Dedesubturile murdare ale unei industrii de miliarde ies la iveală: omul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență dezvăluie cum suntem păcăliți

7

Dimensiune font:

| 21-07-2024 07:27

Știm cu toții că marile corporații care vând mâncare ultraprocesată și băuturi carbogazoase fac eforturi considerabile pentru a crește consumul. De ani de zile se discută despre dependența pe care aceste alimente și băuturi o pot crea. Realitatea este evidentă în cercurile noastre sociale, unde fiecare dintre noi cunoaște cel puțin o persoană care admite: „nu mă pot abține”. Fie că este vorba de consumul zilnic de Cola, chipsuri sau alte produse similare

Dedesubturile murdare ale unei industrii de miliarde ies la iveală. Expertul care a ajutat Coca-Cola și alte companii să dea dependență prin produsele procesate puse în vânzare face dezvăluiri cutremurătoare. E șocant până unde s-a mers. Dr. Barry Smith, profesor la Universitatea londoneză este un filosof al limbajului și al minții, cercetările sale actuale fiind focusate pe natura multi senzorială a experienței perceptuale, concentrându-se asupra gustului, mirosului și aromei.

Cu alte cuvinte, este un filosof specializat în gustul alimentelor. Iar după ce, în calitate de expert, a asistat Coca-Cola și Kellogg’s în crearea produselor lor captivante, care dau dependență, sfătuiește oamenii să reflecteze înainte de a consuma alimente ultra procesate.

Dr. Barry Smith a colaborat timp de aproape un deceniu cu marile companii de junk food din lume, ajutându-le să facă produsele lor incredibil de atrăgătoare. A fost parte a unei echipe de experți care a ajustat fiecare aspect al produselor noastre preferate, de la ambalaj la textură până la miros și gust, pentru a ne face să le dorim mai mult.

Acum însă, expertul a renunțat complet la junk-food datorită efectelor negative asupra sănătății sale și dezvăluie secretele industriei pentru a ne avertiza și pe noi. Este incredibil până unde s-a ajuns.

Expertul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență face dezvăluiri

Inclusiv crearea sunetului perfect de „fâsâit și poc” când deschizi o doză sau o sticlă de Cola, pentru a părea revigorant – a fost cercetat și „fabricat” pentru ca ulterior creierul nostru să îl asocieze cu o delicatesă? S-a calculat totul și s-a procesat până s-a ajuns la ceva ce dă cu adevărat dependență.

Dr. Barry a început să îmbunătățească gusturile în 2010, când a fondat un laborator în Londra, destinat analizării modului în care diverse moduri de prezentare ale unui produs pot modifica percepția gustului. El afirmă că unele dintre testele realizate au fost folosite pentru a ajuta branduri precum Coca-Cola și Kellogg’s să-și facă produsele mai atrăgătoare.

S-a ajuns prea departe

Dr. Smith a explicat că, chiar înainte de a consuma o gustare cu conținut ridicat de zahăr, creierul eliberează dopamină – hormonul stării de bine – anticipând ceva plăcut. Acest lucru este ceea ce companiile de alimente au încercat să exploateze. Prin urmare, ciocolata a devenit catifelată, un pachet de chipsuri a ajuns să emane o explozie de mirosuri când era deschis, sau ambalajul dulciurilor a devenit foarte intens colorat.

Dr. Smith obișnuia să consume 30 până la 40 la sută din dieta sa alimente ultra procesate. Dar după ce a conștientizat pericolele consumului excesiv de zahăr, a decis să renunțe complet la acestea. Rezultatul? Acum este mult mai sănătos, mai energic și mai fericit decât înainte. În plus, a și a slăbit fără să intenționeze acest lucru.

El a dezvăluit, de asemenea, pentru sursa citată, cum alimentele au fost modificate pentru a le face plăcute. Asta în ciuda faptului că majoritatea oamenilor le-ar găsi prea dulci. A dat exemplul sucurilor, spunând că fâsâitul produs la deschiderea capacului și temperatura rece reduc percepția gustului dulce. Bulele schimbă percepția gustului pe limbă, în timp ce temperatura rece face papilele gustative mai puțin sensibile la dulceață.

Alimentele ultra-procesate, boli și grasimi

Studiile arată că dietele bogate în alimente ultra-procesate sunt legate de numeroase riscuri pentru sănătate, inclusiv obezitate, boli de inimă și diabet de tip 2.

Dr. Smith recomandă o pauză de la alimentele ultra procesate pentru a ajuta papilele gustative să se reobișnuiască cu o dietă firească, săracă în zahăr. Într-un interviu pentru Business Insider, el a sugerat să investim în modalități de a face alimentele neprocesate mai gustoase.

El a spus că legumele pot părea fade, dar este posibil să le facem mai savuroase prin coacere, prăjire sau fermentare. „Nu vei convinge oamenii să se îndepărteze de alimentele ultra procesate spunându-le că sunt dăunătoare pentru ei”, a spus el. „Trebuie să fie gustul pe primul loc. Trebuie să le faci cu adevărat gustoase, astfel încât oamenii să realizeze că pot pregăti ceva rezonabil de ieftin și delicios pe care chiar îl vor savura”, a mai declarat expertul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei
14/11/2024 19:57

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentand credite bugetare, pentru plata integral, in luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servi ...

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului
14/11/2024 10:59

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului Ziua Mondială a Diabetului, marcată in fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansată in anul 1991 de Federatia Internatională de Diabet (IDF) cu scopul pro ...

Studiu britanic: Consumarea unui pumn de nuci pe zi poate reduce riscul de demență
12/11/2024 12:10

Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete” care stimulează creierul, ascunse deja in alimentatia noastră, potriv ...

Pneumonia,  cea mai mare afecţiune cauzatoare de moarte în rândul adulţilor şi în cel al copiilor
11/11/2024 10:30

În fiecare an, Ziua Mondială de Luptă impotriva Pneumoniei oferă activistilor, organizatiilor si indivizilor posibilitatea de a coordona actiuni de constientizare si de a atrage atentia asupra gravită ...

Ce se întâmplă dacă mori într-un vis. Oamenii de știință au găsit răspunsul
11/11/2024 00:34

Foarte multi oameni isi visează propria moarte, iar acest tip de cosmar poate fi din cauza stresului, ingrijorărilor si presiunii din viata de zi cu zi. Expertii spun că in timpul unui astfel de vis, corpul ...

 Când este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59?
10/11/2024 11:10

 Cand este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59? Lentilele de contact lunare sunt o alegere populară pentru multi purtători, datorită confortului s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei