Alertă pentru proprietarii de case din România. Ministrul de Finanțe a făcut precizări de maximă importanță referitoare la impozite
Dimensiune font:
După introducerea e-TVA și e-Factura, procesul de digitalizare al României va continua cu RO e-Proprietatea. Potrivit ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, aceasta este o nouă formulă de calcul pentru impozitarea proprietății. Introducerea RO e-Proprietatea îi vizează pe toți proprietarii de case, apartamente, terenuri și chiar autoturisme.
Prima etapă de digitalizare, E-Factura, a generat multe probleme și nemulțumiri, iar e-TVA a reușit să scoată contabilii în stradă. În ciuda acestor probleme, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, intenționează să implementeze noi etape ale digitalizării.
Vești proaste pentru proprietarii de case din țara noastră
„Alături de e-Factura, e-TVA, sunt în pregătire și RO e-Proprietatea. Vom avea o discuție cu mediul de afaceri. În pregătire este Declarația unică inteligentă pentru PFA. Sunt în pregătire și modulele antifraudă de organizare a inspecției fiscale și antifraudă.
e-Proprietatea este angajament în PNRR. Valoarea proprietăților se va stabili în funcție de valorile de piață. Nu se vor folosi standardele notarilor”, a declarat ministrul Finanțelor.
Se pregătește introducerea unui nou sistem de impozitare
Marcel Boloș a explicat că Ro e-Proprietatea va consta într-o bază de date care se va forma la nivelul României, unde se vor aduna informații despre valorile de piață.
„De unde avem valorile? Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților”, a explicat Marcel Boloș.
Noul sistem de impozitare se va aplica de la 1 ianuarie 2026. În aceste condiții, toți românii vor trebuie să se conformeze și să plătească un impozit bazat pe evaluărilor statului, care astfel va stabili și prețul de vânzare al locuințelor.
Inițial, s-a preconizat că, începând cu anul 2025, impozitul pe clădiri rezidențiale se va calcula prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii clădirii, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică.
În București, valoarea unui apartament cu 2 camere, de 50 de metri pătrați, într-un bloc nou, este în medie de 150.000 euro. În cazul în care se va aplica o cotă minimă, de 0,1%, impozitul anual va fi de 150 euro, adică 750 de lei, aproape de 3 ori mai mult decât este în prezent.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau