Cum reuşesc liliecii să nu fie afectaţi de coronavirusul, pe care îl răspândesc (studiu)
Dimensiune font:
Liliacul poate fi infectat cu o mulţime de virusuri fără a fi afectat de ele datorită tipului său de sistem imunitar, relevă un studiu publicat miercuri de jurnalul medical Lancet, citat de Adevărul.
Aceste mici mamifere sunt gazde pentru virusul Ebola, SARS ŞI MERS – ultimele două fiind coronavirusuri similare celui transmis de la animal la om în Wuhan. De altfel micile mamifere sunt surse pentru mai multe virusuri mortale care au provocat îmbolnăviri şi epidemii precum virusurile Marburg, Nipah şi Hendra.
Totuşi aceste virusuri nu îi îmbolnăvesc – cum se explică acest fapt?
Potrivit unei teorii zborul le-a permis acestor mamifere să dezvolte mecanisme de apărare împotriva virusurilor. Zborul accelerează metabolismul liliecilor şi le creşte temperatura corpului – acţionând similar febrei la oameni şi alte mamifere – din punct de vedere evoluţionist asta înseamnă că sistemul imunitar a devenit mai eficient şi mai rezistent la virusuri - acesta reacţionează, dar nu într-un mod exagerat cât să provoace reacţii inflamatorii periculoase în organismul lor.
Experţii menţionează că dezîmpăduririle şi urbanizarea mai ales în regiuni cu populaţie numeroasă precum China aduce oamenii în contact mai strâns cu liliecii şi alte animale, ceea ce permite transmiterea mai facilă a unor virusuri la om.
Într-un studiu publicat chiar anul trecut oamenii de ştiinţă de la Institutul de Virusologie din Wuhan făceau observaţia că coronavirusurile provenite de la lilieci vor apărea din nou la oameni declanşând o nouă epidemie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau