Se solicită screening general pentru depistarea diabetului zaharat de tip 1
Dimensiune font:
* Federația Internațională de Diabet (IDF) prevede o creștere cu 13% a prevalenței diabetului în Europa până în 2045, cu 61 de milioane de persoane afectate * Europa are cea mai mare incidență a diabetului zaharat de tip 1 (T1D) la copii și adolescenți și al doilea cel mai mare cost al diabetului pe persoană la nivel global, cu cheltuieli de 175 de miliarde de euro în 2021.
În ceea ce privește regiunile globale, Europa raportează în prezent cel mai mare număr de copii și adolescenți cu T1D, cuaproximativ 295.000 de cazuri. Diabetul nu poate fi întotdeauna prevenit și nu este întotdeauna cauzat de influențele mediului – genetica și răspunsurile autoimune ale organismului pot fi factorii determinanți.
Chantal Mathieu, actuala președintă a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), a explicat că există instrumente de depistare a prezenței autoanticorpilor împotriva celulei beta – celula producătoare de insulină – în sânge prin metode foarte puțin invazive, cum ar fi o înțepătură în deget.
Prezența acestor anticorpi arată stadiile incipiente ale T1D și estimează evoluția spre stadiul clinic al bolii. „În toată Europa, se desfășoară campanii de screening, cum ar fi Fr1da și INNODIA, la rudele de gradul întâi ale persoanelor cu T1D, și chiar și screening-ul populației generale are loc acum, cum ar fi în EDENT1FI”, spune Mathieu, precizând că „este nevoie de mai mult”.
Ea a descris modul în care unele țări, cum ar fi Italia, au impus prin lege depistarea diabetului zaharat de tip 1, adăugând că, în opinia sa, este timpul să se facă screening la toată populația pentru T1D în stadiu incipient.
Procedând astfel, cetoacidoza diabetică potențial mortală, la prezentarea bolii clinice, poate fi evitată la majoritatea pacienților.
În timp ce politicile de sănătate sunt în primul rând responsabilitatea statelor membre ale Uniunii Europene, Comisia Europeană abordează diabetul în cadrul activității sale privind bolile netransmisibile (NCD), sprijinind statele membre în atingerea obiectivelor ONU și OMS privind NCD până în 2025.
De asemenea, aceasta sprijină cercetarea în acest domeniu în cadrul programului Orizont 2020, cu un domeniu de aplicare larg care vizează transpunerea noilor cunoștințe în aplicații inovatoare și accelerarea adoptării pe scară largă.
Unul dintre programe este inițiativa „Healthier Together/Împreună mai Sănătoși” (2022-2027), care vizează reducerea poverii bolilor netransmisibile, inclusiv a diabetului.
Încercând să implice politicienii europeni în perioada premergătoare sezonului electoral, Forumul European al Diabetului (EUDF) a lansat un manifest menit să atragă sprijinul grupurilor politice europene.
Manifestul îi invită pe candidați să își demonstreze sprijinul pentru cele 32 de milioane de persoane care trăiesc cu diabet în Uniunea Europeană și pentru familiile acestora.
Acesta se concentrează pe depistarea timpurie, pe o îngrijire echitabilă, pe responsabilizarea oamenilor prin educație, precum și pe adoptarea științei și a tehnologiei, și subliniază potențialele economii de costuri, de 104 miliarde de euro – estimate la 75% din costurile derivate de complicații evitabile.
În contextul alegerilor europene din iunie, când grupurile politice din Europa își vor lansa în curând manifestele, fiecare cu programe de sănătate specifice, EUDF își propune să comunice importanța diabetului ca problemă critică de sănătate și economică.
Carine de Beaufort, fostă președintă a Societății Internaționale pentru Diabet Pediatric și Adolescent (ISPAD), a declarat că angajamentele ar trebui să se concentreze pe copii și pe prevenție. „Încă vedem un număr mare de copii cu diabet cu debut recent, unde semnele și simptomele timpurii au fost ratate”, a declarat ea, adăugând că mulți dintre copii au văzut de fapt un medic în cele două săptămâni dinaintea spitalizării și că acest debut sever, pe care specialiștii încă îl văd, are un impact de lungă durată. George SUMANARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau