VIDEO: Alexia, salvată datorită fratelui ei care i-a recuperat mâna smulsă: „Am văzut mâna ei la câțiva pași de ea. I-am dat două palme peste față și era ok”
Dimensiune font:
Alexia are 15 ani și este membră a ansamblului folcloric implicat în accidentul din noaptea de vineri spre sâmbătă, de la Pașcani. Fata impreuna cu ceilalti colegi din ansamblu trebuia sa ajunga la Ialomita, insa nu a mai reusit. La intrarea in Pascani, autocarul s-a rasturnat iar Alexia a fost grav ranita. In impact, bratul stang i-a fost retezat complet, iar cel drept a suferit traume severe. Eric, fratele ei mai mare – aflat și el în autocarul făcut țăndări – i-a fost primul înger păzitor. El a fost cel care i-a găsit brațul surorii sale.
Eric Tudose, fratele Alexiei:
„Era șocant ce se întâmpla acolo, m-am ridicat, eram peste un coleg. El săracul s-a lovit la cap, în jurul feței, am strigat după sora mea de multe ori, nu răspundea. Am mers la ea. Am văzut că se mișcă și am ridicat-o rapid. I-am dat două palme peste față și era ok. Am văzut că nu era o mână, apoi am văzut mâna ei la câțiva pași de ea. Am văzut că a deschis geamul din față, am luat mâna, am luat-o și pe ea, am dus-o rapid la ambulanţă. Mama mea era distrusă, prima dată am sunat-o pe ea, i-am spus că Alexia nu are o mână.”
Iar intervenția lui, spun acum doctorii, a fost esențială.
Paul Nedelea – medic primar de Urgență Iași
„Ea a şi fost prima extrasă de la locul accidentului dusă către Spitalul Paşcani, la CPU, unde a fost stabilizată, iar la momentul ajungerii TIM de la Iaşi a fost preluată de aceştia şi dusă către Spitalul Sf Maria, unde a intrat imediat în sala de operaţii. Este foarte important ca în cazul unor amputaţii complete să se facă cât mai rapid hemostaza întrucât riscul de sângerare este foarte mare. Colegii care au fost atunci la faţa locului au reuşit să facă hemostaza cu ajutorul unor garouri aplicate la nivelul unor bonturi de amputaţie, astfel încât pacienta să ajungă în viaţă.
La momentul la care am ajuns noi era stabilă hemodinamic, era conştientă, şi nu îşi amintea exact ce se întâmplase, şi nu îşi dădea seama ce se întâmplase cu ea. Era stabilă hemodinamic şi nu mai existau sângerări la nivelul bonturilor de amputaţie.”
Ajunsă la Iași, Alexia a intrat direct pe mâna doctorilor de la Spitalul de Copii Sf. Maria. S-a lucrat în trei schimburi, oamenii veneau și plecau pentru a o putea ajuta pe Alexia să-și recupereze funcționalitatea brațelor. Șefa secției de chirurgie plastică și reparatorie nu s-a mișcat nicio clipă de lângă pacientă, pe parcursul celor 20 de ore. Urmează multe astfel de operații, însă ce a fost mai greu a trecut.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/RaZkZqQuaXg" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
Sidonia Susanu – șef chirurgie plastică Spitalul de Copii Sf. Maria:
„Din fericire fetița are o evoluție bună, ambele mâini vascularizate își mențin în continuare, putem spune că riscul este aproape depășit. Continuam intervențiile de reconstrucție nervoasă, și în ziua de astăzi. Stătea generala este foarte buna.
Trunchiurile nervoase principale nu au fost atașate in prima intervenție pentru a nu prelungi foarte mult o intervenție chirurgicală care și așa a fost destul de laborioasă și evoluția este foarte bună. Ne-am decis să reconstruim țesuturile nervoase astăzi în speranța de a scurta cât mai mult perioada de spitalizare.”
Medicii de la Spitalul de Copii fac apel la populatie și spun ca in continuare este nevoie de sange.
Alina Belu – manager Spital de Copii Iași
„Rămâne o problemă şi tragem un semnal de alarmă. Când pacientul vine la 1 noaptea către noi, nu se poate dona la 1 noaptea. De aceea venim cu rugămintea către donatori să doneze permanent, pentru că oricând, în orice secundă se poate întâmpla ca un pacient să aibă nevoie de acea pungă de sânge. Efectiv, un donator poate fi salvatorul unui copil sau a unui adult. A avut nevoie de sânge şi am avut sânge în acel moment. Ideea e că nevoia de sânge e în momentul intervenţiei chirurgicale. În momentul în care există o politraumă există şi nevoie de sânge. Donatorii nu pot fi chemaţi la 1 noaptea să doneze, mai ales că procesul de donaţie este un proces care presupune şi investigaţii, validare. Este un proces care durează cel puţin 6-8 ore.”
Potrivit medicilor, Alexia are sanse de recuperare de 85%, cu ajutorul unui program susținut de kinetoterapie și fizioterapie.
Membrii Ansamblului „Flori de măr” din Curteşti, judetul Botoşani mergeau în Ialomiţa, unde erau invitaţi să urce pe scena unui spectacol de sărbători. Pentru ei insa drumul s-a oprit la camera de urgenţe. Intr-o curba periculoasa la intrarea in Pașcani, soferul a pierdut controlul volanului iar autocarul a ieșit de pe carosabil în curbă, s-a răsturnat, a lovit mai multe semne de circulație, apoi s-a lovit de un gard din ciment. Speriati, copiii si-au sunat parintii, dar si pe primar care a mers intr-un suflet la fata locului.
Anton Marcel – primar Curtești
„M-au sunat copiii care calatoreau cu autocarul respectiv. Ca s-a produs un accident, ca sunt probleme grave, ce fac ei in situatia asta.
Eu am vorbit cu șoferul că am fost atunci seara la Pașcani și era și el la urgențe. Și l-am intrebat cum s-a intamplat, din ce cauză. El nu-și explică. Era in stare de soc.”
Planul rosu de interventie a fost declansat la miezul noptii. Zeci de ambulante plecau cu ranitii catre Unitatea de Primiri Urgente din Pascani, iar cazurile grave erau directionate catre Iasi.
Georgică Onofreiasa – Purt. Cuv ISU Iași:
„La locul intervenției au acționat o autospecială de descarcerare grea, o autospecială de stingere, echipajul de terapie intensivă mobilă cu medic, trei echipaje de prim ajutor calificat, doua autospeciale pentru transport victime multiple, 8 echipaje de la Servicul de ambulanta judeteana Iași, dintre care doua cu medic.”
Cu puțin timp înainte de producerea accidentului, membrii ansamblului au și postat o fotografie pe o rețea de socializare în care își exprimau entuziasmul cu privire la plecare.
Șoferul autocarului nu băuse, dar este cercetat penal pentru vătămare corporală din culpă.
Anca Vîjiac – purt. cuv IPJ Iași
„Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. Cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.”
15 minori au fost raniti in accident iar la Spitalul de Copii Sf. Maria au ajuns 4 pacienti, fetita de 15 ani cu mainile amputate, doi adolescenti cu politrauma si un copil de 11 ani cu un traumatism cranio cerebral.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau