9 cei mai activi vulcani din lume – Izvoarele de lavă ale Terrei

vulcan

Dimensiune font:

| 20-09-2019 10:03

 Vulcanii se numără printre cele mai puternice forțe ale naturii, iar cei mai activi vulcani din lume degajă o cantitate imensă de energie și au o capacitate e distrugere greu de imaginat. Aceste conuri din care se revarsă lava au stat la baza formării multor insule și chiar și a unor continente.

Savanții îi definesc drept „vulcani activi” pe aceia care au erupt în ultimii 10.000 de ani. Asta, deoarece se știe că este nevoie de multe mii de ani pentru ca vulcanii să devină inactivi și să își întrerupă conexiunea cu magma, stratul subteran topit al Pământului.

Foto: iStock

Pornind de la această definiție, Pământul are 1.500 de vulcani activi. 75% dintre aceștia se află în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune care cuprinde întinderile de pământ din Oceanul Pacific.

Stabilirea unei liste cu cei mai activi vulcani este o chestiune ușor subiectivă în unele cazuri, însă, conform noilor cercetări, vulcanul care ocupă primul loc își merită cu prisosință poziția.

Iată, așadar, care sunt cei mai activi vulcani din lume. 

9. Santa Maria – Guatemala

Vulcanul Santa Maria se află la 130 de kilometri de orașul Guatemala. Craterul său a fost format în timpul unei explozii din 1902, explozie considerată una dintre cele mai mari trei erupții din secolul XX și una dintre cele mai mari cinci erupții din ultima sută de ani.

Vulcanul se află între falia Cocos și falia Caraibilor. De obicei, mișcările acestor falii cauzează erupții. Ultima erupție a avut loc în martie 2011 și scurgerile de lavă au rămas constante.

 

8. Sakurajima – Japonia

Foto: BBC

Sakurajima era un vulcan insular, până când scurgerile de lavă au devenit suficient de abundente pentru a lega insula de Peninsula Osumi din Japonia. Acest vulcan a erupt în fiecare an începând cu 1955, creând condiții periculoase pentru orașul Kagoshima, aflat în apropiere.

În acest moment, este cel mai activ vulcan din Japonia, iar o erupție din 2009 a cauzat mii de decese în zonă. O altă erupție notabilă a avut loc în 1914, după ce vulcanul a „dormit” mai mult de un secol. 

Din fericire pentru locuitorii de atunci ai zonei, în zilele dinaintea erupției au avut loc cutremure mari, avertizându-i să se pună la adăpost. După ce a erupt, vulcanul a generat scurgeri masive de lavă care au legat insula de restul Japoniei.

De fapt, erupția din 1914 a fost atipică pentru vulcani, nefiind foarte explozivă, dar producând scurgeri mari de lavă, care au continuat în lunile următoare. Din cauza acestor scurgeri masive, lava de pe fosta insulă a acoperit și câteva insule mici, aflate în vecinătatea sa.

7. Galeras – Columbia

Foto: eTurboNews

Vârful vulcanului Galeras se ridică la 4.276 de metri deasupra nivelului mării. Vulcanul este activ de milioane de ani. Prima erupție documentată a avut loc în 1850, după cucerirea spaniolă.

În apropiere se află orașul Pasto, pentru care vulcanul este o reală amenințare. O erupție de acum 500.000 de ani a deversat 15 kilometri cubi de lavă în împrejurimi, având un impact dramatic asupra geologiei regiunii. 

În 1978, savanții au crezut că vulcanul „adormise”, însă, după numai zece ani, a erupt. După aceea, în 1993, a erupt chiar în timpul unei conferințe despre vulcani, ucigând șase oameni de știință.

Recent, activitatea constantă a vulcanului a cauzat cutremure în orașele din apropiere. Cei ce locuiesc în proximitatea vulcanului sunt expuși mereu riscurilor.

6. Muntele Merapi – Indonezia

Foto: Flickr

Muntele Merapi a produs mai multe scurgeri de lavă decât orice alt vulcan din lume. În octombrie 2010, oamenii din zonele din jur au fost alertați și, pe 25 octombrie, lava a erupt pe versantul de sud al vulcanului.

Erupția a cauzat moartea a aproximativ 400 de oameni și mulți oameni care locuiau în apropiere au rămas fără casă. Merapi este cel mai activ vulcan din întreaga Indonezie și cea mai recentă erupție, în 2018, a dus la evacuarea zonei. 

5. Vulcanul Taal – Filipine

Acest vulcan a avut 33 de erupții documentate și se află la 48 de kilometri de Manila. Este notabil pentru pierderile de vieți omenești pe care le-a cauzat de-a lungul anilor.

Numărul aproximativ al victimelor este de 5.000 – 6.000 și, dată fiind apropierea vulcanului de zone dens locuite, ar putea crește oricând. Din 1977 vulcanul este destul de liniștit, însă încă din 1991 a început să dea semne că ar putea urma în curând o erupție majoră.

4. Muntele Nyiragongo – Congo

Foto: Nkuringo Safaris

Acest vulcan deține unul dintre cele mai mari lacuri de lavă din timpurile moderne în craterul său principal. Situat în Parcul Național Virunga din Republica Democrată Congo, vulcanul este responsabil de circa 40% din toate erupțiile din Africa.

Din 1882, vulcanul a erupt de 32 de ori și nivelurile de lavă fluctuează mereu. Vulcanul este o mare amenințare pentru pentru zonele din jur, deoarece scurgerile de lavă se numără printre cele mai distructive aspecte ale erupțiilor vulcanice. 

3. Muntele Vezuviu – Italia

Aproape toți vulcanii activi pot fi periculoși dacă te afli în apropierea lor în timpul unei erupții. Însă vulcanii activi sunt deosebit de periculoși dacă se află în proximitatea unor zone locuite.

Muntele Vezuviu este situat la numai 9 kilometri de orașul Napoli, din Italia. Astfel, aceasta este cea mai dens populată zonă aflată lângă un vulcan activ din lumea întreagă.

Foto: Flickr

O erupție catastrofală a avut loc în anul 79, când orașul Pompei a fost îngropat sub cenușă și lavă. Dată fiind activitatea vulcanului, se crede că este doar o chestiune de timp până când va surveni o erupție similară.

2. Eyjafjallajokull – Islanda

Pe lângă faptul că are cel mai greu de pronunțat nume de pe listă, acest vulcan a erupt chiar în 2010. Cenușa emanată a cauzat o criză internațională de trafic aerian și multe zboruri și-au schimbat cu mult traseul sau au fost anulate. 

Prin urmare, vulcanul a devenit celebru. O pojghiță de gheață acoperă craterul acestui vulcan, caracteristică care îl diferențiază de ceilalți vulcani de pe listă.

1. Mauna Loa – Hawaii

Mauna Loa este cel mai mare vulcan din lume, titlu pe care îl deține de mult timp și pe care l-a pierdut vremelnic în 2013. În 2013, savanții au anunțat că vulcanul subacvatic Tamu Massif era cel mai mare din lume.

Foto: Getty

Însă acum, oamenii de știință nici măcar nu mai consideră că Tamu Massif este un vulcan, potrivit National Geographic. Mauna Loa erupe fără oprire de 700.000 de ani – cel mai recent, în 1984.

Din cauza rețelei de lavă din jurul vulcanului, acesta este un mare pericol pentru comunitățile din apropiere.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei