamaie.


1. Ajuta la slabire
Previne depozitarea excesului de grasime in organism, scazand riscul de aparitie a diabetului si bolilor cardiovasculare si ajutandu-va sa va mentineti o greutate sanatoasa.
2. Infrumuseteaza tenul
Datorita continutului mare de vitamina C, catina contribuie la productia colagenului in celule, mentinand pielea sanatoasa si elastica si oferind tenului o stralucire naturala. De asemenea, reduce iritatiile pielii, roseata si mancarimea si grabeste vindecarea. Poate fi folosita chiar si pentru a trata hiperpigmentarea pielii. Pentru a oferi luminozitate tenului, puteti aplica regulat putin ulei de catina peste petele de pe piele.


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

09:31

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Investiții fără precedent în sistemul medical din România: Ciolacu anunță modernizarea a 119 spitale
28/10/2024 08:21

Candidatul PSD la Preşedinţie, premierul Marcel Ciolacu, a declarat că, in prezent, in 119 unităţi medicale din ţară se derulează proiecte de investiţii in infrastructura spitalicească. El a efectuat ...

Schimbarea orei ne poate afecta sănătatea
28/10/2024 07:05

Noaptea de sambătă spre duminică a fost cea mai lungă noapte din acest an. Ora 4 a devenit ora 3. Trecerea la ora de iarnă ne aduce o oră de somn in plus, dar ne poate influenţa şi sănătatea şi stare ...

Leguma care distruge 14 tipuri de celule canceroase! Tu o consumi?
25/10/2024 19:58

 O legumă banală, pe care toată lumea o are in casă, nu este doar delicioasă in preparate, ci are si multiple beneficii pentru sănătate. Recent, in urma unui studiu finantat de Institutul Coreean d ...

Glanda pineală! Ce este și care este rolul ei?
25/10/2024 15:39

Practic, prin secretarea melatoninei, sarcina principală a glandei pineale este de a mentine ritmul circadian de somn – veghe.  Glanda pineală este de forma unui minuscul mugur de pin, de unde si- ...

Durerile de spate - de ce apar şi cum pot fi tratate?
25/10/2024 14:11

Durerile de spate - de ce apar şi cum pot fi tratate? Durerea de spate se numara printre cele mai comune motive pentru care oamenii merg la medic si una dintre cauzele principale ale dizabilitatii la nivel ...

Alimentul care face minuni pentru sănătatea noastră - mierea de albine
25/10/2024 10:33

Alimentul care face minuni pentru sănătatea noastră - mierea de albine Acest produs minunat, pe care albinele il obtin din prelucrarea nectarului, este un aliment complex, cu nenumărate beneficii pentru ...

Digitalizarea activitatii LD CONT LABORATORY SRL
25/10/2024 08:58

 COMUNICAT DE PRESA ÎNCEPERE PROIECT COD SMIS 313221 Data: Octombrie 2024 Digitalizarea activitatii LD CONT LABORATORY SRL Beneficiar: LD CONT LABORATORY SRL  

DENTAL IMPLANT SOLUTIONS S.R.L.- lansarea proiectului:  ” Creșterea gradului de digitalizare a societății DENTAL IMPLANT SOLUTIONS SRL
24/10/2024 12:39

 24.10.2024  COMUNICAT DE PRESĂ  - lansarea proiectului -  ” Cresterea gradului de digitalizare a societătii DENTAL IMPLANT SOLUTIONS SRL”

Motivul stupid invocat de un medic care a refuzat să meargă la un pacient, mort după ce s-a înecat cu mâncare
24/10/2024 00:06

Un medic de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Mureş refuzat să preia un pacient, care se inecase cu mancare, deoarece i se terminase programul. Ulterior, pacientul a murit. Momentan, se desfăsoară ...

Creștere alarmantă a refuzurilor privind donarea de organe în Franţa, după un caz șocant din SUA
23/10/2024 00:31

Refuzurile privind donarea de organe au crescut spectaculos in ultimele zile in Franţa, a anunţat cu ingrijorare, marţi, agenţia publică insărcinată cu această chestiune, după ce numeroase companii mas ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei