Algoritmul Keccak, noul "gold standard"

default

Dimensiune font:

| 10-01-2013 16:36

Un înlocuitor pentru unul dintre cei mai folosiţi algoritmi în securitate informatică a fost ales în urma unui concurs între criptografi desfăşurat timp de cinci ani. Concursul a fost conceput pentru a linişti experţii în securitate cibernetică.

Aceştia fuseseră speriaţi de deficienţele standardului "gold" precedent. Acum se pare că nu avem nevoie o nevoie stringentă de un algoritm nou...

În data de  2 octombrie un algoritm numit Keccak a fost desemnat câștigătorul competiţiei Secure Hash Algorithm-3 (SHA-3) (Algoritmul de securitate Hash-3 (SHA-3)) organizat  de US National Institute of Standard and Tehnology (NIST) în Gaithersburg, Maryland.

Algoritmii aleşi de  NIST sunt consideraţi ca fiind standardul de aur în criptografie. La sfârşitul competiţiei anterioare, definitivate în anul 2000, s-a ales Advanced Encryption Standard (AES), folosit pe scară largă, de la Skype la Agenţia Naţională de Securitate (US National Security Agency, NSA). NIST a dat startul acestui concurs pentru prima dată în 2007, după ce au început să apară  temeri că algoritmii hash existenţi la acea vreme, SHA-1 și SHA-2, ar putea fi defectuoşi.

Algoritmii hash sunt utilizaţi de către agenţiile guvernamentale şi întreprinderile din întreaga lume pentru a realiza tranzacţii on-line în siguranţă, pentru a stoca parole sigure şi pentru a verifica fişiere digitale şi semnături. Spre deosebire de algoritmii de criptare care pot fi utilizaţi pentru a cripta şi decripta datele, algoritmii hash sunt asemeni unor funcţii neiversabile: transformă un fişier de orice dimensiune într-un şir de biţi cu lungime fixă  numit hash.

Fişierul original nu poate fi recuperat din algoritmul hash, dar oricine poate verifica autenticitatea unui fişier prin calcularea algoritmului hash sale şi prin verificarea potrivirii sale cu o sursă sigură.

Evitarea coliziunilor

Pentru ca un algoritm hash să funcţioneze, trebuie să fie foarte greu de produs. În limbajul criptografilor acest lucru se  numeşte "coliziune": două texte diferite care produc acelaşi hash.

În anul 2004 criptograful  Xiaoyun Wang a descoperit un defect la SHA-1, care a redus în mod drastic drastic timpul necesar pentru a găsi o coliziune făcând nesigure sistemele care utilizează algoritmi. Până în acest moment NIST a aprobat deja succesorul său, familia de algoritmi SHA-2,  creând motive de îngrijorare că defectul s-ar putea extinde şi la SHA-2.

Dar, în timp ce cercetătorii de la NIST analizau cerinţele pentru competitorul SHA-3, aceştia au constatat că algoritmul SHA-2 nu a fost viciat în acest mod. "Ei sunt de fapt algoritmi hash foarte buni, atât în privinţa performanţei, cât şi a securităţii", afirmă Tim NIST Polk.

În loc să întrerupă proiectul de cercetare, NIST a decis că SHA-3 ar trebui să fie o opţiune complementară, explică Polk. Algoritmul ideal ar avea o structură diferită criptografic, făcând mai puţin probabil ca un atac asupra SHA-2 să afecteze de asemenea SHA-3. Mai mult chiar, acesta  ar fi mai potrivit pentru o gamă mare de dispozitive de calcul.

Dintr-un total de 64 de înregistrări care au avut loc iniţial, NIST a identificat cinci finalişti în 2010. Câştigătorul, algoritmul Keccak, se bazează pe o "construcţie hash de tip burete", numită astfel deoarece funcţia sa este flexibilă, asemeni unui burete fizic. Dacă vă gândiţi că datele de intrare într-o funcție hash sunt "absorbite" în faza de hashing şi apoi "stoarse" pentru a produce hash, într-o construcţie de tip burete, stoarcerea mai rapidă produce un hash mai rapid, dar mai puţin sigur şi vice-versa, oferind flexibilitate.

Algoritmul nou este în general mai rapid decât predecesorul său şi prin urmare consumă mai puţină energie,  afirmă Gilles Van Assche, unul dintre criptografii aflaţi în  spatele algoritmului Keccak, care a fost dezvoltat de firmele de materiale semiconductoare STMicroelectronics din Geneva, Elveţia şi NXP din Eindhoven, Olanda.

Algoritmul se doreşte a fi utilizat

Alţi experţi în securitate sunt mai puţin siguri de utilitatea unui nou algoritm. Chiar şi Bruce Schneier, creatorul ultimului SHA-3, numit Skein, şi-a exprimat îndoiala. "Nu este vorba despre faptul că noile funcţii hash nu ar fi bune, ci despre faptul că nu prea avem nevoie de unul", a scris Schneier pe blog-ul său, deşi după anunţul făcut de NIST el a adăugat că Keccak este o "alegere bună".

"Din punct de vedere practic, nu știm să fie nimic în neregulă cu algoritmii pe care oamenii îi folosesc în acest moment", afirmă Ross Anderson, un expert în securitate de la Universitatea din Cambridge. Având în vedere faptul că nu există nicio vulnerabilitate evidentă a SHA-2, sistemele pot decide să utilizeze în continuare acest algoritm, mai degrabă decât să îl schimbe, afirmă el.

"SHA-2 este încă un algoritm bun, dar poate SHA-3 ar fi mai eficient în unele situaţii", afirmă Van Assche. "Suntem foarte mândri de el."

Polk relatează că NIST nu încurajează pe nimeni să abandoneze SHA-2 în favoarea SHA-3. "Ei sunt într-adevăr cei doi algoritmi foarte buni, iar  SHA-3 nu este mai bun decât SHA-2 pe toate planurile."

 

Sursa: http://www.scientia.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei