Există suficienți români vaccinați sau trecuți deja prin boală încât să limiteze dimensiunile valului 4?
Dimensiune font:
Cât de pregătită este România pentru valul 4 al pandemiei de COVID-19, care a debutat oficial săptămâna trecută? Cât de pregătiți sunt medicii și restul personalului medical din prima linie și cât de epuizați sunt după aproape un an și jumătate de pandemie? Vom mai vedea spitale care vor ceda? S-a îmbunătățit infrastructura din spitale sau suntem tot unde eram la începutul pandemiei? Vom mai ajunge în situația de a număra în fiecare zi paturile de Terapie Intensivă? Există suficienți români vaccinați sau trecuți deja prin boală încât să limiteze dimensiunile valului 4? Pacienții non-COVID vor rămâne și de data aceasta la porțile spitalelor?
Info pe scurt:
- România a intrat săptămâna trecută, oficial, în valul 4 al pandemiei de COVID-19, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică. În noul val, tulpina indiană Delta, care este de câteva ori mai contagioasă decât vechile tulpini ale coronavirusului, este dominantă. Numărul de cazuri a început să crească constant și chiar să se dubleze de la o zi la alta pentru prima dată în ultimele două luni.
- Ce înseamnă acest lucru pentru personalul medical, care vine deja după un an și jumătate de pandemie, pentru infrastructura din spitale și pentru noi toți, care am trecut printr-un an și jumătate de restricții?
- Cel mai probabil, valul 4 nu va fi atât de dur precum valul 3, din primăvara aceasta, însă marile temeri se îndreaptă către contagiozitatea ieșită din comun a noii tulpini dominante și înspre românii nevaccinați: "Majoritatea deceselor care se vor produce de acum încolo din cauza COVID-19 sunt decese evitabile, ce puteau fi evitate prin vaccinare", declară un medic din linia întâi pentru HotNews.ro.
- Vor mai ceda spitale în valul 4, vom mai vedea incendii și alte incidente grave? "Suntem mai bine organizați decât în valurile precedente. Ca infrastructură, ne-am mai dotat. Presiunea pe spitale va fi la începutul lunii octombrie", spun medicii consultați de HotNews.ro.
- Spitalele COVID nu vor mai fi supraaglomerate peste tot, cum s-a întâmplat în primăvara acestui an, ci în special în zonele unde rata de vaccinare este redusă și se va înregistra, foarte probabil, un număr mare de infectări, iar o parte dintre acești pacienți vor fi transferați în zone mai "norocoase", cu mai puține cazuri de îmbolnăviri și spitale mai libere.
- Cel mai important lucru pe care încă l-am putea face în acest moment pentru a limita dimensiunile valului 4 ar fi să creștem rata de vaccinare, dar șansele sunt mici, având în vedere "eșecul" campaniei de informare, faptul că dinspre Guvern răzbat mesaje "triumfaliste", iar țintele de vaccinare asumate inițial au fost ratate, consideră Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică. În plus, nici măsurile de protecție, precum obligativitatea purtării măștii în spații închise, nu mai sunt respectate în această perioadă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau