Investiții în dezvoltarea securității cibernetice în Uniunea Europeană. Protecția pe internet, prioritate și în România
Dimensiune font:
Investiții în dezvoltarea securității cibernetice în Uniunea Europeană. Protecția pe internet, prioritate și în România
Asigurarea accesului la internet de mare viteză pentru întreaga populație a Uniunii Europene reprezintă un obiectiv principal implementat în statele membre în ultimii ani, acțiuni care continuă și în perioada următoare, inclusiv în România. De altfel, cu puțin timp în urmă, Guvernul anunța că 1000 de localități din țara noastră vor beneficia de investiții pentru realizarea de conexiuni la standarde înalte, astfel încât mediul online să fie la îndemâna instituțiilor și cetățenilor, până și în mediul rural. Toată această dezvoltare accelerată vine cu o mulțime de avantaje, dar și cu provocări precum necesitatea asigurării securității informatice.
Amenințările din mediul online sunt aproape întotdeauna transfrontaliere, iar un atac cibernetic asupra instalațiilor critice ale unei țări poate afecta întreaga Uniune Europeană, avertizează Comisia Europeană. Astfel, sunt necesare investiții semnificative în cercetarea și dezvoltarea securității cibernetice. Scopul este de a dezvolta tehnologii noi cât mai sigure. Prin intermediul programelor - cadru de cercetare și inovare precum Orizont 2020 și Orizont Europa, Uniunea Europeană finanțează constant astfel de acțiuni de cercetare și dezvoltare. Pe de altă parte, programele de educație și formare așa cum este Erasmus+ asigură investiții în pregătirea forței de muncă, rezultând specialiști în securitate cibernetică.
https://www.youtube.com/watch?v=aO858HyFbKI
Noi fonduri europene special dedicate securității cibernetice
Banii europeni sunt utilizați astfel nu doar pentru proiecte de infrastructură locală, sprijin social și economic, ci și pentru investițiile în infrastructura de securitate cibernetică, astfel încât să fie protejare sistemele informatice și rețelele din statele membre. La finalul anului 2023, Comisia Europeană a lansat un program special, cu un buget de 84 de milioane de euro. Ținta este reprezentată de sprijinirea centrelor operaționale de securitate și de punerea în aplicare a legislației europene privind securitatea cibernetică.
De ce este nevoie de acțiuni concrete pentru securitate online
Se estimează că 41 de miliarde de dispozitive la nivel mondial vor fi conectate la internet până în 2025. În România, există deja peste 20 de milioane de smartphone-uri conectate la internet mobil plus aproape 6,5 milioane de conexiuni de internet fix. Aceste valori cresc constant și în țara noastră, cu fiecare nouă raportare.
Oamenii își schimbă stilul de viață și petrec tot mai mult timp conectați la internet. În scop personal și profesional, folosesc serviciile online pentru a rezolva mai simplu unele nevoi și pentru a-și îndeplini mai rapid unele dorințe. Chiar și cei care locuiesc în localități mai mici au astfel acces la informare corectă și completă, comerț electronic, rezervări turistice online, servicii bancare și de investiții.
Lumea divertismentului este una dintre cele mai impresionante categorii de servicii online. Aici putem include partea de social media, platforme de streaming cu filme și seriale, jocuri video și multe altele pe care deja le considerăm absolut normale pentru a fi la îndemâna noastră pe internet. Jocurile slots online, cele mai populare jocuri de noroc în cazinouri, au cunoscut o dezvoltare substanțială în lumea virtuală, unde domeniul are parte și de reglementare corectă din partea autorităților, pentru taxare adecvată și, desigur, securitate optimizată pentru utilizatori.
https://www.youtube.com/watch?v=XMd76ISGYEo
Legislație nouă pentru întărirea securității cibernetice în UE
Parlamentul European a actualizat în anul 2022 legislația Uniunii Europene cu privire la securitatea cibernetică și protecția infrastructurii esențiale. Noile reguli și cerințe reglementează mai atent domeniul, cu impact asupra companiilor și asupra guvernelor din țările membre UE.
Prevederile legislative privind reziliența cibernetică sunt menite să sporească securitatea pentru produsele digitale. Vizați sunt producătorii, importatorii și distribuitorii de produse hardware și software. Mai departe, impactul este generat asupra tuturor utilizatorilor de internet și tuturor cetățenilor Uniunii Europene, care beneficiază de servicii specifice din partea instituțiilor din țara lor de domiciliu.
Sursa foto canva.com
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau