Doar o luptă pierdută, nu şi războiul
Dimensiune font:
Campionatul e lung, nu se joacă doar o singură etapă. Poţi pierde oricând, chiar dacă eşti lider şi joci acasă cu ultima clasată. Chiar Poli a procvocat aşa ceva acum vreo 15 ani, când a debutat Popa ca antrenor la Iaşi. 1-0 în Ghencea, ei echipă temută în cupele europene, noi abia promovaţi şi cred, nu mai ţin minte, n-aveam niciun punct...
Dar nu despre asta-i vorba, ci despre meciul de la Botoşani şi despre alegerea lui Daniel Pancu. Am ieşit cu bine din iureşul de start al gazdelor, am echilibrat jocul, echipa a desenat frumos în teren, dispunere corectă şi riguroasă pe faza defensivă (în ciuda improvizaţiilor pe care a fost nevoit să le facă antrenorul), imaginaţie şi mult aplomb în atac.
Primul sfert de oră de după pauză indica o foarte probabilă victorie a Politehnicii. Echipă care n-a acuzat nici şocul eliminării lui De Iriondo şi nici golul primit după un ofsaid cât casa (aici nu intru în amănunte, nu fac plângăreli, ca antrenor eşti obligat să iei în calcul şi astfel de faze).
Buuun! Ce faci tu ca antrenor, în situaţii din astea? Mai sunt 22 de minute de joc (fără prelungiri), evoluezi pe terenul unei pretendente la titlu, ai lot în piuneze, eşti condus cu doar 1-0, echipa a arătat că se poate apăra....
Mai toţi ar opta pentru tactici de tip autobază. "Mai luăm maxim un gol, pierdem onorabil".
Daniel mi-a spus, încă dinainte de a fi 100% sigur că va semna cu Poli, că el nu face aşa, că vrea altă atitudine, că vrea să atace, să joace la victorie, indiferent de adversar şi de teren.
Şi asta a făcut. A mers pe principiul "pierd o luptă, dar câştig războiul". Da, e frustrant să iei pe final, în câteva minute, trei goluri, toate pe contre. După ce ai avut ceva ocazii....
"În fotbalul actual, micile amănunte contează enorm!", spunea nu cu mult timp în urmă Mircea Lucescu. Asemenea amănunte au făcut diferenţa azi. Şi era de aşteptat să se întâmple asta. Botoşaniul e o echipă deja închegată, cu pretenţii la titlu. La noi, jucătorii se mai strigă încă între ei cu apelativul "colegul", iar pe foaia de arbitraj sunt încă locuri libere... Azi am pierdut pentru că încă nu suntem în stare (şi nici n-avem cum la ora asta) să gestionăm aceste "mici amănunte". O să mai dureze.
Daniel Pancu a avut, în acel minut (67 parcă) două opţiuni. Ori să meargă mai departe cu mica ciupeală, "înfrângeri onorabile", "am pierdut la mare luptă" etc., ori să-şi urmeze filozofia, să dezvolte jocul, să-şi obişnuiască elevii cu ideea de agresivitate tactică (am specificat ca să priceapă toată lumea), să atace şi să încerce să învingă pe oricine, oriunde şi oricând.
E greu asta, n-ai cum s-o faci în trei săptămâni, pentru cei care doar chibiţează şi n-au nicio treabă cu antrenoratul, o să detaliez cu alt prilej. Dar calea aleasă e cea justă. Doar aşa putem scăpa de la istoricul deziderat "să nu retrogradăm".
Vom mai pierde puncte, vom mai lua bătaie, poate şi la scoruri mai mari, poate chiar acasă, cu echipe mult mai slabe decât Botoşaniul. Inevitabil. Când m-am uitat pe ţintar, am zis că, la modul optimist, nu avem de unde scoate mai mult de 9 puncte după primele 9 etape. Mizam atunci pe nişte puncte la Arad, dar la cum s-au întărit ăştia...
OK, dar "după tur, vine şi returul", spune un vechi proverb al ierbii. Decât "de pe azi pe mâine", autobaze şi "apărare fermă, mingea-n tribune, cheia succesului", mai bine calea aleasă de Daniel. Mult mai bine.
Deocamdată, după previziunile mele, este chiar peste grafic. Pronosticasem egal cu Chindia şi înfrângere cu Botoşaniul. Dar chestiile astea chiar n-au importanţă acum, în primele etape. Istoria de pretutindeni ne-arată că-s destule cazuri când s-a pornit cu 3-4 înfrângeri la rând pentru ca apoi echipa în cauză să ajungă cel puţin pe podium. Sunt exemple de felul ăsta şi la noi în campionat. Steaua - Bacău 1-5, cândva.
În final, un mic aspect, dar deloc lipsit de importanţă. Dacă tăiem din filmul meciului strict fazele golurilor, rămân vreo 85 de minute de joc echilibrat. Cu momente bune pentru fiecare echipă. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
gogu
Aug 31, 2020
aerostar bacau. luput va incerca „haita olandeza”, precum si pasele „din prima”. o recomandare pe viitor, b.lupu, care, in anii trecuti, si-a cerut in casatorie actuala sotie, pe un stadion din bacau, cand colegii au desfasurat un banner pe care scria: „vrei sa fii sotia mea ?!” probabil, a urmarit pe net si burlacu, care a venit in bacau, avand un obiectiv in acest sens. aerostar va da un bobarnac adversarilor. in trecut, echipa si-a construit un baraj natural in aparare: 2 ardei (a ramas cornel, bogdan tinzand catre strat, la csm), florescu, stejarel visinar, porumb. acum, corban va relationa mai mult cu bobaru, pe langa c. ardei. s-ar putea spune si ca moisi a ramas in pustiu, dar nu e asa, deoarece s-a alcatuit o aparare „beton”, de catre anton, iar echipa e otelita cu otelita. avem acum si un stranier, care va fi ofertat cu mingi de catre colegi: „ya, bre…” alecsandru este varianta bacauana a lui alex sandro din nationala braziliei, dar pe partea cealalta a terenului. tot ce va construi ziua manole, nu se va darama noaptea, deoarece inca nu avem nocturna. chirila a semnat contractul, cu litere chirilice. ilie (un „star” al aerului, al vazduhului) va urmari, in continuare, sa trasneasca poarta adversa. il mai cheama si horia, dar sunt mici sanse ca, in curand, pentru relationarea jocului, sa fie adusi closca si crisan. vraciu se va ocupa si de sanatatea echipei, echipa traind prin goluri. alimentatia va trebui sa fie echilibrata pentru zaharia, dar petrisor va avea grija, si nu numai pentru el. cebotari ne aminteste ce importanta e incaltamintea pentru fotbalisti. daca vreodata echipa ar deveni „un butoi cu pulbere”, dogaru poate oferi siguranta . multumim jucatorilor care s-au lasat la vatra. dupa poza de prezentare, cu echipament galben, jucatorii lui luput par a fi „lupii galbeni”. daca vom combina cu „haita olandeza” (am vazut si echipament portocaliu), putem sa ne indreptam catre „olandezii zburatori”. preparatorul gurau a fost in atentia campioanei judetene, dar au renuntat, intrucat au pierdut barajul de promovare in liga 3. inainte de ’89, centralista judetului din su’ceava facea legaturi de genul: „gura (humorului), ai fundu’ (moldovei)”. ca un imn pe perioada de criza poate fi melodia „banii n-aduc fericirea”, cu feli si grasul xxl, aerostar nefiind intamplator singura echipa din liga 2 din moldova, cei de aici iubind mai mult orasul si culorile clubului. echipa are si cronicari buni, desi a ramas doar miron, inainte fiind si costin. se pare ca s-a renuntat la mocanu si baciut, doua „meserii” in domeniul lui becali. multi jucatori au, ca prenume, numele unor mari conducatori si personalitati: vlad, mircea, darius, david, dragos, bogdan, iulian, alexandru. in incheiere, va recomand o emisiune de la antena 3: „voi, cu voicu”…
Adauga comentariul tau