Există viață de arbitru și după retragerea din iarbă!

WhatsApp Image 2023-10-01 at 22.28.09

Dimensiune font:

| 01-11-2023 09:26

A trecut aproape un an de când Emanuel Gorodea s-a retras din arbitraj. Împlinise deja 50 de ani, dintre care douăzeci îi petrecuse în iarbă, în „brigadă”, cum îi place să spună, dar și alături de jucători, înconjurat mereu de trăiri ce definesc o lume aparte, cea a rugby-ului. N-a renunțat însă chiar de tot, cochetând din 2015 cu tehnologia video, echivalentul camerei VAR din fotbal.

 

O zi mohorâtă de decembrie a fost ultima pe care Emanuel Gorodea (născut în octombrie 1972) a petrecut-o ca arbitru de rugby. Retragerea i-a fost marcată chiar în ziua finalelor Ligii Naționale, fiind delegat ca arbitru asistent la meciul decisiv pentru medalia de bronz. A ieșit din iarbă cu fruntea sus, mulțumit de tot ce făcuse, cu multe împliniri și momente memorabile, dar și o mare dezamăgire.

 

A debutat în prima ligă în august 2005, la un Dinamo – Bârlad, iar vârful carierei l-a atins în anii 2013 și 2014, când era cotat al treilea arbitru român! Ajunsese la acest nivel în mai puțin de zece ani de arbitraj. Abia trecuse de 40 de ani, era și arbitru internațional, oriunde oficia culegea aplauze, însă finala Cupei României din 2015, desfășurată chiar la Iași, nu i-a fost lui încredințată!

 

 

„Este marea mea dezamăgire. Pot fi considerat subiectiv, dar chiar cred că aș fi meritat să arbitrez eu. Eram într-o formă foarte bună”, mărturisește Emanuel Gorodea.

 

Putea fi unul din „vârfurile” ascensiunilor sale pe culmile rugby-ului autohton, dar amintirile sale cele mai plăcute la centru sunt legate de cele trei semifinale de campionat național, una dintre ele, Timișoara – Farul, în fața unei asistențe-record de peste 6.000 de spectatori, de finala Cupei Regelui, dar și de meciurile arbitrate la Rugby Europe. Sigur, are și momente mai puțin plăcute, legate de unii jucători mai vorbăreți.

 

„Erau unii rugbiști care comentau tot meciul, rugbiști care te toacă la foc automat. Am avut însă de fiecare dată ac de cojocul lor...”.

 

Dar cum de a ajuns la o carieră în arbitraj deși ca jucător s-a oprit departe de încheierea junioratului?

 

Emanuel a petrecut cu mult folos cei șapte ani de acasă la Oradea, unde părinții săi primiseră repartiție, apoi s-au mutat la Câmpulung Moldovenesc, unde tatăl său primise un post la o renumită fabrică din localitate, cea de încălțăminte. A început să practice rugby-ul, dar l-a scos din joc, pe la 14 ani, o operație care i-a înlăturat deviația de sept ce se tot agrava. A venit la Iași la Facultatea de Electrotehnică din cadrul actualei Universități Tehnice „Gh. Asachi”, pe care a absolvit-o în 1996. Scria despre rugby la cotidianul „Evenimentul”, iar regretatul antrenor Petre Florescu i-a recomandat să devină arbitru. L-a imitat atât de bine încât parcă l-am reauzit pe hâtrul fost internațional...

 

A devenit arbitru la 26 de ani, însă vântul a bătut cinci ani doar împotriva sa, dar arbitru s-a considerat abia de la 31 de ani încolo și ar fi zburat poate și mai sus dacă aripile i-ar fi fost lăsate libere de la început. A fost singurul din acea generație care s-a încăpățânat să nu cedeze, iar acum sprijină o nouă talentată echipă de arbitri la nivelul Iașului, creând cel mai puternic centru din țară, după București. A sperat că Mihai Văcaru, actualul căpitan al Politehnicii Iași, îi va călca pe urme, mai ales că începutul se dovedise mai mult decât promițător.

 

„Mihai era deja arbitru internațional la 34 de ani și mi-am dorit mult să mă depășească. S-a hotărât însă să reia cariera de jucător și nu mai putea fi arbitru. Ar putea reveni în arbitraj, dar a cam pierdut trenul...”.

 

Cu Dragoș Bârgăoanu și Romică Dimitriu a fost acum câteva săptămâni la Campionatul Mondial din Franța, la meciul României cu Scoția, Loredana Juncanariu și Maria Atomi au deja statut de arbitru internațional, iar din urmă vine puternic și David Călugărici.

 

Imediat după retragere i s-a propus să intre în corpul de observatori sau să devină membru în Comisia Centrală a Arbitrilor, dar nu s-a putut îndepărta atât de brusc de arbitraj. A început cam târziu și parcă nu era dispus să se oprească atât de devreme! Cocheta încă din 2015 cu arbitrajul TMO (Television Match Official), echivalentul VAR din fotbal, și a bifat șapte partide în acest an. Nu prea înțelege de ce sunt atâtea probleme în camerele VAR din Superliga de fotbal și le pune mai mult pe seama faptului că arbitrajul video este abia la început în România.

 

„Nu știu cum de nu poți lua decizia corectă nici după ce ai văzut trei-patru reluări, dar chiar și la noi, la rugby, mai pot apărea greșeli, însă parcă sunt mai rare. Sistemul TMO este disponibil în rugby încă din 2002, iar în România a ajuns prin 2010. La noi însă există doar două stadioane din București unde arbitrul poate vedea imaginile pe care eu i le recomand. În celelalte situații, decizia finală îmi aparține mie, nu arbitrului de pe teren”, ne-a declarat Emanuel Gorodea.

 

N-a vrut să comenteze prea mult de ce conversațiile purtate de cei din camera VAR cu arbitrii nu sunt auzite de telespectatori, precum la rugby.

 

„Noi nu avem nimic de ascuns, ne asumăm orice decizie luăm. La nivel mondial, de câțiva ani și publicul aude tot ce comunicăm”, a precizat cel care este și arbitru internațional TMO, singurul din România, dar și șef district Instalații la Regionala Iași a CFR SA.

 

Iar trenul său în rugby mai are multe „stații” de parcurs pe lângă cele peste șase sute pe care deja le-a bifat, circa trei sute dintre ele ca arbitru principal, fiind un veritabil „Orient Expres” în arbitrajul ieșean dintre toate jocurile sportive! Cât îl vor ajuta ochii va rămâne lipit de sistemul TMO pentru a fi alături de „brigada” lui atât de dragă, pentru că există viață de arbitru și după retragerea din iarbă! Dragoș GAȘPAR

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:04

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Șase românce vor juca în calificările pentru Roland Garros 2024
19/05/2024 19:59

 Cel de-al doilea Grand Slam al anului debutează peste o săptămană la Paris, iar Romania are sase jucătoare pe tabloul calificărilor pentru Roland Garros. Gabriela Ruse  Ruse, Bara, Mitu ...

Un gol de senzație al lui Campana îi oferă lui Inter Miami victoria în fața lui D.C. United
19/05/2024 13:04

 Leonardo Campana (23 de ani) a iesit de pe bancă si a marcat golul victoriei in minutele de prelungire, iar Inter Miami a invins D.C. United cu 1-0, sambătă, in Major League Soccer. În ciuda rev ...

VIDEO Iga Swiatek, campioană la WTA Roma în fața Arynei Sabalenka - Al patrulea titlu din acest an
18/05/2024 22:14

 Lidera mondială Iga Swiatek a cucerit pentru a treia oară trofeul turneului de categorie „WTA 1000” de la Roma, după ce a invins-o in finală pe Aryna Sabalenka (2 WTA), scor 6-2, 6-3. A ...

Florin Talpan intervine după ce FCSB a anunțat că va juca din nou pe stadionul Steaua: “Nu au ce căuta în Ghencea!”
18/05/2024 20:57

Florin Talpan, nou atac impotriva FCSB-ului! Juristul de la CSA Steaua oferă un nou mesaj pentru echipa lui Gigi Becali: „Nu au ce căuta in Ghencea” Florin Talpan, a atacat din nou gruparea patronată de ...

 Final pe muchie de cuțit în SuperLiga
18/05/2024 06:00

FC Botosani a ratat, aseară, o sansă uriasă de a transa barajul rămanerii/accederii in SuperLiga. Desi toată lumea ii vedea favoriti pe fotbalistii moldoveni, acestia s-au chinuit teribil cu ocupanta locul ...

VIDEO SuperLiga: Victorie la limită pentru FC Botoșani, în prima manșă a barajului
17/05/2024 23:19

 FC Botosani a invins vineri la limită CS Mioveni, scor 1-0, in prima mansă a barajului de mentinere / promovare in SuperLiga, cu un gol venit in minutele de prelungire ale partidei.  FC Botosani ...

Trofeul Clarins: Gabriela Ruse, în semifinale după o victorie categorică – Duel cu principala favorită
17/05/2024 21:59

 Gabriela Ruse a reusit vineri calificarea in semifinalele Trofeului Clarins (competitie de categorie WTA 125), după un succes categoric in fata frantuzoaicei Alize Cornet (99 WTA), scor 6-1, 6-2. Gabr ...

Echipa națională: Edi Iordănescu a anunţat lista preliminară a stranierilor pentru ultimele amicale înainte de Euro 2024
17/05/2024 19:44

 Selecţionerul Edward Iordănescu a anunţat lista preliminară cu jucători din străinătate in vederea celor două jocuri de pregătire rămase de disputat inaintea participării la Campionatul Europea ...

CSA Steaua anunţă că palmaresul din perioada 1947-1998 îi aparţine conform hotărârii Curţii de Apel
17/05/2024 15:59

Clubul Sportiv al Armatei Steaua a anunţat că palmaresul echipei de fotbal Steaua din perioada 1947-1998, pe care şi-l dispută cu gruparea FCSB, ii aparţine conform motivării primite, vineri, din partea C ...

Vineri se joacă primul meci al barajului pentru menținerea/promovarea în primă ligă
17/05/2024 06:43

FC Botosani si CS Mioveni vor disputa vineri, 17 mai, de la ora 20:00, primul meci din cadrul barajului pentru mentinerea/promovarea in prima ligă. Cel de-al doilea joc din cadrul turului, cel dintre Dinamo si ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei