Planuri de viitor: cum să-ți construiești siguranța financiară pentru pensie

pensie-privata_2339461787

Dimensiune font:

| 12-09-2024 10:32

Viitorul tău financiar începe cu alegerile de astăzi. Descoperă cum poți să-ți asiguri o pensie liniștită și fără griji financiare.


Planuri de viitor: cum să-ți construiești siguranța financiară pentru pensie

Perioada pensionării poate părea îndepărtată pentru mulți dintre noi, dar planificarea ei trebuie să înceapă cu mult înainte. Dacă și tu ești de acord cu acest lucru și ești hotărât să acționezi din timp, află, în cele ce urmează, ce poți face acum pentru o pensie relaxată din punct de vedere financiar.

1. Gestionează-ți înțelept salariul
Primul pas pe care îl poți face pentru un plus de siguranță în viitor este să fii atent la modul în care cheltuiești în prezent. Analizează categoria cheltuielilor neesențiale și identifică-le pe cele care nu aduc o reală valoare stilului tău de viață. Redu costurile acolo unde este posibil, pentru a putea redirecționa veniturile spre obiectivele financiare de lungă durată, precum:

● Rambursarea anticipată a creditului. Atunci când plătești ratele în avans, nu mai plătești și dobânzile aferente, motiv pentru care poți reuși să economisești semnificativ pe termen lung. În același timp, vei reuși să achiți creditul și mai rapid decât termenul menționat în contract, iar până vei ajunge la perioada de pensionare, vei fi eliberat de povara datoriilor.

● Alegerea unui fond profitabil pentru pensiile facultative. Așa cum probabil știi deja, stabilitatea financiară la pensie îți este asigurată de Pilonul I de pensii – sistemul pensiilor de stat, Pilonul II de pensii – pensiile private obligatorii și Pilonul III de pensii – ce reprezintă pensiile private facultative. Dacă pensia de stat îți va fi plătită de către contribuitorii de la acea vreme și va fi influențată de anii pe care îi ai în câmpul muncii, în ceea ce privește pensia privată obligatorie și cea facultativă, ai mai mult control. Mai exact, poți alege un fond de pensii la care să cotizezi, pentru a-ți crește siguranța financiară. Banii tăi vor ajunge înapoi la tine, odată cu atingerea vârstei de pensionare în sistemul public. Până atunci, vei avea un cont individual, în care se vor acumula contribuțiile lunare, iar în cazul unui eveniment nefericit, tu (pentru invaliditate) sau moștenitorii tăi primiți suma acumulată în contul tău de pensie.

2. Diversifică sursele de venit
Un alt aspect pe care este bine să îl ai în vedere, atunci când îți dorești stabilitate financiară pentru perioada pensiei, este diversificarea surselor de venit. Acest lucru îți poate oferi o stabilitate mai mare și te poate proteja împotriva riscurilor financiare, cum ar fi pierderea locului de muncă sau fluctuațiile economice. Iată câteva soluții pe care le poți pune în practică:
● Investește în REIT-uri. Acesta poate fi un mod grozav de a investi în imobiliare, fără să achiziționezi direct o proprietate. Mai exact, REIT-urile sunt fonduri de investiții care plasează capitalul investitorilor în proprietăți, pentru a obține profit.
● Vinde cursuri online. Dacă ai o certificare într-un anumit domeniu, poți să-ți folosești cunoștințele pentru a crea cursuri pe care să le vinzi celor interesați să se dezvolte în domeniul respectiv.
● Investește sau tranzacționează acțiuni pe bursă. Astfel, poți obține profit fie prin vânzarea acțiunilor la un preț mai mare decât cel achiziționat, fie din dividende.

3. Fii pregătit pentru scenarii neașteptate
Nu în ultimul rând, ca să poți să trăiești viitorul așa cum îți dorești, este important să poți depăși cu succes situațiile neprevăzute din prezent. Cum poți face asta?

Ei bine, poți începe prin a-ți constitui un fond de rezervă. Conform specialiștilor, valoarea acestuia ar trebui să fie egală cu cel puțin 6 luni de cheltuieli. De aceea, poți începe să pui deoparte bani chiar din această lună, astfel încât să-ți îndeplinești obiectivul mai rapid.

Un alt lucru pe care îl poți face este să apelezi la polițele de asigurare potrivite. În timp ce o asigurare de sănătate îți oferă protecție financiară în fața unor boli, o asigurare facultativă pentru locuință te protejează financiar în cazul unor daune produse de inundații sau chiar vandalism.

Având aceste soluții la îndemână, te asiguri că scenariile neașteptate nu îți influențează venitul din luna în care acestea au loc, iar tu poți să te concentrezi asupra planurilor tale pentru pensie.

În concluzie, construirea unei siguranțe financiare solide pentru pensie este mai mult decât o simplă strategie de economisire – este o abordare holistică ce implică planificare, decizii inspirate și adaptare. Folosește-te de informațiile din acest articol și construiește-ți propria strategie pentru pensie.

Sursă foto: Shutterstock

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Asociația UNIC, în colaborare cu Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, demarează o campanie importantă în lupta împotriva violenței domestice și de gen.
11/09/2024 10:40

 „Împreună impotriva violentei!” Pentru a preveni comportamentul agresiv in randul tinerilor, dăm start proiectului „Împreună impotriva violentei!”, adresat elevilor ...

Iohannis a semnat decretul așteptat de toți pensionarii: Se modifică pragul de neimpozitare a pensiilor
05/09/2024 17:08

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat joi, 5 septembrie 2024, legea prin care se majorează plafonul pană la care veniturile din pensii sunt neimpozabile. Astfel, pragul de la care se impozitează pe ...

Mihai Tîrnoveanu: Ciobanii, ultimii bărbați liberi din veacuri
04/09/2024 00:18

Au bate, topoare si caini. Au hrană fără să o cumpere. Mai mult, produc hrană si pentru altii. O dau direct, fără intermediari si card. Se cheamă Independentă alimentară si economică. Au adăpostur ...

Ministrul Muncii, reacție după ce deputații au adoptat neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei: 'Mesajul important pentru pensionari este că...'
03/09/2024 14:00

Deputatii au adoptat, marţi, proiectul de lege prin care se majorează plafonul pană la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei, cu 277 de voturi „pentru” şi trei ...

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate: Plafonul pensiei până la care se acordă medicamente compensate cu 90% creşte la 2.020 lei
03/09/2024 09:41

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă, luni, creşterea plafonului pensiei pană la care se acordă medicamente compensate cu 90%, de la 1.830 la 2.020 lei. Peste 2,3 milioane de persoane ...

Răzvan Constantinescu: Cum creezi o criza alimentara in sapte pasi?
03/09/2024 00:41

1.Inventezi tot felul de boli ale animalelor si, pentru cateva exemplare care ar prezenta simptome asemănătoare, ucizi sute de mii. 2. Anunti rapid directiile internationale de necazul abătut asupra tări ...

Certificatul energetic pentru clădiri
02/09/2024 11:56

Certificatul energetic pentru clădiri Certificatul energetic pentru clădiri a devenit un document esential in Romania, in contextul eforturilor continue de reducere a consumului de energie si de crestere a ...

Ciolacu, către pensionari: Toţi cei care, în urma recalculării au decizii cu pensii majorate, să aibă certitudinea că această decizie nu mai poate fi anulată!
02/09/2024 09:34

Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis luni pensionarilor că toţi cei care, in urma recalculării, au decizii cu pensii majorate, să aibă certitudinea că această decizie nu mai poate fi anulată. De aseme ...

Guvernul adoptă 3 măsuri cu impact pentru toți pensionarii din România: Crește inclusiv pragul pentru tichetele sociale
02/09/2024 09:27

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat, luni, la inceputul sedintei de Guvern, că va creste pragul pentru acordarea tichetelor social, pentru ajutoarele de incălzire, dar si pentru medicamentele compensate. Măsu ...

Trăim din împrumuturi! Nu mai producem nimic după ce au demolat fabricile României
02/09/2024 08:23

Intr-o Romanie tot mai dependentă de imprumuturi externe, regimul oligarhic PSD-PNL continuă să ingroape economia natională intr-o criză profundă. După ani de zile in care au permis demolarea fabricilor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei