Cercetătorii au descifrat misterul primului calculator din lume, apărut în antichitate

antikythera-1024x914

Dimensiune font:

| 14-03-2021 11:02

 

Mecanismul de la Antikytera își dezvăluie secretul în fața unei echipe de cercetători de la o universitate britanică.

Descoperit în urmă cu aproximativ un secol, acesta este considerat un calculator astronomic din antichitate. De la momentul în care a fost descoperit, oamenii de știință au încercat să-i descopere secretele. Aceștia au vrut să-și dea seama cum funcționează. În cele din urmă, o echipă de cercetători de la University College London (UCL) a anunţat că i-ar fi descifrat misterul, cel puţin parțial. Anunțul a fost făcut într-un articol din revista Scientific Reports, preluat de The Guardian şi UPI.

Dispozitivul are o vechime de 2.000 de ani și afişa mişcarea universului, trasând deplasarea celor cinci planete cunoscute la acea vreme. De asemenea, acesta prezenta fazele lunii, eclipsele solare şi lunare. Oamenii de știință nu au reuști să stabilească modul exact în care mecanismul reuşea să realizeze aceste performanţe.

În prezent, cercetătorii de la UCL cred că au rezolvat misterul. Ei au reuști să reconstruiască dispozitivul, cu toate mecanismele sale și vor să-l testeze.

„Credem că reconstrucţia se potriveşte cu dovezile pe care oamenii de ştiinţă le-au adunat din rămăşiţele existente până în prezent”, a declarat Adam Wojcik. Acesta este specialist în ştiinţa materialelor la UCL.

Și alți cercetători au încercat anterior să reconstruiască mecanismul, însă faptul că două treimi dintre piesele sale lipsesc a îngreunat procesul. Ei nu au reușit să stabilească modul de funcţionare al acestuia.

Mecanismul este descris drept primul calculator analogic din lume și a fost descoperit în anul 1901. El a fost adus la suprafață, de pe fundul mării. Scufundătorii în căutare de bureţi, l-au descoperit printre obiectele de pe epava unei corăbii scufundate în largul insulei greceşti Antikythera. Se crede că ambarcaţiunea a dispărut într-o furtună în secolul I e. n. între Creta şi Peloponez.

După mai multe decenii de cercetare, oamenii de știință au constatat că obiectul descoperit este o capodoperă a ingineriei mecanice.

Aflat într-o cutie de lemn cu o înălţime de circa 30 de centimetri, mecanismul era acoperit cu inscripţii. Acesta este un manual de utilizare încorporat. Mecanismul conţinea peste treizeci de roţi dinţate din bronz conectate la cadrane şi indicatoare. Întoarcerea mânerului declanşa mişcarea cerului, aşa cum era cunoscut la acea vreme de greci.

Michael Wright, fost curator de inginerie mecanică la Muzeul Ştiinţei din Londra, a pus cap la cap mare parte din mechanism. El a construit o replică funcţională. Însă, cercetătorii nu au reuşit niciodată să înţeleagă pe deplin modul de funcţionare al dispozitivului. Eforturile lor nu au fost ajutate de rămăşiţele care au supravieţuit sub forma a 82 de fragmente separate.

Cercetătorii de la UCL au reuşit să elaboreze noi aranjamente de piese care ar mişca planetele şi celelalte componente în modul corect. Soluţia permite ca aproape toate roţile dinţate ale mecanismului să se încadreze într-un spaţiu cu o adâncime de doar 25 de milimetri.

Acest lucru a fost posibil pe baza activităţii lui Wright şi a altor specialişti. De asemenea, ei au făcut apel la inscripțiile de pe mecanism şi la o metodă matematic descrisă de filosoful antic Parmenide.

Mecanismul de la Antikytera își dezvăluie secretul
Potrivit echipei, mecanismul ar afişa mişcarea Soarelui, a Lunii, a planetelor Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn pe inele concentrice.

Cercetătorii cred că acest studiu îi aduce mai aproape de înţelegerea modului în care dispozitivul Antikythera afişa cerul. Acestora nu le este clar dacă designul este corect sau dacă dispozitivul putea fi construit cu tehnici antice. Inelele concentrice care alcătuiesc afişajul ar trebui să se rotească pe un set de axe imbricate, goale la interior. În lipsa unui strung cu care să fie modelat metalul nu este clar modul în care grecii antici au fabricat astfel de componente. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:19

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Cel mai vechi organism viu de pe Pământ trăiește în munții Carpați. Este o plantă care are peste 60.000 de ani
01/11/2024 10:51

Cercetători ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au descoperit o plantă care trăieşte de peste 60.000 de ani in Carpaţii Orientali. Ei sustin intr-un comunicat transmis mart ...

Microsoft anunţă lansarea unei „constelații de agenți AI” care să înlocuiască angajații din companii
30/10/2024 10:33

Microsoft anunţă lansarea unei „constelatii de agenti AI” care să inlocuiască angajatii din companii Microsoft lansează o suită de modele AI autonome (sau „agenti”) care pot ser ...

La intersecția dintre cultură și tehnologie, ce aduce viitorul?
28/10/2024 16:06

 Inovatii emergente precum inteligenta artificială (IA), realitatea virtuală (VR) si realitatea augmentată (AR) imping limitele proceselor creative si permit noi forme de exprimare. Prin intermediul IA, ...

Inovaţie în materie de transport: Norvegia construiește primul tunel subacvatic plutitor din lume
24/10/2024 12:58

Inovaţie in materie de transport: Norvegia construieste primul tunel subacvatic plutitor din lume Primul tunel subacvatic plutitor de pe intreaga planetă va fi construit in nordul Norvegiei, conectand oras ...

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Mirosul oamenilor este mai rapid decât se credea anterior
21/10/2024 13:24

 Descoperire minunată a oamenilor de ştiinţă. Simtul olfactiv uman este mai rapid decat se credea anterior Simtul olfactiv al omului nu este deloc de neglijat, oamenii de stiintă dezvăluind că sunt ...

Ploaia de meteori, unul dintre cele mai așteptate fenomene astronomice ale lunii. Va putea fi văzută în noaptea dintre 21 și 22 octombrie
20/10/2024 10:42

Orionidele, curentul de meteori, este unul dintre cele mai asteptate fenomene astronomice ale lunii octombrie 2024. Se desfăsoară anual in perioada octombrie - noiembrie, atunci cand Pămantul se roteste in j ...

Începutul unei noi ere în căutarile pe internet: Google, odinioară de neînvins, dă semne că își pierde din relevanță.
20/10/2024 08:44

In prezentul digital, accesarea informatiilor online a devenit o componentă esentială a rutinei noastre zilnice. Cu toate acestea, tot mai multi utilizatori au remarcat in ultimii ani o deteriorare a calităt ...

Google a lansat oficial Android 15. Ce noutăți aduce
16/10/2024 11:36

Google a lansat Android 15, sistem de operare care va fi disponibil pe dispozitivele compatibile in săptămanile şi lunile următoare. Mai tarziu decat in anii precendenţi, Android 15 este disponibil in mod ...

Andrei Caramitru spulberă încălzirea globală: Toată creșterea de CO2 vine din Asia
18/09/2024 10:41

Andrei Caramitru spune că toate toate emisiile de dioxid de carbon care duc la incălzirea globală provin din Asia. In 2024, vremea a fost la extreme. Dacă vara anului a venit cu recorduri de temperaturi, i ...

Eclipsă parţială de Lună vizibilă în România, în noaptea dinspre marți spre miercuri
17/09/2024 16:35

Eclipsa parţială de Lună se produce in noaptea de 17 spre 18 septembrie (marţi spre miercuri), cand Luna se va afla la graniţa dintre constelaţiile Aquarius şi Pisces. Pe 18 septembrie avem faza de Lună ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei