Prea săraci ca să ne pregătim pentru cutremur. Expert în protecția civilă: Kitul poate face diferența între viață și moarte
Dimensiune font:
Doar un român din trei are un kit de supraviețuire la cutremur. Motivul: prețul de achiziție poate ajunge la câteva sute de lei pentru o persoană. Însă experții în protecție civilă spun că un astfel de kit poate face diferența între viață și moarte.
Deși un cutremur cu potențial devastator poate lovi România în orice moment și în ciuda campaniilor puse la punct de autorități, românii nu par să se sinchisească și ignoră apelurile de a se pregăti pentru un astfel de eveniment. Conform Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, doar 30% dintre români dețin un kit de ajutor pentru cutremur. O posibilă explicație ar fi prețul de achiziție care nu este unul de neglijat, putând ajunge chiar și la 1.000 de lei în cazul unei familii cu patru persoane, de exemplu. Reamintim că salariul minim net pe economie este de 2.079 lei, iar România are 1,5 milioane de salariați aflați în această situație. Asta înseamnă că tot atâția români ar trebui să dea jumătate din venitul pe o lună ca să achiziționeze un kit de cutremur. Mai mult, conform datelor statistice, aproape alți 500.000 de români încasează salarii lunare nete de 2.383 de lei și astfel crește procentul celor care își permit mai greu să cumpere un astfel de kit.
Ce conține un kit de cutremur
Acesta conţine apă, 50 de tablete pentru purificarea apei, cel puțin 4 rații comprimate de hrană pentru situații de urgență, 4 folii izoterme, bețe luminoase chimice verzi cu durata de iluminare de 10 ore, un briceag multifuncțional, o lanternă cu dinam, un radio portabil cu baterii, baterii AA, un fluier, trusa de prim ajutor formată din 22 de piese, șervețele antibacteriene, șervețele uscate, batiste igienice, periuțe de dinți și pasta de dinți pentru voiaj, măști de protecție FFP2 și șervețele pentru toaletă. Un astfel de kit se poate achiziționa la pachet de pe internet, la un preț de aproximativ 900 de lei, iar comerciantul garantează că este conceput în conformitate cu recomandarile transmise de Crucea Roșie și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Însă produsele pot fi achiziționate și separat, dar este cert că din acesta nu trebuie să lipsească apa și alimentele pentru 5 zile, un sac de dormit sau măcar o folie termică care poate fi folosită pe post de pătură, o trusă de prim ajutor și câteva unelte simple, un radio, o lanternă și un fluier, dar și ceva articole de îmbrăcăminte mai ales dacă în familie există și copii.
Potrivit informațiilor publicate pe platforma națională de pregătire pentru situații de urgență, la capitolul alimente nu trebuie să lipsească cele compacte şi uşoare care nu necesită răcire, fierbere ori coacere. Iată câteva exemple de alimente pe care puteţi să le pregătiţi: mâncare în conserve (nu uitaţi deschizătorul), alimente deshidratate, batoane energizante, biscuiţi de secară, alimente pentru nevoi speciale: mâncare pentru bebeluşi, lapte etc. Dacă trebuie să încălziţi anumite alimente, prevedeţi un aragaz de campanie şi combustibil. Cei care au boli cronice trebuie să pună în kit și medicația obligatorie.
Nu există obligativitate
Experții în protecție civilă spun că toată lumea ar trebui să înțeleagă că un astfel de kit poate face diferența între viață și moarte și ar trebui reglementată o obligativitate.
„Vorbim de o lanternă LED cu acumulatori care garantat funcționează 72 de ore dacă este bine încărcată, 3 saci de dormit low-budget, nu trebuie altceva, îi folosim doar în caz de nevoie și un cort pliabil. Toate astea fac cel mult 350 de lei, dar să nu uităm de apă și de câteva conserve. În plus, obligatoriu trebuie să avem în casă bani cash, pentru că în caz de urgență nu mai funcționează absolul nimic pentru o perioadă de timp. Sistemul bancar, bancomatele, POS-urile vor fi nefuncționale. Acest kit se poate face în timp, astfel încât cheltuiala să fie eșalonată. Oricum, românilor le este numai recomandat un astfel de kit de cutremur, nu există obligativitate, și atunci oamenii sunt delăsători. Este cert că nu înțeleg că uneori un astfel de kit poate face diferența între viață și moarte și ar trebui reglementată o obligativitate. Nu s-ar conforma toți, dar oricum ar avea mult mai mulți un astfel de kit”, a precizat expertul, care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau