Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar: nu prea mai există „echipe de desculţi”
Dimensiune font:
Până la închiderea ediţiei, la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar s-au disputat 13 partide şi deja se impun câteva concluzii. Doar două echipe din cele slab cotate au capotat lamentabil. Iranul (2-6 cu Anglia) şi Costa Rica (0-7 cu Spania). Scorul înregistrat la înfrângerea Australiei (1-4 cu campioana en-titre) intră în sfera normalului.
În rest, partide extrem de echilibrate, două surprize de proporţii (Argentina - Arabia Saudită 1-2 şi Germania - Japonia 1-2) şi câteva rezultate puţin scontate (Danemarca - Tunisia 0-0, Maroc - Croaţia 0-0, Belgia - Canada 1-0 şi Uruguay - Coreea de Sud 0-0). Aproape jumătate din meciurile disputate. Există două explicaţii majore legate de nivelarea la scară globală a valorilor din fotbal. În primul rând, de când cu internetul şi televiziunea prin satelit, nu prea mai există „echipe de desculţi”.
Apoi, faptul că, după Legea Bosman şi amendamentele ce au urmat, bogatele cluburi europene au înregistrat un permanent aflux de jucători veniţi din toate colţurile lumii. Fenomen care a început în urmă cu 30 de ani, s-au schimbat câteva generaţii de fotbalişti. Aceşti alohtoni, apăruţi de prin mai toate colţurile Africii, din Asia, Canada, SUA, ţările arabe, s-au profesionalizat în timp, au deşărtat în ţările de origine experienţa acumulată, nivelul acelor campionate a crescut imens. Aşa că rezultatele din prima săptămână de Campionat Mondial chiar nu trebuie să mire...
Sistemul VAR: partea plină şi partea goală a paharului
Ar mai fi ceva legat de evoluţia sub aşteptări a naţionalelor europene şi sud-americane, dintotdeauna favorite eterne la accederea în fazele finale ale competiţiei. Tot două aspecte primordiale. Jucătorii acestor reprezentative vin din plin campionat, selecţionerii n-au avut la dispoziţie clasica perioadă de pregătire de dinainte, acel cantonament centralizat. Se vede şi se simte acest lucru.
Al doilea aspect e legate de noile reglementări implementate de International Board, în principal sistemul VAR. Până acum, meciurile s-au prelungit, în medie, cu 10 minute. Chiar un pic mai mult. „Vom lua înapoi timpul înlocuirilor, penalităților, festivităților, asistenței medicale sau VAR”, zice, foarte mândru de el, Pierluigi Collina, şeful arbitrilor FIFA. Asta e partea plină a paharului, se măreşte timpul efectiv de joc, care scăzuse alarmant, ajungând la doar 50-55 minute. Partea goală e că aceste întreruperi, din ce în ce mai dese, unele provocate intenţionat, te scot din ritm. Iar cei mai afectaţi sunt, evident, jucătorii de top. Nicidecum amatorii, învăţaţi să mai ia, din când în când, câte-o pauză de ţigară. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau