Seniorii din loturile naţionale vor avea prioritate
Dimensiune font:
unul dintre cele mai importante momente ale festivităţii de luni, în care Primăria Iaşi a premiat circa 100 de persoane pentru activitatea lor din anul 2012, a fost cel în care primarul Gheorghe Nichita a anunţat că va acorda burse olimpice pentru cei mai valoroşi sportivi * a precizat că nominalizările vor trebui să ţină cont de criterii clare, aşa că am încercat să desluşim nu doar care ar fi acestea, ci şi care sunt cei mai îndreptăţiţi sportivi din Iaşi ce pot spera la o bursă olimpică
Directorul Liceului cu Program Sportiv Iaşi, prof. Ilie Gheorghică, a menţionat că trebuie privit de sus în jos, începând cu sportivii care au şanse reale să ajungă la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016. „Trebuie luaţi în calcul performerii care obţin medalii la cele mai importante competiţii internaţionale. Prioritari vor fi cei care fac parte din loturile naţionale sau olimpice”, ne-a declarat dl. Gheorghică. Handbalistele Bianca Tiron, Alexandra Orşivschi, Georgiana Agape şi Ana Maria Inculeţ, campioane naţionale en-titre la junioare I, clasate pe locul 4 la Campionatul Mondial de junioare din 2012, se pot înscrie cu şanse în cursa pentru o bursă olimpică, alături de ele Gheorghică văzându-l şi pe atletul Mihai Cozma.
Nu eşti măcar campion naţional, nu iei bursă
În opinia prof. Leonid Antohi, directorul CS Politehnica Iaşi, trebuie verificat dacă sportivii îşi îndeplinesc obiectivele intermediare ale proiectului pentru acest ciclu olimpic: „Cei care vor primi burse olimpice nu trebuie bătuţi în cuie timp de patru ani. Lista poate suferi oricând modificări atunci când un sportiv nu-şi îndeplineşte obiectivul, sau când apar accidentări ori chiar plecări din Iaşi”.
Prof. Antohi susţine că sportivii ce reprezintă disciplinele individuale trebuie să fie neapărat campioni naţionali pentru a spera la bursă, dar că această condiţie este necesară, nu şi suficientă. „Va trebui să raportăm şi valoarea rezultatului obţinut la nivel internaţional pentru a realiza dimensiunea reală a performanţei sportive”. Pentru disciplinele colective, şeful de la CS Politehnica susţine că este şi mai uşor de făcut selecţia, candidatul la o bursă olimpică trebuind să fie obligatoriu component al lotului naţional.
În afara atletei Angela Moroşanu şi a lui Vlăduţ Simionescu, de la judo, prof. Antohi susţine că are încă 14-16 sportivi care vor îndeplini criteriile ce vor fi stabilite. La prima vedere par cam mulţi, dar comentariile le vom face abia după ce vom avea lista cu nominalizările fiecărui club în parte.
Două categorii
Prof. Adrian Poeană, directorul Clubului Sportiv Municipal Iaşi, consideră că prioritari trebui să fie seniorii din loturile naţionale, dar trebuie delimitaţi clar cei care participă în competiţii de cei chemaţi la lot doar ca parteneri de antrenament. Seniorii ar trebui să primească bursa olimpică maximă, suma de 1.500 lei pe lună, exact cât a oferit, timp de două luni, în 2011, Consiliul Judeţean Iaşi, părându-i-se cât se poate de rezonabilă. În opinia şefului de la CSM ar trebuie să existe şi o a doua categorie de bursă olimpică, care să nu se situeze mai jos de 5-600 lei lunar, şi care să fie accesată de sportivii din loturile naţionale de juniori cu perspectivă internaţională certă.
Pentru bursa maximă, Poeană le vede pe canotoarele Irina Dorneanu şi Mihaela Petrila îndreptăţite s-o primească, iar pentru cealaltă categorie ar trebui să fie nominalizaţi Daniel Ciornei (tir cu arcul), judoka Alex Ferariu şi Gheorghiţă Panainte, dar şi pugiliştii Marcel Zarafan şi Giani Asofiei. „Trebuie să avem un control permanent asupra sportivilor, pentru a le diminua la nevoie din sumele primite. Noi mai avem performeri care poate ar merita bursă olimpică, dar mai întâi trebuie să demonstreze că pot reveni în prim-planul întrecerilor internaţionale”, a adăugat prof. Poeană, unul din primii vizaţi fiind pugilistul Dragoş Marin.
Tot şeful de la CSM susţine că în contractele încheiate de club cu sportivii trebuie stipulat şi ceva legat de bursele olimpice pentru a putea fi cerute daune în momentul în care un sportiv vrea să se transfere la alt club.
Comisie de specialişti care să verifice periodic respectarea criteriilor
Prof. Viorel Hudac, directorul CSS „Unirea” Iaşi, a ţinut să sublinieze că încă de acum doi ani au fost stabilite criterii clare pentru premierea sportivilor, iniţiativa aparţinându-i la acea oră consilierului judeţean Vasile Câtea. Mai mult, dl. Hudac consideră că ar fi benefică înfiinţarea unei „Comisii de specialişti la nivelul cluburilor care, periodic, să urmărească îndeplinirea acestor criterii”. Viorel Hudac consideră că prioritate trebuie să aibă perspectiva olimpică, mai ales că Iaşul nu are de propus prea multe nume pentru Rio, şi apoi să fie acordată atenţie sportivilor ce pot participa la Mondiale sau Europene. Conducând un club de juniori, dl. Hudac aşteaptă mai întâi propunerile de la nivelul seniorilor, însă consideră că voleibalista Ana Maria Ursachi, baschetbalistul Popovici şi rugbystul Butnaru ar putea candida cu succes pentru a primi bursă olimpică.
Cam astea sunt criteriile enunţate de şefii celor mai importante cluburi din Iaşi, multe dintre ele, dacă nu chiar toate, urmând să le regăsim şi printre cele pe care se va baza Primăria când va acorda anunţatele burse olimpice. Numele de sportivi enunţate mai sus ar trebui şi ele să figureze pe lista bursierilor, pentru că, din păcate, Iaşul nu prea are de unde alege, performerii cu adevărat valoroşi sau de certă perspectivă fiind tare puţini. Din ce în ce mai puţini.
Dragoş Gaşpar
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau