Planuri de viitor: cum să-ți construiești siguranța financiară pentru pensie
Dimensiune font:
Viitorul tău financiar începe cu alegerile de astăzi. Descoperă cum poți să-ți asiguri o pensie liniștită și fără griji financiare.
Planuri de viitor: cum să-ți construiești siguranța financiară pentru pensie
Perioada pensionării poate părea îndepărtată pentru mulți dintre noi, dar planificarea ei trebuie să înceapă cu mult înainte. Dacă și tu ești de acord cu acest lucru și ești hotărât să acționezi din timp, află, în cele ce urmează, ce poți face acum pentru o pensie relaxată din punct de vedere financiar.
1. Gestionează-ți înțelept salariul
Primul pas pe care îl poți face pentru un plus de siguranță în viitor este să fii atent la modul în care cheltuiești în prezent. Analizează categoria cheltuielilor neesențiale și identifică-le pe cele care nu aduc o reală valoare stilului tău de viață. Redu costurile acolo unde este posibil, pentru a putea redirecționa veniturile spre obiectivele financiare de lungă durată, precum:
● Rambursarea anticipată a creditului. Atunci când plătești ratele în avans, nu mai plătești și dobânzile aferente, motiv pentru care poți reuși să economisești semnificativ pe termen lung. În același timp, vei reuși să achiți creditul și mai rapid decât termenul menționat în contract, iar până vei ajunge la perioada de pensionare, vei fi eliberat de povara datoriilor.
● Alegerea unui fond profitabil pentru pensiile facultative. Așa cum probabil știi deja, stabilitatea financiară la pensie îți este asigurată de Pilonul I de pensii – sistemul pensiilor de stat, Pilonul II de pensii – pensiile private obligatorii și Pilonul III de pensii – ce reprezintă pensiile private facultative. Dacă pensia de stat îți va fi plătită de către contribuitorii de la acea vreme și va fi influențată de anii pe care îi ai în câmpul muncii, în ceea ce privește pensia privată obligatorie și cea facultativă, ai mai mult control. Mai exact, poți alege un fond de pensii la care să cotizezi, pentru a-ți crește siguranța financiară. Banii tăi vor ajunge înapoi la tine, odată cu atingerea vârstei de pensionare în sistemul public. Până atunci, vei avea un cont individual, în care se vor acumula contribuțiile lunare, iar în cazul unui eveniment nefericit, tu (pentru invaliditate) sau moștenitorii tăi primiți suma acumulată în contul tău de pensie.
2. Diversifică sursele de venit
Un alt aspect pe care este bine să îl ai în vedere, atunci când îți dorești stabilitate financiară pentru perioada pensiei, este diversificarea surselor de venit. Acest lucru îți poate oferi o stabilitate mai mare și te poate proteja împotriva riscurilor financiare, cum ar fi pierderea locului de muncă sau fluctuațiile economice. Iată câteva soluții pe care le poți pune în practică:
● Investește în REIT-uri. Acesta poate fi un mod grozav de a investi în imobiliare, fără să achiziționezi direct o proprietate. Mai exact, REIT-urile sunt fonduri de investiții care plasează capitalul investitorilor în proprietăți, pentru a obține profit.
● Vinde cursuri online. Dacă ai o certificare într-un anumit domeniu, poți să-ți folosești cunoștințele pentru a crea cursuri pe care să le vinzi celor interesați să se dezvolte în domeniul respectiv.
● Investește sau tranzacționează acțiuni pe bursă. Astfel, poți obține profit fie prin vânzarea acțiunilor la un preț mai mare decât cel achiziționat, fie din dividende.
3. Fii pregătit pentru scenarii neașteptate
Nu în ultimul rând, ca să poți să trăiești viitorul așa cum îți dorești, este important să poți depăși cu succes situațiile neprevăzute din prezent. Cum poți face asta?
Ei bine, poți începe prin a-ți constitui un fond de rezervă. Conform specialiștilor, valoarea acestuia ar trebui să fie egală cu cel puțin 6 luni de cheltuieli. De aceea, poți începe să pui deoparte bani chiar din această lună, astfel încât să-ți îndeplinești obiectivul mai rapid.
Un alt lucru pe care îl poți face este să apelezi la polițele de asigurare potrivite. În timp ce o asigurare de sănătate îți oferă protecție financiară în fața unor boli, o asigurare facultativă pentru locuință te protejează financiar în cazul unor daune produse de inundații sau chiar vandalism.
Având aceste soluții la îndemână, te asiguri că scenariile neașteptate nu îți influențează venitul din luna în care acestea au loc, iar tu poți să te concentrezi asupra planurilor tale pentru pensie.
În concluzie, construirea unei siguranțe financiare solide pentru pensie este mai mult decât o simplă strategie de economisire – este o abordare holistică ce implică planificare, decizii inspirate și adaptare. Folosește-te de informațiile din acest articol și construiește-ți propria strategie pentru pensie.
Sursă foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau