Marile companii de tehnologie pun frână la angajări. Google, Meta și Apple se pregătesc pentru recesiune
Dimensiune font:
Mai întâi au fost micile start-up-uri. Fără acces la bani de la marile firme de capital de risc, multe companii din Silicon Valley au fost nevoite să-și ia rămas bun de la planurile de extindere și să nu mai angajeze noi ingineri. Acum, teama de recesiune fiind prezentă în Silicon Valley, este rândul marilor companii de tehnologie, care până de curând erau considerate sigure datorită rezervelor mari de capital.
Google le-a cerut directorilor săi și șefilor de departamente să oprească orice angajare pentru cel puțin următoarele două săptămâni. Într-un e-mail intern adresat acestora, Prabhakar Raghavan, vicepreședintele companiei, le cere ca această perioadă să fie folosită „pentru a ne revizui nevoile de personal și pentru a le realinia pentru următoarele trei luni”. Decizia afectează chiar și ofertele de muncă care fuseseră deja făcute oficial potențialilor candidați, scrie El Mundo. Vestea vine la doar câteva zile după ce Sundar Pichai, directorul executiv al Alphabet, compania-mamă a Google, le-a cerut lucrătorilor săi să opereze cu o mentalitate „mai antreprenorială” pentru a compensa încetinirea angajărilor, planificată să dureze până cel puțin la sfârșitul anului. Deși Pichai, spre deosebire de Raghavan, nu a vorbit despre oprirea completă a noilor angajări, el a recunoscut că climatul de incertitudine privind economia va forța o reconsiderare a planurilor de creștere în restul anului 2022. „Google este, de asemenea, afectat atunci când vânturile economice bat împotriva lui”, a rezumat el.
Vestea dă fiori reci sectorului tehnologiei, în care Google pare adesea înconjurat de o aură de infailibilitate. Pentru a ne face o idee despre ce înseamnă această frână la angajare, este suficient să subliniem că în al doilea trimestru al anului compania a angajat peste 10.000 de muncitori noi și că cifra nu este atipică. Alphabet își va prezenta rezultatele financiare din al doilea trimestru săptămâna viitoare, iar Pichai probabil va oferi mai multe informații despre perspectivele pieței și care va fi politica în viitor. La câțiva kilometri de sediul Google, Mark Zuckerberg a decis să urmeze o strategie similară și la Meta, compania cunoscută anterior drept Facebook. Când anul trecut a anunțat noua abordare a companiei față de așa-numitul metavers, Zuckerberg plănuia să angajeze peste 10.000 de ingineri pentru a construi diferitele elemente necesare noii lumi virtuale. Acum, cifra este în jur de 6.000, iar Zuckerberg a recunoscut că în ultimii ani compania a crescut mai mult decât este necesar în anumite domenii, așa că vor exista restructurari în întreaga organigramă, deși nu există concedieri în masă în acest moment.
Unii directori de la Meta au început să fie instruiți să nu angajeze noi ingineri sau să solicite transferuri interne pentru anumite departamente, precum echipele de monetizare, jocuri și serviciul de întâlniri Facebook Dating, care nu pare să fi reușit să devină un rival serios al lui Tinder, așa cum era planul. Mai la nord, în Seattle, Microsoft a decis să urmeze aceeași cale. Săptămâna aceasta a început să elimine multe dintre locurile vacante pe care le avea disponibile și a concediat 1% din lucrătorii săi ca parte a unei restructurări. În luna mai, compania a avertizat echipele Windows, Office și Teams (platforma sa de videoconferințe) că angajarea de noi lucrători va trebui să încetinească semnificativ în 2022. Singura tehnologie mare care în acest moment nu pare să fi reacționat la climatul de incertitudine este Apple, dar totul indică că va face acest lucru anul viitor. Potrivit agenției Bloomberg, Apple intenționează să încetinească angajările și cheltuielile anul viitor în unele divizii pentru a face față unei posibile recesiuni economică. Nu este, momentan, o politică concepută pentru toate departamentele companiei, dar situația s-ar putea schimba dacă impactul recesiunii se va simți în contul de profit și pierdere. La fel ca Google, Apple își va prezenta rezultatele financiare pentru al doilea trimestru - în care a avut de-a face cu inflația, creșterea dolarului și închiderea temporară a unor fabrici din China din cauza pandemiei - săptămâna viitoare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau