Calendarul zilei 2 iunie – Ziua Națională pentru Adopție. Tânără adoptată, ajunsă asistentă socială, transmite un mesaj copiilor orfani: Dumnezeu pune lucruri bune în fiecare!
Dimensiune font:
Julianna Mariana Citirigă, o tânără din Brașov adoptată de la vârsta trei ani, s-a făcut asistent social ca să-i poată ajuta pe copiii din orfelinate să își găsească o familie în care să crească
Din păcate azi, în România, mai puțin de zece procente dintre copiii din orfelinatele din România au șansa să crească în cadrul unei familii.
„La vârsta adolescenței intervine în viața oricărui copil o schimbare. Atunci când ai fost abandonat sau ți-au murit părinții, îți dorești să știi cine ești, de unde ai venit. Și eu m-am confruntat cu o perioadă în care mi-am pus multe întrebări, dar i-am avut pe părinții mei lângă mine.”, povestește Julianna despre cum a aflat destul de târziu că este adoptată.
„Un copil care este într-un centru își învinovățește părinții naturali și pe sine. Crede că are o problemă și de aceea a fost abandonat. De aceea, cel mai important, dar și cel mai greu, este ca acel micuț să ajungă să își ierte părinții și să se ierte pe sine, pentru a putea merge mai departe. Pentru cei mai mulți este extrem de dificil și nu reușesc niciodată să facă acest pas. Ei se gândesc de mici că sunt răi, că există ceva care nu e în regulă cu ei și, dacă nu au un sprijin permanent, nu vor trece peste asta. (…)
Am stat de vorbă cu mai mulți copii din centre. Întotdeauna le explic că Dumnezeu a pus câte ceva bun în fiecare din noi și așa a făcut și cu ei. Nu trebuie decât să facă să iasă la suprafață ce a pus Dumnezeu bun în ei și le va fi mult mai bine.”, explică mai departe tânăra.
Mariana Citirigă a simțit chemarea de a-i ajuta pe ceilalți, aflându-și astfel vocația de asistent social încă de mică. Este licențiată în acest domeniu, urmând cursurile Universității Transilvania din Brașov. A muncit apoi o perioadă în București și în Târgu Mureș, pentru a reveni la Brașov. Astăzi lucrează la Direcția de Asistență Socială (DAS), aflată în subordinea Primăriei Brașov.
„Mi-a plăcut foarte mult ce făceam la DAS. Era o activitate mult mai diversificată și îmi plăcea ce făceam, deoarece era o muncă de prevenire a abandonului. Lucram cu familii sărace, le ajutam să poată să își păstreze copiii și să îi crească, să îi trimită la școală și să le ofere o educație cât mai bună.
Tot ce îmi doresc în viitor este să ajut cât mai mulți copii să ajungă într-o familie care să-i iubească și să le ofere căldura unui cămin, educația, încrederea în forțele proprii și tot ce au nevoie să poată să biruiască în viață. Dumnezeu mi-a oferit niște daruri pe care eu vreau să le pun în slujba copiilor din centre și să le vorbesc de tot ce poate face Dumnezeu în viețile lor, astfel încât să se poată bucura de o viață frumoasă.”, a spus aceasta.
În fiecare an în data de 2 iunie este celebrată Ziua Națională pentru Adopție, potrivit Legii nr. 21/2014 care prevede ca în această zi autoritățile, instituțiile publice, și alte instituții să promoveze adopția, iar activitățile să fie coordonate de Oficiul Român pentru Adopții
Conform datelor centralizate de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) la finalul lunii decembrie 2019 erau 50.401 copii în sistemul de protecție specială (în scădere cu 2.382 copii față de decembrie 2018), din care:
- 15.572 copii (30.90%) beneficiau de măsura de protecție specială în servicii de tip rezidențial (12.371 copii se aflau în servicii de tip rezidențial publice, 3.201 copii în servicii de tip rezidențial private);
- 34.829 copii (69.10%) beneficiau de măsura de protecție specială în servicii de tip familial (18.043 copii se aflau la asistenți maternali, 12.260 copii se aflau la rude până la gradul IV inclusiv, 4.526 copii se aflau la alte familii sau persoane).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau