Educația sexuală în școli, un eșec dureros

2educatia

Dimensiune font:

| 18-11-2021 06:53

 În România, politicianismul este mai tare decât adevărul sau realitatea și asta se vede și în felul în care se poartă dezbaterea sau mai degrabă sfada, despre educația sexuală din școli. Tema introducerii educației sexuale în instituțiile de învățământ nu are soluție, de ani de zile. 

Rezultatele? Tot mai multe fetițe, de vârste din ce în ce mai mici, devin mame. Spre exemplu, o fetiță de 11 ani, din Tulcea, a rămas însărcinată „dintr-o joacă”, acum aflându-se în luna a V-a de sarcină. Iar cel mai revoltător lucru este reacția mamei, care nu vede o problemă prea mare în sarcina fiicei ei. 
În zona Moldovei, o femeie a reușit să doboare recordul de cea mai tânără bunică din lume. Aceasta este din județul Vaslui și are doar 23 de ani. Tânăra a născut primul copil la vârsta de 12 ani, pe vremea când era doar un copil. Deși a spus că și-ar fi dorit ca fiica ei să nu aibă aceeași soartă și să se țină de școală, copila a devenit mămică la 11 ani, chiar mai devreme decât mama ei. Ei bine, acest lanț al situațiilor delicate în care se află fetițele din România se țin strâns legate de educația sexuală. În cele mai frecvente situații, copiii ajung să cunoască câteva aspecte de pe internet legate de actul sexual și despre protecția și prevenția în cazul unei sarcini nedorite.
„Educația sexuală fură inocența copiilor”
În anul 2016, politicianul Ninel Peia cerea închisoare pentru cadrele didactice care predau educația sexuală în școli, pe motiv că fură din inocența copiilor. Deci, logica sa arăta că eduacția sexuală fură din inocența copiilor, nicidecum o sarcină. E același Ninel Peia care spunea că incendiul de la Colectiv a fost rezultatul unui „plan diabolic: spargerea Ţării în trei Republici”. Fără cuvinte!
Solicitând părerea unui specialist, am aflat că lucrurile sunt mult mai grave decât ne-am fi putut imagina. „Cei care sunt contra educației sexuale în școli încearcă să evite, cât mai mult posibil, expunerea copiilor și tinerilor la informații privind sexualitatea umană. E ca și cum am avea un fel de gândire magică, prin care, dacă evităm să vorbim  despre un lucru atât de natural, de firesc precum sexualitatea, copiii nu vor fi curioși, nu vor căuta informații, nu vor experimenta. Încă suntem într-o fază de negare a realității, și asta într-o perioadă atât de tehnologizată, în care informația este la un click distanță. Copiii și tinerii pot accesa cu ușurință pe internet, rețele de socializare, informații despre sexualitate, act sexual, protecția pentru infecțiile cu transmitere sexuală; din păcate însă acestea deseori pot fi inexacte sau eronate”, a declarat Mioara Claudia Rusu, profesor consilier școlar și psihoterapeut.
Ce cunoștințe poți cere unei fete de 11 ani atunci când vine vorba despre actul sexual, mai ales dacă fetița provine și dintr-un mediu defavorizat? Nici nu mai vorbim despre posibilele abuzuri din familie. Majoritatea minorelor însărcinate din România provin din medii defavorizate, unde au fost violate de tată, unchi, bunic și chiar frați sau verișori. Situațiile revoltătoare sunt în cazul fetițelor care nu primesc sprijin din partea familiei, iar de cele mai multe ori sunt nevoite să renunțe la sarcină, intervenind aspecte dureroase în subconștientul lor. „O mamă minoră, lipsită de susținerea familiei de origine sau de partener, se expune riscului de a abandona școala și din păcate de a repeta comportamentul, în lipsa accesului la informații privind sănatatea reproducerii, la servicii gratuite de planning familial. Aici se ține prea puțin cont de situația în care partenerul fetei minore este la rândul său minor. În situația în care fetele minore aleg să renunțe la sarcină, implicațiile psiho emoționale ale unui avort pot fi devastatoare, dacă persoana nu beneficiază de consiliere pre- și mai ales post avort”, a declarat psihoterapeutul Mioara Claudia Rusu.
Iașul, în top 4 județe cu cele mai multe mame minore
În urma unui studiu realizat de Organizația Salvații Copii în ceea ce privește numărul mamelor adolescente, județul Iași se clasează pe locul 4 la nivel național, înregistrând 733 de minore care au devenit mame. Pe primul loc se situează județul Mureș, cu 931 de mame minore, urmat de Dolj și Brașov, ambele cu câte 830 de astfel de mame.  
Vârsta medie la nașterea primului copil în cazul mamelor adolescente din zonele rurale devaforizate din România este de 16 ani la prima naștere și de 18 ani la al doilea copil. Sunt tinere mame care, la nici 23 de ani împliniți, nasc deja al cincilea copil. Datele cercetării comunitare realizate de Organizația Salvați Copiii România arată că un procent covârșitor – 74% dintre gravidele sau mamele din aceste comunități – afirmă că principala sursă de venit a familiei este alocația copilului.
De fapt, educaţia sexuală e deja obligatorie în România
Obligativitatea educației sexuale în unitățile școlare este recunoscută prin Legea 272/2004 (republicata în 2014) privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
Art. 46 (3) i) precizează că organele de specialitate ale administrației publice centrale, autoritățile administrației publice locale, precum și orice alte instituții publice sau private cu atribuții în domeniul sănătății „sunt obligate să adopte toate măsurile necesare pentru derularea sistematică în unitățile școlare de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”. Nu-i deloc surprinzător, însă, că legea asta nu se respectă în România. Cu excepția eforturilor despuse de diferite ONG-uri, de fapt, tinerii primesc educaţie sexuală prin intermediul materiei Educaţie pentru Sănătate, care e doar un opţional, sau - în rare cazuri - la dirigenţie. Gabriela RUSU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Nu e glumă! Klaus Iohannis nu a avut nicio zi de concediu în cei 10 ani de mandat, susține Administrația Prezidențială
17/11/2024 13:39

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, se apropie de finalul celor două mandate, incepand ultima lună de activitate in functie, fără să fi beneficiat de nici măcar o zi de concediu oficial in aproape 10 a ...

Statistici șocante: un copil este violat în fiecare zi în România
16/11/2024 08:56

Un copil este violat in fiecare zi in Romania. Statisticile socante prezintă realitatea tării noastre in care cei mai vulnerabili cad pradă pedofililor, arată cele mai recente date. In numai doi ani au fos ...

Copii din orfelinatele din România, sclavi în Ungaria: ținuți în beciuri și munceau până la 24 de ore pe zi
16/11/2024 00:22

Mai mulţi minori din centre de plasament din Romania au fost trimişi sclavi in Ungaria, incă din 2013. Tinerii erau obligaţi să muncească chiar şi 24 de ore pe zi şi erau cazaţi in beciul unei locuinţ ...

Sistemul de Garanție-Returnare este tot mai ușor de adoptat pentru micii comercianți - RetuRO anunță noi îmbunătățiri
13/11/2024 09:00

Sistemul de Garantie-Returnare este tot mai usor de adoptat pentru micii comercianti - RetuRO anuntă noi imbunătătiri Luna aceasta se implineste un an de cand Sistemul de Garantie-Returnare (SGR) a devenit ...

Cele mai mari companii din lume, prinse că vând alimente de o calitate îndoielnică în țările mai sărace
08/11/2024 09:29

Cele mai mari companii alimentare din lume, printre care Nestle, Unilever si Pepsico, vand produse cu o valoare nutritională mai slabă in tările sărace. Concluzia apartine Initiativei Accesului la Nutritie ...

Fenomenul care ia amploare în lumea relațiilor: Cum își aleg partenerii tinerii din Generația Z
04/11/2024 14:34

O nouă tendintă ia amploare in lumea relatiilor: „throning-ul" sau căutarea deliberată a unui partener cu statut social „superior" doar pentru a urca pe scara popularitătii. Fenomenul, specific Generat ...

Șeful casei de pensii, anunț extrem de important: Cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025
04/11/2024 04:50

Pensiile romanilor vor fi majorate din nou incepand cu ianuarie 2025, iar toti pensionarii vor beneficia de bani in plus. Seful Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a spus cu cat vor creste p ...

Cum trebuie educat un băiat, în familie, pentru a fi mai târziu un bărbat responsabil. ”De aici intervine structura mamei, trebuie să fie una puternică”
03/11/2024 13:58

Psihologul Radu Leca, alături de Ramona Dumitru, au discutat despre ce inseamnă să cresti un „bărbat adevărat” si cum pot părintii să sprijine dezvoltarea sănătoasă si echilibrată a băietilor. ...

Iosif Buble a tras marele loz
01/11/2024 00:10

Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS, al lui Iosif Buble, pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile parlamentare. ...

Atenţie şoferi! Agresivitatea în trafic poate fi reclamată pe o aplicaţie a MAI.
31/10/2024 14:42

Atenţie şoferi! Agresivitatea in trafic poate fi reclamată pe o aplicaţie a MAI. Începand de duminică, 27 octombrie, soferii care manifestă comportament agresiv in trafic pot fi raportati printr- ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei