Ouăle, cel mai sănătos și hrănitor aliment de pe pământ/ 6 motive pentru sunt numite “multivitaminele naturii”: Hrănesc creierul, protejează ochii, îmbunătățesc profilul colsterolului și ajută la slăbit

ouale-periculoase-pentru-sanatate-

Dimensiune font:

| 25-11-2024 20:12

 ou hranitorBUN

 Ouăle sunt atât de hrănitoare încât, potrivit healthline.com, sunt adesea numite „multivitaminele naturii”. Ele conțin, de asemenea, antioxidanți unici și nutrienți puternici pentru creier, de care mulți oameni au deficit. Iată șase motive pentru care ouăle sunt printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă.

1.Ouăle, printre cele mai hrănitoare alimente de pe Pământ

Un ou conține o gamă uimitoare de nutrienți. De fapt, nutrienții din acolo sunt suficienți pentru a transforma o singură celulă fertilizată într-un pui întreg de pui. Ouăle sunt pline de vitamine, minerale, proteine ​​de înaltă calitate, grăsimi bune și diverși alți nutrienți mai puțin cunoscuți.

Un ou mare conține:

  • Vitamina B12 (cobalamina): 9% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Vitamina B2 (riboflavină): 15% din DZR
  • Vitamina A: 6% din DZR
  • Vitamina B5 (acid pantotenic): 7% din DZR
  • Seleniu: 22% din DZR

Ouăle conțin, de asemenea, cantități mici din aproape toate vitaminele și mineralele necesare organismului uman, inclusiv calciu, fier, potasiu, zinc, mangan, vitamina E, acid folic și multe altele.

Un ou mare conține 77 de calorii, cu 6 grame de proteine ​​de calitate, 5 grame de grăsimi și urme de carbohidrați. Este foarte important să ne dăm seama că aproape toți nutrienții sunt conținuți în gălbenuș, albul conține doar proteine.

2.Ouăle îmbunătățesc profilul colesterolului

Principalul motiv pentru care oamenii au fost avertizați despre ouă este că acestea sunt încărcate cu colesterol. Un ou mare conține 212 mg de colesterol, ceea ce este mult în comparație cu majoritatea alimentelor. Cu toate acestea, sursele alimentare de colesterol au un efect minim asupra nivelului de colesterol din sânge. Ficatul produce, de fapt, colesterol, în fiecare zi. Cantitatea produsă depinde de cât mănânci.

Dacă obții mult colesterol din alimente, ficatul produce mai puțin. Dacă nu mănânci colesterol, ficatul produce mai mult.

Chestia e că multe studii arată că ouăle îmbunătățesc, de fapt, profilul de colesterol. Ele cresc colesterolul HDL (cel „bun”) și tind să modifice colesterolul LDL (cel „rău”) într-un subtip mare care nu este la fel de puternic asociat cu un risc crescut de boli de inimă. Mai multe studii au examinat modul în care consumul de ouă afectează riscul de boli de inimă și nu au găsit nicio asociere între cele două. Dimpotrivă, ouăle au fost legate de beneficii pentru sănătate.

Un studiu a descoperit că un consum de 3 ouă pe zi a redus rezistența la insulină, a crescut HDL și a crescut dimensiunea particulelor de LDL la persoanele cu sindrom metabolic. Cu toate acestea, unele studii arată un risc crescut de boli de inimă la persoanele cu diabet. Totuși, acest lucru necesită cercetări suplimentare și, probabil, nu se aplică unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați, care, în multe cazuri, poate inversa diabetul de tip 2.

3.Ouăle conțin colină, un nutrient important pentru creier

Colina este un nutrient mai puțin cunoscut, care este adesea grupat cu vitaminele din complexul B. Este un nutrient esențial pentru sănătatea umană și este necesară pentru diferite procese din organism. De exemplu, pentru a sintetiza neurotransmițătorul acetilcolină. Este, de asemenea, o componentă a membranelor celulare. Un aport scăzut de colină a fost implicat în bolile hepatice, bolile de inimă și tulburările neurologice.

Acest nutrient poate fi foarte important pentru femeile însărcinate. Studiile arată că un aport scăzut de colină poate crește riscul de defecte ale tubului neural și poate duce la scăderea funcției cognitive la copil.

Mulți oameni nu primesc suficientă colină. De exemplu, un studiu la femeile gravide, din Canada, a constatat că doar 23% au atins aportul adecvat de colină. Cele mai bune surse de colină din dietă sunt gălbenușurile de ou și ficatul de vită. Un ou mare conține 113 mg de colină. 

4.Ouăle conțin proteine cu un profil perfect de aminoacizi

Proteinele sunt principalele componente ale corpului și servesc atât scopurilor structurale, cât și funcționale. Ele constau din aminoacizi care sunt legați între ei, ca niște mărgele pe o sfoară, și apoi pliați în forme complexe.

Există aproximativ 21 de aminoacizi pe care corpul îi folosește pentru a-și construi proteinele. Nouă dintre aceștia nu pot fi produși de organism și trebuie să fie obținute din dietă. Sunt cunoscuți ca aminoacizi esențiali.

Calitatea unei surse de proteine ​​este determinată de cantitățile sale relative din acești aminoacizi esențiali. O sursă de proteine ​​care le conține pe toate în proporțiile potrivite este o sursă de proteine ​​de înaltă calitate. Ouăle sunt printre cele mai bune surse de proteine ​​din dietă. De fapt, valoarea biologică (o măsură a calității proteinei) este adesea evaluată comparând-o cu ouă, cărora li se acordă scorul perfect de 100.

5.Ouăle conțin luteină și zeaxantină, care protejează ochii

Există doi antioxidanți în ouă care pot avea efecte puternice de protecție asupra ochilor. Se numesc luteină și zeaxantina, ambele găsite în gălbenuș. Luteina și zeaxantina tind să se acumuleze în retină, partea senzorială a ochiului, unde protejează ochii de lumina dăunătoare a soarelui.

Acești antioxidanți reduc semnificativ riscul degenerescenței maculare și a cataractei, care se numără printre principalele cauze ale deficienței vederii și orbirii la vârstnici.

Într-un studiu, consumul a 1,3 gălbenușuri de ou pe zi timp de 4,5 săptămâni a crescut nivelul sanguin de zeaxantină cu 114-142% și de luteină cu 28-50%. 

6. Ouăle, la micul dejun, vă pot ajuta să pierdeți din greutate

Ouăle conțin doar urme de carbohidrați, dar multe proteine ​​și grăsimi. Au un scor foarte mare pe o scară numită indice de sațietate, care este o măsură a cât de mult contribuie alimentele la sațietate. Din acest motiv, nu este surprinzător să vedem studii care arată că un consum de ouă la micul dejun poate duce la pierderea grăsimilor.

Într-un studiu, 30 de femei supraponderale sau obeze au consumat un mic dejun din ouă sau covrigi. Ambele tipuri de mic dejun au avut aceeași cantitate de calorii.

Femeile din grupul care a consumat ouă s-au simțit mai pline și au mâncat mai puține calorii în restul zilei și în următoarele 36 de ore.

Într-un alt studiu, care a durat 8 săptămâni, consumul de ouă la micul dejun a dus la o pierdere semnificativă în greutate în comparație cu aceeași cantitate de calorii din covrigi.

Femeile din grupul care a consumat ouă:

  • Au pierdut cu 65% mai multă greutate corporală.
  • Au pierdut cu 16% mai multă grăsime corporală.
  • Au avut o reducere cu 61% mai mare a IMC.
  • Au avut o reducere cu 34% mai mare a circumferinței taliei (un bun marker pentru grăsimea periculoasă de pe abdomen).

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
7 remedii pentru tuse, răceală, gripă, durere în gât cu alimente și băuturi pe care le aveți în casă
25/12/2024 19:18

 7 remedii pentru tuse, răceală, gripă, durere in gat cu alimente si băuturi pe care le aveti in casă. Sezonul de iarnă este aici si odată cu el o multime de probleme de sănătate vin neinvitate.&n ...

Cine a descoperit penicilina? Iată povestea unei descoperiri care a salvat milioane de vieți
25/12/2024 18:30

 Este interesant cine a descoperit penicilina pentru că acest moment a reprezentat un moment de cotitură in istoria medicinei, deschizand calea către tratarea eficientă a infectiilor bacteriene si salv ...

Prânzul 'ieftin' de Crăciun, care s-a transformat într-un coșmar: O femeie și-a îmbolnăvit familia, iar fiica ei a ajuns la spital
25/12/2024 14:45

O femeie a povestit cum o metodă de economisire a banilor pentru o petrecere de Crăciun s-a intors impotriva ei, cand toti invitatii au ajuns să sufere de toxiinfectie alimentară, Femeia, care a ales să r ...

DEPRESIA de sărbători: Cum să te protejezi de stresul și anxietatea festivă
25/12/2024 00:25

Sărbătorile de iarnă, asociate de obicei cu bucurie si momente petrecute alături de cei dragi, pot deveni pentru unii o sursă de tristete, stres sau anxietate. Fenomenul, cunoscut sub numele de depresia de ...

Carmen Brumă, despre cele 4 reguli de aur care ajută la menținerea siluetei în perioada sărbătorilor de iarnă
25/12/2024 00:23

Carmen Brumă a explicat care sunt cele 4 reguli de aur care ajută la mentinerea siluetei in perioada sărbătorilor de iarnă. Iată cativa pasi care pot fi urmati pentru a nu acumula kilograme, in această p ...

Ceaiuri pe care să le ai în casă de Crăciun. Te salvează după mesele bogate
25/12/2024 00:18

Ştim că de Sărbători mancăm prea mult. Pentru a ameliora problemele digestive care pot să apară, este bine să ştii ce plante medicinale iţi fac bine. Sarmalele, piftia, carnaţii, friptura, cozonacul ...

Sfaturi de urmat la mesele festive. Ce să faci pentru a preveni indigestia
25/12/2024 00:17

Sărbătorile de iarnă vin cu multe provocări culinare. Pentru a evita disconfortul digestiv, lipsa de energie si aparitia kilogramelor in plus, ajustează mărimea portilor, bea apă si fă miscare! Trecere ...

Ce se poate întâmpla când un bărbat privește pornografie?
24/12/2024 00:38

Vizionarea excesivă a materialelor pornografice poate afecta negativ performanta sexuală a bărbatilor, conform unui nou studiu. Unul dintre cei mai importanti chirurgi britanici, specializat in infertilitate ...

5 din 10 români sunt irascibili din această cauză!
24/12/2024 00:37

Somnul este important pentru starea de bine fizică şi psihică. Cel mai recent studiu realizat de Asociatia CIPRA - Centrul de Informare, Prevenire Risc si Analiză arată că stresul este cel mai important f ...

Reducere de 50 la sută la impozite pentru donatorii de sânge din municipiul Sfântu Gheorghe
23/12/2024 15:00

Donatorii de sange din municipiul Sfantu Gheorghe vor beneficia anul viitor, in anumite condiţii, de o reducere de 50% la impozitele locale, au anunţat autorităţile locale. "Persoanele care au donat s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei