Inventie gratuită pentru pacienții cu probleme hepatice, la Timișoara
Dimensiune font:
Centrul de Oncologie OncoHelp din Timişoara a anunţat, marţi, că pacienţii clinicii au la dispoziţie o nouă investigaţie medicală gratuită, fibroscan, aparat care evaluează noninvaziv starea de sănătate a ficatului, inclusiv a steatozei hepatice şi a gradului de fibroză, ghidând astfel intervenţiile terapeutice necesare tratamentului oncologic.
Dr. Răzvan Diaconescu, medic primar gastroenterolog din cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp, spune că fibroscanul permite o evaluare rapidă, nedureroasă şi precisă a stării ficatului, oferind o modalitate noninvazivă de stabilire a gradului de afectare a organului respectiv.
Fibroza ficatului este o acumulare în exces de ţesut cicatricial, nefuncţional, care apare în ciroză, hepatite, boli de ficat cu icter prelungit, hepatopatie alcoolică, steatoză hepatică non-alcoolică sau când se face o evaluare a acestui organ, după un transplant sau după unele analize de sânge care au rezultate în afara limitelor.
"Folosim aparatul pentru a monitoriza starea ficatului după un tratament îndelungat de chimioterapie sau medicamente hepatotoxice ori pentru a vedea cum se manifestă ficatul sub un tratament antiviral. Cele mai importante informaţii sunt oferite, însă, pentru evaluarea gradului de steatoză hepatică, acel 'ficat gras'. Aceasta ne indică, de exemplu, şi posibilitatea de a dezvolta o forma de diabet", explică dr. Răzvan Diaconescu.
El a adăugat că aparatul înlocuieşte clasica biopsie hepatică, în care se introducea un ac pentru a scoate un fragment din ţesutul hepatic supus ulterior analizei şi se bazează pe emiterea unei unde mecanice la nivelul ficatului. În funcţie de viteza cu care întoarce acesta undă, este cuantificată fibroza hepatică. Cu cât ficatul este mai dur, cu atât unda se va întoarce mai repede. Dacă ficatul este în limitele normale, unda se va întoarce mai lent.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau