Cum se spălau domnitorii din Evul Mediu? Hârtia igienică a apărut abia în secolul al XIX-lea

000000   05500

Dimensiune font:

| 13-09-2024 20:46

 

Cum se spălau domnitorii din Evul Mediu? Hârtia igienică a apărut abia în secolul al XIX-lea

De-a lungul istoriei, obiceiurile locale și climatul au dictat adesea modul în care era efectuată igiena legată de nevoile fiziologice firești. 

Ierarhia socială a avut, de asemenea, un impact asupra obiceiurilor de toaletă. Ceea ce este clar este că oamenii din toate perioadele de timp au folosit o varietate de instrumente și materiale naturale pentru a se curăța.

 

În cele mai vechi timpuri, ștergerea cu pietre și alte materiale naturale și clătirea cu apă sau zăpadă erau obișnuite. În alte părţi ale lumii, oameni apelau la coji de nucă de cocos, zăpadă, muşchi de pe copaci, iarbă, frunze de porumb, chiar şi lână.

„Cel mai faimos exemplu de „hârtie igienică” antică provine din lumea romană și din povestea lui Seneca despre gladiatorul care s-a sinucis intrând într-o toaletă și băgându-și în gât buretele comun pe un băț”, spune Erica Rowan, arheolog de mediu și lector de arheologie clasică la Universitatea din Londra, conform history.com.

Este posibil ca bureții atașați unui băț lung, cunoscuți sub numele de „tersorium”, să fi fost folosiți o singură dată sau curățați într-o găleată cu oțet sau apă sărată și reutilizați sau este posibil să fi fost folosiți mai degrabă ca perii de toaletă decât ca hârtie igienică.

Impresionantele ruine ale „Termelor lui Caracalla” din Roma  

Pe lângă buretele comun, greco-romanii foloseau și mușchi sau frunze și bucăți de ceramică cunoscute sub numele de „pessoi” pentru a se curăța. 

Este posibil ca bucățile de pessoi să fi început ca „ostraca”, adică bucăți de ceramică sparte pe care erau adesea inscripționate numele dușmanilor - un mod proverbial de a murdări adversarii. 

Mici fragmente de pânză găsite într-un canal din Herculaneum, Italia, unul dintre orașele îngropate de erupția Muntelui Vezuviu în 79 d.Hr., ar fi putut fi folosite ca o altă formă de hârtie igienică. Totuși, există dubii în privința adevăratului scop al acestora.

„Pânza era făcută manual în antichitate, așa că folosirea pânzei pentru a te șterge la fund ar fi fost o activitate destul de decadentă. Este echivalentul folosirii celei mai moi și mai scumpe cârpe din trei straturi din zilele noastre”, a mai explicat Rowan.

În 1992, arheologii au descoperit bastoane de igienă vechi de 2 000 de ani, cunoscute sub numele de salaka, cechou și chugi, în latrinele de la Xuanquanzhi, o fostă bază militară a dinastiei Han din China care exista de-a lungul Drumului Mătăsii.

 

Instrumentele, tăiate din bambus și alt lemn, semănau cu niște spatule. Capetele erau învelite în pânză și conțineau urme conservate ale folosirii lor.

Deși hârtia își are originea în China în secolul al II-lea î.Hr., prima utilizare înregistrată a hârtiei pentru curățenie datează din secolul al VI-lea d.Hr., în China medievală, descoperită în textele savantului Yen Chih-Thui.

Bățul cu un burete atașat la un capăt, numit „tersorium”, folosit de romani la toaletă - Foto: arhiva

În 589 d.Hr., acesta scria: „Hârtia pe care există citate sau comentarii din cele cinci clasice sau numele înțelepților, nu îndrăznesc să o folosesc în scopuri de toaletă”.

Până la începutul secolului al XIV-lea, chinezii produceau hârtie igienică în proporție de 10 milioane de pachete de 1 000 până la 10 000 de coli pe an. În 1393, mii de foi de hârtie parfumată au fost, de asemenea, produse pentru familia imperială a împăratului Hongwu.

Dar, de la grecii și mai ales romanii antici, care aveau un adevărat cult pentru curățenie, construind băi publice nu doar în orașele Imperiului, ci și prin toate zonele cucerite - una dintre cele mai faimoase fiind „termele lui Caracalla” din Roma - acesta fiind unul din semnele de civilizare a acelui teritoriu, alături de drumuri și de apeducte, Europa a plonjat în mizeria de nedescris a Evului Mediu.

Oamenii nu mai aveau acelaşi respect pentru apă, lenea, ignoranţa, superstiţiile şi dogmele religioase făcând adevărate dezastre în ceea ce priveşte păstrarea curăţeniei.

 

„Mizeria din cetăţile medievale ale Europei a produs molime care decimau sate, oraşe. Totul, de la igiena precară. Ca o paralelă, în lumea arabă, erau mult mai curaţi.

Erau nevoiţi chiar să se spele, deoarece resturile rămase cu nisipul puteau produce răni deschise apoi dădeau în septicemie şi mureau”, este de părere istoricul Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău, potrivit adevarul.ro.

Spălatul corpului şi parfumarea acestuia au fost puternic condamnate de Biserica papală, care nu vedea în acest act decât invitaţia la desfrâu sexual.

În plus, medicii acelor vremuri recomandau oamenilor să nu se spele, susținând că stratul de mizerie adunat peste piele împiedică microbii să intre în organism.

Rezultatul a fost că până și marile capete încoronate ale Europei emanau un miros pestilențial. Practic, nobilimea Evului Mediu nu se atingea de apă decât, vrând-nevrând, la botez și, eventual, dacă erau prinși pe-afară de vreo ploaie.

Mai târziu, s-a instituit, totuși, obiceiul spălatului anual, în luna mai, înainte de venira perioadei călduroase a verii.

Un caz celebru în acest sens este cel al regelui Henric al IV-lea al Franței, care a domnit între 1589-1610, și care, pe lângă faptul că puţea, era cunoscut că îşi schimba vestimentaţia o dată pe săptămână. Alți monarhi îşi mai schimbau cămăşile o dată pe zi, dar nu şi pantalonii. 

Există chiar o anecdotă faimoasă, tot despre Henric al IV-lea. Se pune că a doua lui soție ar fi leşinat efectiv în noaptea nunţii din cauza mirosurilor pe care le emana regele, care era și un vânător pasionat care parcurgea kilometri întregi pe cal şi transpira foarte mult.

Vanzare teren IASI - 75.899 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, -  lucicalcc@gmail.com 

Vanzare Teren IASI - 56.438 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com 

anunturi-->

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei