Peștera Movile, una dintre cele mai toxice din lume. În ciuda mediului otrăvitor, există viață
Dimensiune font:
Una din cele mai misterioase peșteri din România, Peștera Movile, a stat ascunsă timp de 5,5 milioane de ani de ochii lumi. Cu unul din cele mai toxice medii subterane, peștera nu este un loc pentru turiști.
Viața există totuși în Movile, iar oamenii de știință au identificat cea mai mare creatură pe care au găsit-o acolo până acum.
Este un miriapod troglobiont, sau subteran, căruia i s-a dat numele Cryptops speleorex și care crește până la 52 mm în lungime.
Descoperirea ridică la 35 numărul de specii endemice unice în peșteră și este probabil că mai sunt multe altele de găsit în această rețea subterană fascinantă, chiar dacă exploratorii nu pot rezista decât aproximativ 5-6 ore în Peștera Movile de fiecare dată.
Singurul ecosistem din lume care se bazează pe chemosinteză
Este singurul ecosistem din lume care se bazează pe acest tip de chemosinteză, dar Peștera Movile este neobișnuită și din alte puncte de vedere. După ce au stat în întuneric complet timp de milioane de ani, multe dintre creaturile de aici sunt oarbe și complet incolore.
Unele dintre speciile din interiorul peșterii Movile pot fi găsite și în afara granițelor acesteia, dar Cryptops speleorex nu este una dintre ele. Echipa internațională de oameni de știință a folosit analiza ADN-ului pentru a confirma că acest miriapod este într-adevăr unul care nu a mai fost văzut până acum.
„Rezultatele noastre ne-au confirmat îndoielile și au dezvăluit că centipedul Movile este diferit din punct de vedere morfologic și genetic, sugerând că a evoluat de la cea mai apropiată rudă a sa care trăiește la suprafață de-a lungul a milioane de ani într-un taxon complet nou, mai bine adaptat la viața în întunericul nesfârșit.”, spun cercetătorii, preluați de publicația ScienceAlert.
Cryptops speleorex este „regele” din Peștera Movile
Cu aproximativ jumătate din nivelul normal de oxigen din aer și o mulțime de hidrogen sulfurat, metan, amoniac și dioxid de carbon, călătoriile în Peștera Movile trebuie să fie scurte pentru cercetători. De asemenea, este extrem de umed în peșteră.
Doar un număr mic de cercetători vizitează rețeaua subterană. Aceasta implică o coborâre pe o frânghie de 20 de metri și apoi multă cățărare prin spații înguste pentru a ajunge la caverna centrală și înot de-a lungul canalelor submerse pentru a vedea orice altceva dincolo.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau