Gropi uriașe cât blocuri de 6 etaje și dealuri pline de gheață au apărut „extraordinar” de rapid pe fundul mării Arctice
Dimensiune font:
Cercetătorii marini au descoperit cratere adânci și dealuri pline de gheață care s-au format „extraordinar” de rapid într-o parte îndepărtată pe fundul mării Arctice. Unul dintre aceste cratere este mai mare decât un bloc de șase etaje, scrie CNN.
Cartografierea Mării Beaufort din Canada, folosind un vehicul subacvatic operat de la distanță și un sonar montat pe vas, a arătat schimbările dramatice despre care cercetătorii spun că au loc ca urmare a dezghețului permafrostului aflat sub fundul mării.
Schimbările observate de oamenii de știință au avut loc între 2010 și 2019, timp în care patru cartografieri au fost făcute pe o suprafață de până la 26 de kilometri pătrați.
Este pentru prima dată când o suprafață de permafrost scufundat a fost analizată în acest fel. Permafrostul este un strat înghețat din suprafața Pământului. Încă nu se știe cât de răspândite sunt aceste schimbări în alte părți din Arctica.
Pe pământ, permafrostul care se dezgheață a dus la schimbări radicale în peisajul Arcticii, inclusiv colapsarea terenului, formarea și dispariția lacurilor, apariția mușuroaielor numite pingo și cratere formate de explozii ale gazelor metan care sunt înăuntrul permafrostului. Aceste caracteristici extreme au afectat infrastructură, printre care drumuri și conducte.
„Știm că schimbări mari se petrec în peisajul arctic, însă este pentru prima dată când am reușit să folosim tehnologia pentru a vedea că schimbările se petrec și în larg”, a spus geologul marin Charlie Paull, un savant cu vechime de la Institutul de Cercetare al Acvariului Monterey Bay și unul dintre autorii principali ai studiului fenomenului publicat luni în jurnalul științific PNAS.
„În mod clar, astfel de schimbări mari ar avea implicații semnificative pentru orice infrastructură care ar putea fi plasată pe fundul mării. Momentan, este puțină infrastructură în această regiune îndepărtată din Arctic. Însă, aceasta s-ar putea schimba în contextul în care încălzirea continuă să facă regiunea mai accesibilă”, a adăugat el.
Aproape un sfert din terenul din Emisfera nordică este ascuns de permafrost, spune Paull, inclusiv zone mari de sub ape. Aceasta se întâmplă pentru că la sfârșitul ultimei ere glaciare care a avut loc în urmă cu aproape 12.000 de ani, mari părți din permafrost erau scufundate după ce ghețarii s-au topit iar nivelul mării a crescut.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau