Cea mai bătrână persoană din lume, studiată, pentru a descoperi secretul unei vieţi îndelungate / Cui îi atribuie ea longevitatea

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 05-11-2023 19:08

 Cercetătorii o studiază pe cea mai bătrână persoană din lume pentru a încerca să descopere secretul unei vieţi îndelungate, după ce au fost nedumeriţi de starea de sănătate deosebită a „superbunicii” de 116 ani. Maria Branyas este cea mai bătrână persoană din lume, la 116 ani, şi a acceptat să-i ajute pe oamenii de ştiinţă spanioli să-i afle secretul longevităţii.

 

Femeia s-a născut în San Francisco în 1907, dar s-a întors în Spania când avea opt ani şi s-a stabilit în Catalonia. 

Cunoscută de cei care o urmăresc pe o platforma X drept „super buni catalană“, a trăit de atunci în regiune şi a locuit în acelaşi azil, Residència Santa María del Tura, în ultimii 22 de ani, potrivit Guinness World Records, scrie The Independent.

Acum, deţinătoarea recordului mondial a fost de acord să se supună unor teste ştiinţifice – care, speră cercetătorii, le vor permite să înţeleagă mai bine anumite boli asociate cu vârsta înaintată, cum ar fi bolile neurodegenerative sau cardiovasculare.

În ciuda vârstei sale, femeia nu are alte complicaţii de sănătate în afară de probleme de auz şi mobilitate şi are încă o memorie excelentă. 

„Are o minte complet lucidă”, a declarat cercetătorul Manel Esteller pentru o televiziune spaniolă.

Aparent, femeia îşi aminteşte cu o claritate impresionantă episoade de când avea doar patru ani şi nu prezintă nicio boală cardiovasculară, comună la persoanele în vârstă.

Esteller, un renumit om de ştiinţă spaniol care se concentrează asupra geneticii şi a modului în care se aplică la condiţiile de sănătate, a dat recent peste femeia de 116 ani şi a devenit curios cum ar putea afecta constituţia sa genetică îmbătrânirea. 

Cercetătorul crede că trebuie să existe mai mult decât se vede la prima vedere în ceea ce priveşte longevitatea sa.

Remarcabila femeie nu a avut o viaţă uşoară; ea a supravieţuit unui cutremur în timp ce se afla în Statele Unite, unui incendiu de proporţii, ambelor războaie mondiale, Războiului Civil Spaniol, pandemiei de gripă spaniolă şi, mai recent, a supravieţuit Covid-19 în 2020.

Femeia şi-a pierdut tatăl când era foarte mică, în timp ce familia se afla pe un vapor din SUA în Spania; acesta a murit de tuberculoză pulmonară, relatează Guinness World Record.

 

Pe lângă faptul că şi-a pierdut tatăl, ea a suferit o pierdere permanentă a auzului la o ureche în timp ce se afla la bordul navei, după ce a căzut în timp ce se juca cu fraţii ei. 

În ciuda diverselor pandemii, războaie şi pierderi familiale pe care le-a îndurat, longevitatea ei i-a făcut pe oamenii de ştiinţă să se întrebe care ar putea fi secretul ei.

Cunoaştem vârsta cronologică a Mariei, 116 ani, dar trebuie să-i determinăm vârsta biologică”, a declarat Esteller, care consideră că „este mult mai tânără” din punct de vedere fizic.

Omul de ştiinţă a prelevat de la aceasta probe biologice de salivă, sânge şi urină despre care se crede că sunt cele mai „longevive” mostre biologice şi au o mare valoare ştiinţifică, a declarat Josep Carreras, şeful unui institut de cercetare a leucemiei.

 

Mostrele vor fi comparate cu cele ale fiicei mijlocii a femeii de 116 ani, care are 79 de ani.

Femeia a fost întrebată deseori care este secretul vieţii sale îndelungate şi îşi foloseşte contul său X pentru a posta sfaturile sale pentru ceilalţi.

Ea a atribuit longevitatea sa „ordinii, liniştii, bunei legături cu familia şi prietenii, contactului cu natura, stabilităţii emoţionale, fără griji, fără regrete, multă pozitivitate şi faptului că stă departe de persoanele toxice”.

Cu toate acestea, ea atribuie, de asemenea, şi o mare parte „norocului” genetic.

 

„Este clar că există o componentă genetică, deoarece există mai mulţi membri ai familiei ei care au peste 90 de ani”, spun cercetătorii.

Probele biologice rare vor evalua genele femeii şi se speră că va avansa cercetarea medicamentelor care ar putea ajuta în cazul bolilor asociate cu vârsta şi cancer.

În ceea ce o priveşte pe cea mai vârstnică persoană din lume, ea a declarat pe contul său X că este „foarte fericită că poate fi utilă pentru cercetare şi progres”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Anomalie bizară într-o regiune din Canada: acolo poți să slăbești instantaneu. Oamenii de știință caută explicații
12/11/2024 09:39

Stiati că gravitatia nu este aceeasi peste tot pe Pămant? In Golful Hudson din Canada, gravitatia este usor mai slabă decat media globală - o anomalie pe care oamenii de stiintă o studiază incă din anii ...

Cum distingi vinul făcut din struguri de cel falsificat? La ce să fii atent? Testul simplu
10/11/2024 18:35

  Cum distingi vinul făcut din struguri de cel falsificat? La ce să fii atent?     Romanii nu sunt printre cei mai mari consumatori de vin din Europa, dar fie si ocazional, sunt ...

VIDEO Descoperirile care schimbă tot ce știam despre Pompei: Cum arătau, de fapt, locuitorii legendarului oraș
10/11/2024 17:23

  Cercetătorii au realizat o descoperire remarcabilă in cadrul unui studiu recent despre victimele eruptiei vulcanice din Pompei, care a avut loc in anul 79 d.Hr, conform CNN.com.     ...

Memoria apei, un fenomen care fascinează şi intrigă lumea ştiinţifică
08/11/2024 15:37

Memoria apei, un fenomen care fascinează şi intrigă lumea ştiinţifică Are apa memorie? Poate un lichid diluat de 120 de ori sa pastreze proprietatile solutiei initiale? Daca incredibilul devine credibil, ...

Influenţa Lunii asupra vieţii de pe Pământ. Ce efecte puternice are?
06/11/2024 11:12

Influenţa Lunii asupra vieţii de pe Pămant. Ce efecte puternice are? Luna, singurul satelit natural al Pămantului, exercită o influentă profundă asupra vietii de pe planeta noastră. De la ciclurile ma ...

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – opera fundamentală a unui savant de excepţie
05/11/2024 14:24

 La data de 3 noiembrie 2024, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” implineşte 190 de ani de la infiinţare. Una dintre cele mai vechi instituţii de cercetare a biodiversită ...

S-a descoperit că generațiile mai tinere au creierul mai mare. Care sunt efectele?
05/11/2024 12:15

S-a descoperit că generatiile mai tinere au creierul mai mare. Care sunt efectele? Generaţiile mai tinere au creierul mai mare. Este mai sănătos? Iată ce spun studiile despre efectele acestui lucru. ...

Cum poate un telefon accesibil să aducă tehnologia de top la îndemâna ta?
04/11/2024 10:36

Cum poate un telefon accesibil să aducă tehnologia de top la indemana ta? În ultimii ani, industria smartphone-urilor a evoluat rapid, iar competitia acerbă dintre producători a făcut ca tehnologia ...

Cel mai vechi organism viu de pe Pământ trăiește în munții Carpați. Este o plantă care are peste 60.000 de ani
01/11/2024 10:51

Cercetători ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au descoperit o plantă care trăieşte de peste 60.000 de ani in Carpaţii Orientali. Ei sustin intr-un comunicat transmis mart ...

Microsoft anunţă lansarea unei „constelații de agenți AI” care să înlocuiască angajații din companii
30/10/2024 10:33

Microsoft anunţă lansarea unei „constelatii de agenti AI” care să inlocuiască angajatii din companii Microsoft lansează o suită de modele AI autonome (sau „agenti”) care pot ser ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei