Aproape jumătate dintre copiii României rabdă de foame
Dimensiune font:
Un sfert dintre copiii din UE sunt expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială. Unele familii au dificultăți în a-și hrăni copiii. România se află pe primul loc în acest clasament: peste 40% dintre copii trăiesc în risc de sărăcie și excludere socială, potrivit Eurostat. Cu toate acestea, după 20 de ani de funcționare, programul „Cornul și laptele” nu reușește nici astăzi să ofere o gustare tuturor școlarilor din țară. Alte țări din UE, deși au populații mai înstărite, oferă mese gratuite universale în școli, cel puțin pentru anumite vârste. Altele oferă mese mai ales elevilor ale căror familii defavorizate social.
Mulți copii din Europa se întorc la școală săptămâna viitoare, dar unii dintre ei se vor întoarce în sălile de clasă flămânzi. În 2022, un sfert dintre copiii din statele membre ale UE erau expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială. În România, 41,5% dintre copii se află în această situație, potrivit datelor Eurostat din 2022.
Mesele școlare gratuite sau subvenționate pot contribui la asigurarea hranei copiilor și le oferă o nutriție adecvată. Dar furnizarea de mese școlare gratuite în UE variază substanțial.
Salariile reale au scăzut în majoritatea țărilor europene, în timp ce inflația a atins cele mai ridicate niveluri din 2022. Salariile minime reale au scăzut, de asemenea, în majoritatea statelor membre ale UE. Gospodăriile cu venituri reduse se luptă în special pentru a face față crizei costului vieții care rezultă.
Deși lansat încă de acum 20 de ani, programul românesc „Cornul și laptele” își ratează și astăzi obiectivul de a oferi o gustare tuturor școlarilor din țară. Dintr-un cumul de factori, printre care lipsa interesului firmelor de catering, hrana nu ajunge în toate județele sau localitățile din țară. Altfel, programul care ar trebui să hrănească aproape 2 milioane de copii costă statul circa 2 miliarde de euro. Țările europene care se află în aceeași situație ca România sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Grecia, Franța, Croația, Irlanda, Italia, Polonia. Există și țări în Uniunea Europeană care reușesc să ofere copiilor o masă completă, nu doar o gustare.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau