Coronavirus. STUDIU Covid-19. Rezultatele CERCETĂRII: Ce s-a descoperit
Dimensiune font:
Un grup de cercetători chinezi au prezentat Caracteristicile Clinice ale Bolii Coronavirus într-o publicație de specialitate, The New England Journal of Medicine. De când a apărut coronavirusul, Covid-19, specialiștii au căutat permament soluții. Pentru acestea, pe lângă testele care au loc în laboratoare, a fost nevoie ca toate persoanele infectate să fie îndeaproape monitorizate pentru a putea înțelege evoluția virusului.
"Din decembrie 2019, de când boala produsă de coronavirus (Covid-19) a apărut în orașul Wuhan și s-a răspândit rapid în China, au fost necesare date privind caracteristicile clinice ale pacienților afectați. Am extras date referitoare la 1.099 pacienți cu Covid-19 confirmat de laboratoarele din 552 de spitale din 30 de provincii, regiuni autonome și orașe din China până la 29 ianuarie 2020. Punctul final al evoluției bolii a fost internarea pacientului într-o unitate de terapie intensivă (UCI), utilizarea ventilației mecanice sau decesul", se arată în studiu.
Rezultatele cercetării
"Vârsta medie a pacienților a fost de 47 de ani; 41,9% dintre pacienți erau femei. Punctul final a apărut la 67 de pacienți (6,1%), incluzând 5,0% dintre persoanele care au fost internate în terapie intensivă, 2,3% care au suferit o ventilație mecanică invazivă și 1,4% care au murit. Doar 1,9% dintre pacienți au avut contact direct cu animale sălbatice. Printre nerezidenții din Wuhan, 72,3% au avut contact cu rezidenții din Wuhan, inclusiv 31,3% care au vizitat orașul. Cele mai frecvente simptome au fost febra (43,8% la internare și 88,7% în timpul spitalizării) și tuse (67,8%). Diareea a fost mai puțin frecventă (3,8%). Perioada medie de incubație a fost de 4 zile. La internare, opacitatea plămânilor a fost cea mai frecventă constatare radiologică pe tomografie computerizată (CT) (56,4%). La 157 dintre cei 877 pacienți (17,9%) cu boală non-severă și la 5 dintre 173 pacienți (2,9%) cu boală severă nu s-a constatat nicio anomalie radiografică sau CT. Limfocitopenia (n.red- număr scăzut de limfocite) a fost prezentă la 83,2% dintre pacienți la internare", precizează autorii studiului.
Febra a fost definită ca o temperatură de 37,5° C sau mai mare. Limfocitopenia a fost definită ca un număr de limfocite de mai mic de 1.500 de celule pe mililitru cub, iar Trombocitopenia (n.red. - număr scăzut de trombocite) a fost definită ca un număr mai mic de 150.000 de trombocite pe mililitru cub.
Concluziile studiului
În primele 2 luni ale focarului curent, Covid-19 s-a răspândit rapid în toată China și a provocat diferite grade de boală. Pacienții s-au prezentat adesea fără febră, iar mulți nu au avut rezultate radiologice anormale. Dintre populația totală, 23,7% au avut cel puțin o boală coexistentă (de exemplu, hipertensiune arterială și boală pulmonară obstructivă cronică).
La internare, gradul de severitate al Covid-19 a fost clasificat ca fiind non-sever la 926 pacienți și sever la 173 pacienți. Pacienții cu boală severă erau mai în vârstă decât cei cu boală non-severă de către o medie de 7 ani mai mult. Prezența unei boli coexistente a fost mai frecventă la pacienții severi decât la cei cu boală non-severă (38,7% vs. 21,0%). Cu toate acestea, istoricul expunerii la virus între cele două grupuri a fost similar.
Majoritatea pacienților (58,0%) au primit tratament cu antibiotice intravenos, iar 35,8% au primit terapie cu oseltamivir (n. red. - Oseltamivir este un medicament antiviral din categoria inhibitorilor de neuraminidază, folosit în profilaxia postexpunere și tratamentul gripei cu virus gripal A și B. Blochează răspîndirea virusului gripal la nivelul celulelor organismului), iar oxigenoterapia a fost administrată în 41,3% din cazuri. Ventilația mecanică a fost inițiată pentru 6,1% din cazuri, la pacienții cu un istoric de boală severă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau