DNA a clasat dosarele lui Gigi Becali și Mihai Rotaru, finanțatorul echipei Universitatea Craiova
Dimensiune font:
DNA a clasat dosarele lui Gigi Becali, patronul FCSB, și pe cel al lui Mihai Rotaru, finanțator al Universității Craiova, privind presupuse retrocedări ilegale de terenuri de la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților, se arată într-un răspuns al DNA către G4media.ro.
Prin urmare, Gigi Becali și nepotul lui, Vasile Geambazi, scapă de acuzația de spălare de bani cu prejudiciu de aproape 185 de milioane de lei, adică peste 37 de milioane de euro. Procurorii încearcă totuși să recupereze uriașul prejudiciu prin trimiterea în judecată a evaluatorului terenului de aproape 22 de hectare din Voluntari, restituit lui Becali și Geambazi și despre care susțin că ar fi fost supraevaluat de 3 ori.
De ce a fost clasat dosarul lui Becali
”La data de 24 iunie 2021, cu privire la infracțiunile reținute în sarcina oamenilor de afaceri menționați în comunicatul (procurorii anticorupție au dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16, lit. b, teza a II-a (“fapta (…) nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”) din Codul de Procedură Penală.
Din analiza aspectelor cercetate cu privire la infracțiunile pentru care s-a efectuat urmărirea penală, nu au rezultat probe suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că cei doi oameni de afaceri ar fi dobândit sau folosit despăgubirea supraevaluată fraudulos din dosarul A.N.R.P. cu vinovăția prevăzută de lege.
Anterior, la data de 04 noiembrie 2020, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a evaluatorului desemnat de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P), pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10100 – comunicat nr. 15)”, este răspunsul DNA pentru G4media.ro.
Becali şi Geambazi au fost acuzaţi că au obţinut 60 de milioane de euro despăgubiri de la ANRP în baza unei expertize supraevaluate, după ce, în 2006, au cumpărat cu numai 1 milion de euro drepturile litigioase asupra unui teren de 22 de hectare din Voluntari. Practic, cei doi ar fi obţinut un profit de 6000 %.
Procurorii DNA susţin că raportul de evaluare a fost umflat de 3 ori şi că, în realitate, Becali şi Geambazi ar fi trebuit să obţină despăgubiri de numai 20 de milioane de euro. DNA l-a trimis însă în judecată doar pe expertul evaluator pentru participație improprie la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave.
În apărarea lor, Becali şi Geambazi au susținut că, iniţial, ANRP a refuzat să le acorde despăgubirile, însă două instanţe, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte, le-au dat dreptate şi au obligat ANRP să le acorde cele 60 de milioane de euro. Procurorii susțin că magistraţii au fost induşi în eroare de raportul umflat al expertului evaluator.
În urmă decembrie 2019, Becali şi Geambazi au fost puşi sub acuzare de DNA pentru presupusa spălare de bani a peste 37 de milioane de euro. „Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, arata DNA într-un comunicat de presă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau