Luna decembrie, cea mai depresivă din an. ”Vedem oameni fericiți și ne comparăm cu ei”

medicina  durere_de_cap_

Dimensiune font:

| 01-12-2021 09:27

Luna cadourilor, a speranței și fericirii, nu este atât de veselă pentru toată lumea. Sunt mulți care consideră că viața nu mai are niciun rost. Depistați la timp, acești oameni ar putea fi salvați.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat în vara acestui an arată că, în fiecare an, peste 700.000 de oameni își iau viața însă sunt și mai mulți care încearcă să se sinucidă.

Fiecare sinucidere este o tragedie care afectează familii, comunități și țări întregi și are efecte de lungă durată asupra oamenilor lăsați în urmă.

OMS consideră că sinuciderea este o problemă gravă de sănătate publică. Cu toate acestea, sinuciderile pot fi prevenite cu intervenții în timp util, bazate pe dovezi și adesea cu costuri reduse. Însă în este necesară o strategie de prevenire a sinuciderii.

Luna decembrie, cea mai depresivă din an

Specialiștii spun că în perioada sărbătorilor se adâncește depresia, mai ales în rândul persoanelor care sunt singure.

”Depresia apare în această perioadă pentru că suntem mult mai stresați și stresul influențează depresia, pentru că ne dorim mai mult, pentru că privim în jur și vedem oameni fericiți, ne comparăm cu ei. Cheltuim mai mulți bani decât de obicei, desi veniturile sunt aceleași”, a declarat pentru Ziare.com psihologul Mihai Copaceanu, într-un interviu anterior.

Tot în această perioadă, depresia poate fi accentuată și de faptul că avem mai puțină lumină naturală, zilele sunt mai scurte și deseori întunecate și avem impresia că nu termină tot ceea ce avem de făcut.

Cei care nu știu să-și gestioneze frustrările recurg la consumul de alcool, la violența sau chiar la suicid.

Acum, pandemia agravează situația. Mulți au rămas fără locuri de muncă sau fără unul sau mai mulți membri ai familiei.

Factorii care duc la depresie

Specialiștii spun că dacă suntem atenți putem descoperi relativ ușor semnele depresiei. Printre acestea se numără:

greutate la trezirea de dimineața

somnolență pe parcursul zilei, dificultate în concentrarea atenției și realizarea eficientă a sarcinilor zilnice

tendința de a dormi mai mult

nivel redus de energie și, de aici, lipsa motivației și tendința spre amânare

dificultatea de a suporta temperaturi scăzute (persoanele se plâng frecvent că nu le place iarna și nu pot suportă frigul, plângere care devine un argument valid pentru retragerea în casă sau limitarea ieșirilor și activităților în afara casei)

nevoia de a mânca mai mult, în special apare nevoia de: zahăr, alcool și fast food din care derivă creșterea în greutate și se poate intra în cercul vicios al unei dispoziții proaste generate de creșterea în greutate

retragerea în sine, evitarea activităților amicale, sociale și, chiar, familiale.

OMS: Sinuciderea este un fenomen global

Sinuciderea este întâlnită la toate categoriile de vârstă și a fost a patra cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta între 15 și 29 de ani la nivel global în 2019.

Fenomenul nu are loc doar în țările cu venituri mari, ci este un extins în toate regiunile lumii. De fapt, peste 77% dintre sinuciderile globale au avut loc în țări cu venituri mici și medii în 2019.

Cine sunt sinucigașii

În timp ce legătura dintre sinucidere și tulburările mintale (în special, depresia și tulburările legate de consumul de alcool) este bine stabilită în țările cu venituri mari, multe sinucideri au loc impulsiv în momente de criză, cu o defecțiune a capacității de a face față stresului vieții, cum ar fi cele financiare, ruperea relațiilor sau dureri și boli cronice.

În plus, trăirea unui conflict, dezastru, violență, abuz sau pierdere și sentimentul de izolare sunt puternic asociate cu comportamentul suicidar. Ratele de sinucidere sunt, de asemenea, ridicate în rândul grupurilor vulnerabile care suferă discriminare, cum ar fi refugiații și migranții; popoarele indigene; persoane lesbiene, gay, bisexuale, transgender, intersexuale (LGBTI); și prizonieri. De departe, cel mai puternic factor de risc pentru sinucidere este o tentativă anterioară de sinucidere.

Metode de sinucidere

Se estimează că aproximativ 20% din sinuciderile globale se datorează auto-otrăvirii cu pesticide, dintre care majoritatea au loc în zonele agricole rurale din țările cu venituri mici și medii. Alte metode comune de sinucidere sunt spânzurarea și armele de foc.

Cunoașterea celor mai frecvent utilizate metode de sinucidere este importantă pentru a concepe strategii de prevenire care s-au dovedit a fi eficiente, cum ar fi restricționarea accesului la mijloacele de sinucidere.

Sinucideri în România

În ceea ce privește România, un raport INS citat de Libertatea arată că, din 2015 încoace, numărul de sinucideri în România a fost în scădere. Datele relevă faptul că mai puțini români s-au sinucis în 2020 decât în anii anteriori: 1.734, în comparație cu 2.236 în 2015 și 1.978 în 2016.

În lunile ianuarie-iunie 2021, s-au înregistrat 880 de sinucideri, ceea ce se încadrează în tendințele anului trecut, când, în aceeași perioadă, au fost declarate 867 de decese având drept cauză suicidul.

Sinucideri șocante în istorie: ”Vă rog să părăsiți camera dacă vă afectează”

De-a lungul timpului au existat multe cazuri faimoase de suicid. Unele au șocat pur și simplu, prin metoda folosită. Oameni celebri au ales să își ia viața în fața a probabil milioane de oameni.

Una dintre cele mai faimoase sinucideri din istorie a fost cea a politicianului american Robert Budd Dwyer, scrie Adevărul. Acesta şi-a luat zilele în mijlocul unei conferinţe de presă, transmisă live, şocând pe cei prezenţi şi pe cei care au urmărit imaginile filmate. Scenele de o brutalitate extremă au făcut înconjurul lumii.

Politicianul a fost acuzat că a primit mită pentru desemnarea unei firme specializate în recalcularea impozitelor, suprataxate din greşeală, a populaţiei. Prejudiciul s-ar fi ridicat la peste 300.000 de dolari.

În 2010, a fost găsit vinovat şi ar fi fost condamnat la 55 de ani de închisoare şi la plata sumei respective. Trezorierul din Pennsylvania şi-a susţinut până la final nevinovăţia şi cu o zi înainte de pronunţarea sentinţei a convocat o conferinţă de presă.

Vizibil afectat şi confuz, Dwyer şi-a afirmat încă o dată nevinovăţia, a oferit două plicuri consilierilor săi, iar din al treilea plic a scos un revolver Magnum şi în faţa jurnaliştilor care transmiteau şi-a băgat pistolul în gură şi a tras.

A căzut la pământ cu sângele ţâşnindu-i pe nări şi a murit aproape pe loc. Ultimele sale cuvinte, în corul celor care încercau să-l oprească a fost: ”Vă rog părăsiţi camera, dacă vă afectează”.

Un alt caz şocant de sinucidere publică, ba chiar în direct la televiziune, a avut loc în dimineaţa zilei de 15 iulie 1974 chiar în studioul postului local de televiziune Channel 40 din Florida, Statele Unite.

Christine Chubbuck, una dintre vedetele postului de televiziune, cea care prezenta programul de ştiri al postului, s-a împuşcat în cap, în faţa telespectatorilor. Imaginile au fost şocante, jurnalista rămânând efectiv întinsă pe pupitrul de ştiri câteva secunde, timp în care regia de emisie a reuşit să schimbe rapid programul.

Sinucideri ciudate în România

În 2015, o avocată din București și-a aruncat copilul de cinci ani pe geam, de la etajul opt, apoi s-a aruncat și ea în gol. Investigațiile au ajuns la concluzia că femeia făcuse acest gest după o ceartă cu iubitul.

În luna mai 2021, un psiholog de la Centrul de Sănătate Mintală din municipiul Iași, Cadavrul a fost descoperit de către un psihiatru din cabinetul vecin. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:00

Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Subscrisa“EuroBusiness LRJ”S.P.R.L., cu sediul în Iași, Str. Zorilor nr.11, Jud.Iași, în calitate de lichidator judiciar al debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP” S.R.L, cu sediul în Mun. Bacău, Str. Mioriței, nr. 82, Bl. 82, Sc. B, parter, ap. 2, jud. Bacău, J04/53/1998, CUI 10141511, desemnat prin Sentinţa Civilă 326/24.07.2020, pronunţată de Tribunalul Bacău, Secția a II–a Civilă de Contencios Administrativ și Fiscal, în dosarul 5323/110/2017, primește oferte,pe suport de hârtie, în plic sigilat la sediul lichidatorului judiciar, până la data de 24.01.2022, orele 12:00, pentru angajarea unei firme specializate în serviciul arhivistic pentru prelucrarea arhivistică (servicii de organizare a fondului arhivistic) și de păstrare și conservare (depozitare) a fondului arhivistic. Deschiderea ofertelor se va face la data de 24.01.2022, orele 13:00. Oferta trebuie să conțină următoarele elemente obligatorii: structura prețului pentru fiecare serviciu, prețul pentru perioada de depozitare legală, precum și pentru un metru liniar de documente,modalități și termene de plată. Oferta va fi însoțită de copiile certificatelor de conformitate, a actului constitutiv al persoanei juridice, a certificatelor de inregistrare la Registrul Comertului,a autorizației de funcționare pentru serviciile arhivistice menționate, inclusiv de păstrare și conservare a documentelor de arhivă cu valoare practică, eliberată de Arhivele Naționale,precum și de proiectul contractului în care să se regăsească și clauzele privind transferul acestor documente, conform Ordinului MAI nr.137/27.09.2013 și a art.18 indice 4, din Legea nr.138/2013. Documentele de arhivă cuprind documente contabile, acte de personal etc., ale societății falite S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L, în cantitate de aproximativ 12 m.l. Criteriul aplicat pentru stabilirea ofertei câștigătoare este prețul cel mai mic oferit. Ofertele ce urmeaza a fi primite vor fi supuse atenţiei Adunării Creditorilor debitoarei S.C.”VILA LUX GRUP”S.R.L.-în faliment. Desemnarea ofertantului câştigător al selecţiei de oferte va fi făcută în conformitate cu decizia Adunării Creditorilor .Relații suplimentare la tel./fax 0232/220.777, mail: office.is@lrj.ro,www.lrj.ro.
Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, telefon 0232299690, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 60.765 mp, identificat cadastral în T43 HS759/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 22.971 mp, identificat cadastral în T43 HB760/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1.988 mp, identificat cadastral în T43 HS762, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 2.892 mp, identificat cadastral în T43 HS763/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 2.401 mp, identificat cadastral în T43 HB765/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 39.907 mp, identificat cadastral în T43 HB767/3, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 873 mp, identificat cadastral în T43 HB767/4, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 22.382 mp, identificat cadastral în T43 HS768/1, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1.986 mp, identificat cadastral în T44 P770, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 114.475 mp, identificat cadastral în T44 HB771/3, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 600 mp, identificat cadastral în T44 P772, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 46.159 mp, identifica cadastral în T44 HS773, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 601 mp, identificat cadastral în T44 HB774, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; teren situat în extravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 4.338 mp, identificat cadastral în T44 HS777/2, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași; Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 42/09.06.2021, H.C.L. 84/22.11.2021, H.C.L. 87/25.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 16.02.2022, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 17.02.2022, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Record absolut de cazuri de COVID-19 în România
20/01/2022 11:00

Romania a atins joi un record absolut de cazuri de COVID-19, de la inceputul pandemiei - peste 19.100 de imbolnăviri. De asemenea, au fost inregistrate 43 de decese, conform datelor partiale transmise de autor ...

Varianta Omicron, prezentă în 72 % din cazurile la nivel global
19/01/2022 17:15

Varianta Omicron a coronavirusului, descoperită in noiembrie anul trecut, este deja prezentă in 71,9 % din cazurile analizate in ultimele 30 de zile de reţeaua de laboratoare GISAID, potrivit raportului ep ...

Coronavirus în România: O nouă zi cu peste 16.000 de cazuri / Puține decese comparativ cu vârfurile valului 4
19/01/2022 11:20

O nouă zi cu un număr foarte ridicat de cazuri noi COVID, conform raportării partiale de miercuri făcute de către autorităti. Peste 16.600 de noi cazuri, aproape la fel ca marti, similar cu valorile de va ...

Vaccinul românesc este gata. Cercetătorii au avut dreptate
19/01/2022 10:30

Desi au fost impiedicati cu toate fortele si pe toate planurile de autoritătile statului roman, cercetătorii de la Institutul Oncogen Timisoara au reusit să finalizeze cele mai importante cercetări pentru ...

Israelul va renunța la Certificatul Verde
19/01/2022 10:24

Israelul ar trebui să renunte la sistemul Certificatului Verde (Green Pass), a declarat marti ministrul de finante Avigdor Liberman, in contextul in care tara a inregistrat un număr record de 65.259 de noi ca ...

Octavian Jurma: „E posibil să depăşim recordul din valul 4-Delta. Vom vedea valori zilnice peste 20.000 de cazuri noi
19/01/2022 09:19

Medicul Octavian Jurma afirmă, marţi seară, că ultimele date referitoare la pandemie arată că cele două variante – Delta şi Omicron – pot coexista foarte bine, săptămana trecută unul di ...

Noutăți despre certificatul verde. Nu mai este o urgență
19/01/2022 08:46

Florin Citu, a declarat că decizia renuntării la proiectul de lege privind introducerea certificatului verde la locul de muncă a venit din partea ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. „În ...

Bubuie cazurile de COVID. Peste 16.700 persoane infectate în doar 24 de ore
18/01/2022 11:09

Autorităţile anunţă 16.760 de noi cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 in ultimele 24 de ore, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică. Numărul deceselor raportat in ultimele 24 de ore ...

All Love, o terapie pentru echilibru
18/01/2022 10:41

Aţi auzit de multe ori vorbind despre blocajele emoţionale şi despre problemele de sănătate care pot apărea din cauza lor, dar şi despre metodele de vindecare. Există multe terapii energetice care ne ...

Șeful Pfizer susţine că în curând ne vom întoarce la normalitate
17/01/2022 19:04

Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, a declarat luni că, deşi „cel mai probabil scenariu” este acela in care coronavirusul va continua să circule timp de ani de zile, este de părere că actualul val de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei