Din cauza legii anti-avort, o femeie din Florida va naște un copil cu grave probleme de sănătate. Copilul nu are șanse să trăiască
Dimensiune font:
Peste câteva săptămâni, un cuplu din Florida va trebui să își ia rămas bun de la copilul lor, la scurt timp după naștere - o realitate sfâșietoare creată de eliminarea de către Curtea Supremă a SUA a drepturilor la avort la nivel național, anul trecut, completată apoi de ambiția guvernatorului Ron DeSantis de a pedepsi medicii care „îndrăznesc” să realizeze orice procedură de acest fel.
Din cauza unei noi legi din Florida care interzice avortul după 15 săptămâni, Deborah Dorbert a devenit una dintre multele femei care au dificultăți în accesarea procedurilor necesare, după ce Curtea Supremă a anulat drepturile acordate de hotărârea Roe v Wade din 1973.
Un articol Washington Post relatează cum Deborehi Dorbert și soțul ei, Lee Dorbert, li s-au spus de către medici că fătul a fost diagnosticat cu o anomalie fatală cunoscută sub numele de sindrom Potter. Cu toate acestea, medicii nu au putut efectua un avort din cauza interpretării unei legi din Florida care a intrat în vigoare după ce Curtea Supremă a anulat Roe v Wade.
Sindromul Potter este o afecțiune rară legată de dezvoltarea fătului în uter. Sindromul este rezultatul creșterii și funcției anormale a rinichilor.
A fost considerat un „diagnostic dublu letal”, deoarece bebelușii cu rinichi disfuncționali nu pot elimina toxinele mortale din corpul lor și, la rândul lor, pot suferi insuficiență renală. În plus, absența lichidului amniotic în uter face ca un copil să se nască fără capacitatea de a respira.
Conform legii de reducere a mortalității fetale și infantile din Florida, care a fost implementată în iulie anul trecut, avorturile sunt interzise după 15 săptămâni de gestație, cu câteva excepții, inclusiv una care ar permite un avort ulterior „dacă doi medici certifică în scris că fătul are o anomalie fetală fatală și nu a atins viabilitatea”. Cu toate acestea, legea a fost scrisă foarte vag, iar medicii se tem să realizeze orice procedură. Guvernatorul Ron DeSantis a aprobat hotărârea și a impus-o tuturor spitalelor, în ciuda îngrijorării medicilor.
În noiembrie anul trecut, când copilul cuplului a fost diagnosticat cu acest sindrom, un specialist în medicină fetală maternă le-a spus familiei Dorbert că unii părinți aleg să continue termenul complet, în timp ce alții aleg să întrerupă sarcina prin intervenție chirurgicală sau travaliu prematur.
Medicul a adăugat atunci că se va consulta cu administratorii sistemului de sănătate cu privire la noua lege, relatează Washington Post. Familia Dorbert a decis în cele din urmă că ar dori să întrerupă sarcina cât mai devreme posibil, deoarece bebelușii cu sindrom mor adesea înainte de a se naște sau ajung să se sufoce în câteva minute sau ore după ce ies din uter.
Deborah Dorbert a declarat pentru presa că specialistul a informat-o referitor la faptul că avortul ar putea fi posibil, dar nu până la 28-32 de săptămâni.
Apoi, după ce specialistul s-a consultat cu administratorii sistemului de sănătate cu privire la noua lege, cuplului i s-a spus că va trebui să aștepte pentru a întrerupe sarcina până în a 37-a săptămână de gestație – sau aproape de termen.
Potrivit unui mesaj text primit de Deborah Dorbert de la coordonatorul unui cabinet de medicină fetală maternă pe care îl vizitează des, specialistul a luat hotărârea după ce i-a pus pe administratori de drept „să se uite la noua lege și la felul în care este scrisă”, a raportat Washington Post.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau