Dedesubturile murdare ale unei industrii de miliarde ies la iveală: omul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență dezvăluie cum suntem păcăliți

7

Dimensiune font:

| 21-07-2024 07:27

Știm cu toții că marile corporații care vând mâncare ultraprocesată și băuturi carbogazoase fac eforturi considerabile pentru a crește consumul. De ani de zile se discută despre dependența pe care aceste alimente și băuturi o pot crea. Realitatea este evidentă în cercurile noastre sociale, unde fiecare dintre noi cunoaște cel puțin o persoană care admite: „nu mă pot abține”. Fie că este vorba de consumul zilnic de Cola, chipsuri sau alte produse similare

Dedesubturile murdare ale unei industrii de miliarde ies la iveală. Expertul care a ajutat Coca-Cola și alte companii să dea dependență prin produsele procesate puse în vânzare face dezvăluiri cutremurătoare. E șocant până unde s-a mers. Dr. Barry Smith, profesor la Universitatea londoneză este un filosof al limbajului și al minții, cercetările sale actuale fiind focusate pe natura multi senzorială a experienței perceptuale, concentrându-se asupra gustului, mirosului și aromei.

Cu alte cuvinte, este un filosof specializat în gustul alimentelor. Iar după ce, în calitate de expert, a asistat Coca-Cola și Kellogg’s în crearea produselor lor captivante, care dau dependență, sfătuiește oamenii să reflecteze înainte de a consuma alimente ultra procesate.

Dr. Barry Smith a colaborat timp de aproape un deceniu cu marile companii de junk food din lume, ajutându-le să facă produsele lor incredibil de atrăgătoare. A fost parte a unei echipe de experți care a ajustat fiecare aspect al produselor noastre preferate, de la ambalaj la textură până la miros și gust, pentru a ne face să le dorim mai mult.

Acum însă, expertul a renunțat complet la junk-food datorită efectelor negative asupra sănătății sale și dezvăluie secretele industriei pentru a ne avertiza și pe noi. Este incredibil până unde s-a ajuns.

Expertul care a ajutat Coca-Cola să dea dependență face dezvăluiri

Inclusiv crearea sunetului perfect de „fâsâit și poc” când deschizi o doză sau o sticlă de Cola, pentru a părea revigorant – a fost cercetat și „fabricat” pentru ca ulterior creierul nostru să îl asocieze cu o delicatesă? S-a calculat totul și s-a procesat până s-a ajuns la ceva ce dă cu adevărat dependență.

Dr. Barry a început să îmbunătățească gusturile în 2010, când a fondat un laborator în Londra, destinat analizării modului în care diverse moduri de prezentare ale unui produs pot modifica percepția gustului. El afirmă că unele dintre testele realizate au fost folosite pentru a ajuta branduri precum Coca-Cola și Kellogg’s să-și facă produsele mai atrăgătoare.

S-a ajuns prea departe

Dr. Smith a explicat că, chiar înainte de a consuma o gustare cu conținut ridicat de zahăr, creierul eliberează dopamină – hormonul stării de bine – anticipând ceva plăcut. Acest lucru este ceea ce companiile de alimente au încercat să exploateze. Prin urmare, ciocolata a devenit catifelată, un pachet de chipsuri a ajuns să emane o explozie de mirosuri când era deschis, sau ambalajul dulciurilor a devenit foarte intens colorat.

Dr. Smith obișnuia să consume 30 până la 40 la sută din dieta sa alimente ultra procesate. Dar după ce a conștientizat pericolele consumului excesiv de zahăr, a decis să renunțe complet la acestea. Rezultatul? Acum este mult mai sănătos, mai energic și mai fericit decât înainte. În plus, a și a slăbit fără să intenționeze acest lucru.

El a dezvăluit, de asemenea, pentru sursa citată, cum alimentele au fost modificate pentru a le face plăcute. Asta în ciuda faptului că majoritatea oamenilor le-ar găsi prea dulci. A dat exemplul sucurilor, spunând că fâsâitul produs la deschiderea capacului și temperatura rece reduc percepția gustului dulce. Bulele schimbă percepția gustului pe limbă, în timp ce temperatura rece face papilele gustative mai puțin sensibile la dulceață.

Alimentele ultra-procesate, boli și grasimi

Studiile arată că dietele bogate în alimente ultra-procesate sunt legate de numeroase riscuri pentru sănătate, inclusiv obezitate, boli de inimă și diabet de tip 2.

Dr. Smith recomandă o pauză de la alimentele ultra procesate pentru a ajuta papilele gustative să se reobișnuiască cu o dietă firească, săracă în zahăr. Într-un interviu pentru Business Insider, el a sugerat să investim în modalități de a face alimentele neprocesate mai gustoase.

El a spus că legumele pot părea fade, dar este posibil să le facem mai savuroase prin coacere, prăjire sau fermentare. „Nu vei convinge oamenii să se îndepărteze de alimentele ultra procesate spunându-le că sunt dăunătoare pentru ei”, a spus el. „Trebuie să fie gustul pe primul loc. Trebuie să le faci cu adevărat gustoase, astfel încât oamenii să realizeze că pot pregăti ceva rezonabil de ieftin și delicios pe care chiar îl vor savura”, a mai declarat expertul.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:51

SC MAZILU CHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ SRL – Anunț de începere proiect: Modernizarea și diversificarea activității S.C. MAZILU CHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ S.R.L. prin dotarea cu noi echipamente moderne și performante
21/07/2024 12:40

 COMUNICAT DE PRESĂ DATA 21.07.2024 Anunt de incepere proiect  Denumire beneficiar: SC MAZILU CHIRURGIE RECONSTRUCTIVĂ SRL Titlu proiect: Modernizarea si diversificarea activitătii SC ...

Descoperă ce sunt de fapt cariile și cum poți să le eviți cu succes!
19/07/2024 16:51

  Fotografie de la Atikah Akhtar pe Unsplash.com Cariile dentare sunt o problemă de sănătate orală foarte comună, afectand persoane de toate varstele. Acestea sunt cauzate de deteriorarea smaltulu ...

Beneficiile colagenului pentru organism
19/07/2024 12:24

Colagenul este una dintre cele mai abundente proteine din corpul uman, reprezentand aproximativ 30% din totalul proteinelor din organism. Este componenta principală a tesutului conjunctiv si se găseste in pie ...

Medicii: Pepenele galben reduce riscul de a face aceste boli
19/07/2024 07:25

Medicii: Pepenele galben reduce riscul de a face aceste boli. Medicii rusi, cardiologul German Gandelman si oftalmologul Mikhail Konovalov, au vorbit despre proprietătile benefice neasteptate ale pepenelui gal ...

Când ai nevoie de un balon gastric?
18/07/2024 15:36

Cand ai nevoie de un balon gastric? Îti doresti să slăbesti? Balonul gastric este o solutie din ce in ce mai populară datorită eficientei si sigurantei sale, insă inainte de a opta pentru o astfel d ...

 4.200 de pacienţi sunt pe listele de aşteptare pentru transplanturi de organe
17/07/2024 13:44

În Romania sunt in prezent aproximativ 4.200 de pacienţi pe listele de aşteptare pentru transplanturi de organe. Asociaţia Transplantaţilor din Romania a adus şi anul acesta un omagiu donatorilor de ...

O dependenţă şi mai periculoasă decât drogurile: cea de tehnologie. Adolescenţii petrec afară mai puţin timp decât deţinuţii
15/07/2024 14:30

Un studiu recent efectuat de Asociaţia ALIAT a relevat un fapt xtrem de ingrijorător: dependenţa de tehnologie e chiar mai periculoasă decat se credea. Copiii şi adolescenţii petrec, in medie 14-16 ore in ...

Prima avertizare pe care o dă corpul înainte de a ni se face rău din cauza căldurii
15/07/2024 08:20

Temperaturile extreme pot afecta grav sănătatea, ducand la deshidratare, epuizare, insolatie si, in cazuri severe, chiar la deces. De aceea, este esential să identificăm semnele de avertizare că organismul ...

Marcel Ciolacu a cerut ședință de urgență la Guvern, după ce s-a emis Cod Roșu de caniculă
11/07/2024 12:02

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut ministrilor Sănătătii si Internelor să convoace de urgentă o videoconferintă cu prefectii pentru a stabili măsuri ce trebuie adoptate, după ce Administratia National ...

UBBMed Cluj devine parte a uropean Institute of Innovation & Technology
11/07/2024 10:45

UBB School of Health - UBBMed al Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca a devenit partener al EIT Health (cu sediul la Munchen, Germania), parte din structura European Institute of Inno ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei