Se solicită screening general pentru depistarea diabetului zaharat de tip 1

1diabet

Dimensiune font:

| 12-02-2024 10:15

* Federația Internațională de Diabet (IDF) prevede o creștere cu 13% a prevalenței diabetului în Europa până în 2045, cu 61 de milioane de persoane afectate * Europa are cea mai mare incidență a diabetului zaharat de tip 1 (T1D) la copii și adolescenți și al doilea cel mai mare cost al diabetului pe persoană la nivel global, cu cheltuieli de 175 de miliarde de euro în 2021.

În ceea ce privește regiunile globale, Europa raportează în prezent cel mai mare număr de copii și adolescenți cu T1D, cuaproximativ 295.000 de cazuri. Diabetul nu poate fi întotdeauna prevenit și nu este întotdeauna cauzat de influențele mediului – genetica și răspunsurile autoimune ale organismului pot fi factorii determinanți.

Chantal Mathieu, actuala președintă a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), a explicat că există instrumente de depistare a prezenței autoanticorpilor împotriva celulei beta – celula producătoare de insulină – în sânge prin metode foarte puțin invazive, cum ar fi o înțepătură în deget.

Prezența acestor anticorpi arată stadiile incipiente ale T1D și estimează evoluția spre stadiul clinic al bolii. „În toată Europa, se desfășoară campanii de screening, cum ar fi Fr1da și INNODIA, la rudele de gradul întâi ale persoanelor cu T1D, și chiar și screening-ul populației generale are loc acum, cum ar fi în EDENT1FI”, spune Mathieu, precizând că „este nevoie de mai mult”.

Ea a descris modul în care unele țări, cum ar fi Italia, au impus prin lege depistarea diabetului zaharat de tip 1, adăugând că, în opinia sa, este timpul să se facă screening la toată populația pentru T1D în stadiu incipient.

Procedând astfel, cetoacidoza diabetică potențial mortală, la prezentarea bolii clinice, poate fi evitată la majoritatea pacienților.

În timp ce politicile de sănătate sunt în primul rând responsabilitatea statelor membre ale Uniunii Europene, Comisia Europeană abordează diabetul în cadrul activității sale privind bolile netransmisibile (NCD), sprijinind statele membre în atingerea obiectivelor ONU și OMS privind NCD până în 2025.

De asemenea, aceasta sprijină cercetarea în acest domeniu în cadrul programului Orizont 2020, cu un domeniu de aplicare larg care vizează transpunerea noilor cunoștințe în aplicații inovatoare și accelerarea adoptării pe scară largă.

Unul dintre programe este inițiativa „Healthier Together/Împreună mai Sănătoși” (2022-2027), care vizează reducerea poverii bolilor netransmisibile, inclusiv a diabetului.

Încercând să implice politicienii europeni în perioada premergătoare sezonului electoral, Forumul European al Diabetului (EUDF) a lansat un manifest menit să atragă sprijinul grupurilor politice europene.

Manifestul îi invită pe candidați să își demonstreze sprijinul pentru cele 32 de milioane de persoane care trăiesc cu diabet în Uniunea Europeană și pentru familiile acestora.

Acesta se concentrează pe depistarea timpurie, pe o îngrijire echitabilă, pe responsabilizarea oamenilor prin educație, precum și pe adoptarea științei și a tehnologiei, și subliniază potențialele economii de costuri, de 104 miliarde de euro – estimate la 75% din costurile derivate de complicații evitabile.

În contextul alegerilor europene din iunie, când grupurile politice din Europa își vor lansa în curând manifestele, fiecare cu programe de sănătate specifice, EUDF își propune să comunice importanța diabetului ca problemă critică de sănătate și economică.

Carine de Beaufort, fostă președintă a Societății Internaționale pentru Diabet Pediatric și Adolescent (ISPAD), a declarat că angajamentele ar trebui să se concentreze pe copii și pe prevenție. „Încă vedem un număr mare de copii cu diabet cu debut recent, unde semnele și simptomele timpurii au fost ratate”, a declarat ea, adăugând că mulți dintre copii au văzut de fapt un medic în cele două săptămâni dinaintea spitalizării și că acest debut sever, pe care specialiștii încă îl văd, are un impact de lungă durată. George SUMANARU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:19

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Institutul Regional de Oncologie Iași – proiect: „ONCO-PERFMED – Performanță pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iași”
02/11/2024 09:00

  Iasi - 02 NOIEMBRIE 2024       Anunt de presă    Titlu proiect: „ONCO-PERFMED – Performantă pentru pacientul oncologic la ...

De ce terapia este mereu o alegere bună
01/11/2024 14:53

De ce terapia este mereu o alegere bună Probabil că ai mai auzit pană acum de diferite tipuri de terapii si poate că nu le-ai dat importantă, insă există momente in viată in care fiecare dintre noi ar ...

Institutul Regional de Oncologie Iași – proiect: „ONCO-PERFMED – Performanță pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de Oncologie Iași”
01/11/2024 13:18

 Iasi - 01 NOIEMBRIE 2024       Anunt de presă    Titlu proiect: „ONCO-PERFMED – Performantă pentru pacientul oncologic la Institutul Regional de On ...

Pericol pentru pacienții din România: Paracetamolul și metforminul riscă să fie retrase de pe piață
01/11/2024 12:37

Pacientii din Romania ar putea rămane fără acces la medicamente esentiale precum paracetamolul si metforminul, din cauza obstacolelor legislative si administrative si a lipsei consultării autoritătilor cu ...

Lecțiile toamnei pentru o minte sănătoasă
31/10/2024 17:37

Toamna este anotimpul care ne atrage, an de an, intr-un dans al culorilor calde, al brizelor răcoroase si al sentimentului profund de reintoarcere la sine. Dincolo de peisajul frunzelor arămii si mirosul ca ...

Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care
31/10/2024 11:00

Alimentaţia cu germeni şi sucuri verzi, un trend care "prinde" din ce in ce mai mult. Germenii sunt de fapt semintele de plante care nu pot incolti decat cu ajutorul apei. Procesul de germinare pre ...

Tuberculoza a bătut COVID-ul. Anul trecut, peste 8 milioane de oameni s-au îmbolnăvit
31/10/2024 09:04

Tuberculoza devine principalul ucigas infectios: provocări si progrese in eradicarea unei boli seculare Tuberculoza (TB) a depăsit COVID-19 in 2023, devenind principala cauză de deces din bolile infectioase ...

Oţetul - efecte surprinzătoare asupra depresiei
29/10/2024 13:37

Oţetul - efecte surprinzătoare asupra depresiei Cercetătorii au descoperit că o doză zilnică de otet ar putea ameliora simptomele depresiei, sugerand că viitoarele tratamente ar putea include cateva l ...

Leacurile din bătrâni pentru tuse, un remediu la îndemâna oricui, care funcționează
29/10/2024 11:34

Leacurile din bătrani pentru tuse, un remediu la indemana oricui, care functionează Tusesti de ceva timp si nu stii cum să mai tii sub control accesele? E momentul să apelezi la leacuri din bătrani pentru ...

Cafeina - elixirul tinereţii sau dependenţa care ne poate face rău
28/10/2024 11:29

Cafeina - elixirul tinereţii sau dependenţa care ne poate face rău Cafeina este un stimulent natural care se gaseste cel mai frecvent in plantele de ceai, cafea si cacao. Actioneaza prin stimularea creierul ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei