Cum depistezi ouăle expirate. Cinci metode rapide pentru a le evita
Dimensiune font:
Atenție la ce fel de ouă consumați de Paște: spitalele din România raportează an de an, în această perioadă, o explozie a cazurilor în care oamenilor li s-a făcut rău.
Iată aspectele de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba despre consumul de ouă:
1. Oul trebuie să se scufunde în apă
Cel mai popular și mai simplu test pentru a verifica dacă oului i-a trecut vremea este scufundarea acestuia într-un pahar de apă sau într-un alt vas. Dacă oul se scufundă, deși ajunge pe fundul vasului, este foarte proaspăt, bun de folosit pentru orice preparat sau de consumat simplu. Dacă începe să plutească, înseamnă că „sfârșitul" i se apropie și e mai sigur să nu-l consumi. Dacă plutește este puternic alterat.
2. Oul trebuie să fie omogen
În momentul în care spargi oul, acesta nu trebuie să se împrăștie, ci trebuie să fie cât mai omogen. Dacă se împrăștie precum o mâzgă subțire, mai bine cumperi altul.
3. Oul trebuie să aibă coaja poroasă
Cu cât coaja e mai dură, mai abrazivă mai mată, cu atât oul este mai proaspăt. Evită ouăle cu coajă lucioase, pentru că acesta e un semn că sunt deja vechi.
4. Gălbenușul oului trebuie să fie lucios și să aibă culoarea galben-aprinsă
Nuanţele de alb şi de galben ale albuşului, respectiv gălbenuşului de ou variază în funcţie de cât de proaspăt este acesta. Un albuş tulbure indică faptul că oul este foarte proaspăt, unul mai transparent arata deja o anumită vechime, iar albuşul cu nuanţe de roz indică faptul că oul s-a stricat şi că nu mai trebuie consumat. 5. Oul scuturat nu trebuie să plescăie
Scutură oul ușor, lângă ureche. Dacă auzi un plescăit, înseamnă că produsul este vechi. Acest plescăit se explică foarte simplu: cu cât un ou este mai vechi, cu atât buzunarul de aer din interiorul lui va fi mai mare, iar peliculele dintre albuș și coajă vor fi mai detașate, permițând albușului să se miște în timpul scuturării.
De asemenea, specialiștii în alimentație recomandă verificarea ouălor înainte de achiziționare, ca nu cumva să aibă crăpături, astfel încât gălbenușul și albușul să intre în contact cu aerul, ce provoacă alterarea mult mai rapidă a produsului.
Ce ouă din comerț trebuie să eviți
Ouăle ecologice sunt mai scumpe, dar și mai sănătoase, potrivit specialiștilor.
În plus, se recomandă consumul ouălor care au inscripționat fie COD 0, fie COD 1 pe coajă și/sau pe cutie, care înseamnă, potrivit Nutriwell:
- COD 0 – găinile au fost crescute în sistem ecologic (COD 0 indică faptul că ouăle provin de la găini crescute ecologic, adică în spații largi în care nu sunt folosite cuști. Acestea nu sunt hrănite cu furaje ce conțin aditivi sau coloranți sintetici, ci mănâncă iarbă care nu a fost tratată. Ouăle din această categorie sunt cele mai bune); - COD 1 – găinile au fost crescute în sistem extensiv (ouăle provin de la găini crescute în aer liber. Aceste păsări se bucură de un spațiu minim de 4 metri pătrați și au acces la suprafețe mari în aer liber, acoperite de verdeață și vegetație. Din păcate, însă, hrana acestor găini nu este certificată ecologic);
- COD 2 – găinile au fost crescute la sol (cifra 2 la începutul codului de pe ouă indică faptul că acestea sunt de la găini crescute la sol, în hale. Înaripatele nu au parte deloc de lumină naturală și există riscul ca în acest mediu să apară canibalismul între păsări. Codul de pe ouă care începe cu cifra 2 indică faptul că acestea pot fi consumate, dar nu se recomandă pentru alimentația copiilor);
- COD 3 – găinile au fost crescute în baterii (cifra 3 la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la păsări crescute în baterii. Aceste găini se nasc și trăiesc în condiții de stres constant, în cuști suprapuse, de mici dimensiuni. Păsările nu văd lumina zilei niciodată, iar alimentația lor conține medicamente și furaje modificate genetic)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau