Coronavirus Sfaturile unui profesor de sănătate publică: Evitați grupurile mari de oameni, inclusiv nunțile și înmormântările
Dimensiune font:
Stați departe de aglomerările de oameni cum sunt bisericile, mall-urile, cluburile, barurile, nunțile, înmormântările, mijloacele transport în comun, spune prof. univ. dr. Răzvan M. Cherecheș, profesor de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai. Acesta a făcut o listă cu sfaturi pentru cei sănătoși despre cum să-i protejeaze pe cei vulnerabi în vremea epidemiei de coronavirus.
”Toți românii sub 55 de ani cu stare bună de sănătate nu vom fi afectați semnificativ de Coronavirus – dacă vom fi infectați, cel mai probabil o vom resimți ca pe o răceală ușoară. Vom dezvolta imunitate la această versiune a virusului și vom fi bine. Mai devreme sau mai târziu, pe parcursul următorilor ani, cei mai mulți dintre noi vom ajunge să trecem prin infecția cu coronavirus”, într-un document remis Hotnews.
Profesorul spune că măsura suspendării cursurilor în școli și universități este luată pentru a se evita transmiterea infecției în lanț, pentru că astfel ne ajută să evităm ca noi să devenim infectați şi să transmitem mai departe virusul, în special către părinții și bunicii noștri.
”Cel mai probabil activităţile didactice ale școlilor și universităților vor rămâne suspendate o perioadă mai lungă de timp (poate chiar câteva luni), faceți-vă planuri în acest sens. Coronavirus nu va dispărea mâine sau săptămâna viitoare, dar noi vom fi mai imuni la infecție în câteva săptămâni. Cel mai probabil, mulţi dintre noi vom experimenta fără probleme majore, mai mult sau mai puţin conştient, infecţia cu coronavirus”, arată Răzvan Cherecheș.
Sfaturile lui Răzvan M. Cherecheș pentru cum să ne protejăm:
- pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, în principal datorită diminuării sistemului imunitar odată cu vârsta, trebuie pentru câteva luni să evităm grupurile mari de oameni – să stăm departe de aglomerările de oameni (sunt șanse mari ca cineva să fie purtător și să nu știe) – cursuri, evenimente, biserici, mall-uri, cluburi, baruri, nunți, înmormântări, mijloace transport în comun
- să ne spălăm des pe mâini și să curățăm suprafețele din jur
- să nu ne mai strângem mâna sau să nu ne pupăm unii cu alții
- să rămânem calmi
Răzvan Cherecheș spune că măsurile acestea îi pot ajuta în primul rând pe cei vulnerabili – adulți în vârstă cu probleme cardiace, respiratorii, diabet (părinții și bunicii noștri care își iau medicamentele de mai multe ori pe zi).
”În cazul în care sunt infectați, ei au un risc mai mare de a ajunge la urgențe și pe secția de terapie intensivă. Dacă prea mulți ajung în același timp la urgențe (câteva sute), cei mai mulți dintre ei nu vor putea primi ajutor medical în timp util, pentru că sistemul de sănătate nu poate face față. Nu există suficiente ventilatoare mecanice și suficient personal medical care să se ocupe de toți pacienții în același timp. Nici un sistem medical nu ar putea face faţă dacă, spre exemplu, 0,1% din populaţia unei ţări ar ajunge brusc la terapie intensivă”, mai arată profesorul de sănătate publică.
”Ce putem face noi, cei sănătoși? Trebuie să ne comportăm în aşa fel încât să evităm, în măsura posibilului, aglomerarea secțiilor de urgențe și terapie intensivă, să ne asigurăm că nu sunt copleșite”, mai spune Răzvan Cherecheș.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau