Cătina: un miracol al toamnei cu multiple beneficii pentru sănătate
Dimensiune font:
Cătina: un miracol al toamnei cu multiple beneficii pentru sănătate
Catina este o planta miraculoasa, ale carei frunze, flori, seminte si fructe sunt folosite ca remediu. Este insa mai cunoscuta pentru faptul ca ne ofera unele dintre cele mai nutritive fructe din lume. Acestea sunt deosebit de bogate in antioxidanti si vitamine, avand un profil nutrititional impresionant, care contribuie la fortificarea intregului organism.
In multe zone ale Asiei de Est si Rusiei, catina a fost folosita timp de mii de ani pentru a trata diferite afectiuni, fiind considerata un adevarat panaceu. Denumita uneori si fructul sfant al muntilor Himalaya, este un ingredient popular in remediile ayurvedice si traditionale chineze.
Ce este catina?
Catina (Hippophae rhamnoides) este un arbust intalnit pe tot teritoriul Europei si Asiei, fiind nativ din Mongolia si Siberia si intalnit inclusiv la altitudini mari din regiunea de nord-vest a muntilor Himalaya. Este un arbust spinos, care ajunge in mod normal la 2 – 4 metri inaltime, rezistand foarte bine la conditiile de sol arid si umed, dar si la fluctuatii termice si variatii ale pH-ului.
Lucrul uimitor la catina este ca nu numai fructele prezinta beneficii pentru sanatatea organismului uman, dar se pot folosi inclusiv mugurii si scoarta, care au proprietati antiinflamatorii si ajuta, de asemenea, la scaderea nivelului de colesterol.
Boabele de catina se recolteaza din august pana la sfarsitul lunii octombrie, insa le puteti gasi si iarna, aproape inghetate, dar totusi perfecte. In timpul iernii, se recomanda folosirea combinatiei de catina cu miere pentru conservare. Intrucat mierea are un continut de microelemente similar sangelui uman, este usor asimilata in organism, oferind beneficii interesante cum ar fi proprietati antibacteriene, bacteriostatice, curative si reparatoare.
Ce contine catina?
Catina are peste 190 de compusi nutritivi, dintre care continutul de vitamina C este de 10 ori mai mare decat al citricelor si de 2 ori mai mare decat al celebrelor macese. Concentratia de vitamina C din boabele de catina ajunge pana la 2.500 mg/100 g in functie de specie, acesta fiind motivul principal pentru care este recomandata pentru cresterea imunitatii.
Oamenii de stiinta au descoperit ca este deosebit de bogata intr-o varietate de nutrienti, flavonoide si acizi grasi esentiali, cum ar fi caroten, omega-3, -6, -7, -8 si -9, concentratii mari de vitaminele C si E, dar si flavonoizi antioxidanti care distrug radicalii liberi.
Potrivit unor studii recente, omega-7 este o componenta vitala pentru mentinerea sanatatii parului, pielii si unghiilor. Este mai rar decat celelalte tipuri de omega, fiind cunoscut si sub numele de acid palmitoleic. Din acest motiv catina constituie cea mai buna sursa de omega-7 si cea mai bogata sursa vegetala din lume cand vine vorba de acest acid gras esential rar (EFA).
In plus, fructul contine vitamine si oligoelemente precum: A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, P, betacaroten, celuloza, fosfor, potasiu, fier, calciu si magneziu.
Boabele sunt, de asemenea, o sursa bogata de vitamina E, carotenoide, flavonoide, steroli, inclusiv beta sitosterol, stanoli, superoxid dismutaza (SOD) si lipide polare.
Catina – modalitati de consum si beneficii
Fructele acestui arbust sunt folosite in jeleuri, sucuri, piureuri, sosuri, gemuri, placinte si alte alimente, dar si in lichioruri.
Beneficii pentru sanatate:
• sustine sistemul imunitar (vindeca virozele respiratorii si gripa)
• mentine sanatatea ochilor;
• are efect antiimbatranire, stimuland regenerarea tesuturilor;
• sustine sanatatea cardiovasculara;
• intareste peretii celulari;
• echilibreaza functia endocrina;
• regleaza lipidele din sange;
• are activitate antiinflamatoare semnificativa, reducand durerea;
• anumiti compusi din scoarta si frunze sunt anticancerigeni;
• preparatele din fructele, semintele, frunzele si scoarta acestui arbust s-au dovedit foarte promitatoare in tratamentul mucoaselor, inclusiv al ulcerelor si afectiunilor gastrointestinale, precum si al problemelor vaginale;
• uleiurile si sucul au efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular, reducand nivelul de colesterol
• uleiul de catina este eficient in tratamentul arsurilor, escarelor si a unor afectiuni ale pielii, precum dermatita, eczema, rozaceea, acneea, psoriazisul si daunele provocate de radiatiile solare.
Catina cu miere – beneficii pentru imunitate
Pentru administrare facila si un plus de imunitate, fructele acestei plante pot fi transformate in suc sau puteti incerca un amestec delicios de catina cu miere.
1. Combate raceala si gripa
Boabele de catina cu miere sunt cu adevarat uimitoare cand vine vorba de vindecarea durerilor in gat si a gripei.
2. Stimuleaza autoapararea organismului
Se recomanda 1 – 2 lingurite de catina cu miere pe zi, in fiecare dimineata, pe stomacul gol, deoarece actioneaza ca un excelent imunostimulent, luptand cu diverse boli ale pielii, anemie, hepatita si afectiuni vasculare.
3. Optimizeaza sanatatea inimii si ficatului
Consumul de catina cu miere stimuleaza sistemul digestiv, imbunatateste functiile inimii si pe cele hepatice.
4. Are proprietati antiinflamatoare
Ajuta la prevenirea infectiilor, impiedicand bacteriile infectioase sa provoace inflamatii in organism. Expertii atribuie acest efect, in mare parte, continutului mare de flavonoide, compusi vegetali benefici care va pot creste rezistenta la boli.
Siropul de catina si bolile pe care le trateaza acesta
1. Acneea
Puteti folosi ulei de catina pentru a trata cicatricile postacneice si pentru a ajuta pielea sa se vindece mai repede. Pentru un tratament mai eficient, folositi catina atat intern, cat si extern. Puteti sa aplicati uleiul pe piele si totodata sa beti zilnic suc sau sirop de catina ori sa administrati oral capsule cu extract obtinut din acest arbust.
2. Cancerul
Compusi precum flavonoidele si antioxidantii din Hippophae rhamnoides pot avea efecte antitumorale. De exemplu, catina este bogata in quercetina, un flavonoid care pare sa ajute la distrugerea celulelor canceroase.
3. Menopauza
Catina poate ameliora simptomele menopauzei. Reduce uscaciunea vaginala si poate actiona ca remediu alternativ eficient pentru femeile aflate la postmenopauza si care nu pot administra produse pe baza de estrogen.
4. Sindromul ochilor uscati
Se pare ca planta poate trata ochii uscati. Un studiu a asociat aportul zilnic de catina cu reducerea inrosirii si arsurilor oculare.
5. Ulcerul
Fructul sfant al muntilor Himalaya poate imbunatati digestia si contribuie la prevenirea si tratarea ulcerului.
Ceai de catina – care sunt beneficiile unei cure de imunitate cu ceai de catina
Pentru prepararea ceaiului, va trebuie 2 linguri de fructe uscate si o cana cu apa. Puneti fructele si apa intr-o cratita. Se da amestecul in fiert, apoi se acopera cratita cu un capac si se lasa continutul la infuzat timp de 10 minute. Turnati ceaiul intr-o cana, dupa care puteti adauga optional miere sau suc de lamaie.
1. Ajuta la slabire
Previne depozitarea excesului de grasime in organism, scazand riscul de aparitie a diabetului si bolilor cardiovasculare si ajutandu-va sa va mentineti o greutate sanatoasa.
2. Infrumuseteaza tenul
Datorita continutului mare de vitamina C, catina contribuie la productia colagenului in celule, mentinand pielea sanatoasa si elastica si oferind tenului o stralucire naturala. De asemenea, reduce iritatiile pielii, roseata si mancarimea si grabeste vindecarea. Poate fi folosita chiar si pentru a trata hiperpigmentarea pielii. Pentru a oferi luminozitate tenului, puteti aplica regulat putin ulei de catina peste petele de pe piele.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau