Polistirenul NU arde. Diferența față de vata minerală

000000  ultima-ora-480x330

Dimensiune font:

| 24-02-2024 10:43

Odată cu incendiul din Valencia, a reajuns în spațiul public ipoteza conform căreia focul s-ar fi întins rapid din cauza anvelopării cu polistiren.

Întreținerea arderii de către polistirenul folosit la anvelopare este un zvon, un fals. Emilia Cernea Mladin, președinte Asociația Auditorilor Energetici din Romånia (AAER), a acordat, în urmă cu ceva timp, un interviu foarte util DCNews, în care a oferit mai multe explicații prețioase. Printre acestea, și despre polistiren.

”Polistirenul nu arde, este o informație greșită care se propagă. Dacă pui scârțâietoarea aceea în flacără, se topește, arde. Ai îndepărtat flacăra, s-a îndepărtat și arderea. Am făcut probe pe nu știu câte tipuri de polistiren. Acum nu se fabrică decât acest polistiren ignifugat. Țineți scârțâietoarea în flacără și vedeți că ea se topește, luați flacăra și veți vedea că ea nu continuă să ardă” ne-a spus Emilia Mladin.

”Alta este problema: polistirenul în flacără arde spre deosebire de vata minerală, care, dacă ajunge flacăra la vata minerală, ea nu arde, ea stopează flacăra. Polistirenul nu stopează flacăra” a continuat aceasta, care, cu această ocazie, a subliniat că acum este obligatoriu ca vata minerală să fie pusă pe toate centurile chiar dacă termoizolarea se face cu polistiren: ”În caz de incendiu la un etaj să nu se propage la etajele superioare- pentru că flacăra se duce de obicei în sus, nu în jos”.

Blocul care a ars în Valencia era unul de lux, unde un apartament ajungea să coste până la 300.000 de euro, arată știridiaspora.ro. Era prevăzut cu parcări, piscină, magazine, parc propriu pentru copii. Avea 14 etaje și 134 apartamente.

Administrator al blocului este o româncă, Adriana Banu, care a explicat că fațada clădirii era placată cu plăci de aluminiu Alucobond. În România, sunt cunoscute ca plăci bond și pot fi observate, în mod special, pe clădirile moderne ale companiilor, sedii noi. Orice site care vinde astfel de variante caracterizează alucobondul ca având calitate superioară, o rezistență crescută la schimbările extreme ale vremii, rezistente în timp, sigure în caz de foc, fiind un material ignifug.  

Administratorul clădirii care a ars în Valencia joi seară este o româncă. Femeia se numește Adriana Banu şi a făcut mai multe declarații pentru Cope Valencia despre această tragedie. Se pare că în incendiul devastator care a cuprins blocul de 14 etaje din cartierul Campanar din Valencia a fost distrusă și casa ei.

"Este un peisaj dezolant, o imagine care cu greu poate fi digerată", a spus femeia pentru presa locală.

Eroul care a salvat zeci de oameni

 

Femeia a spus că aflat despre incendiu atunci când a primit un telefon de la intendent şi de la un vecin care locuia într-o clădire de alături, care i-au spus că blocul a fost cuprins de flăcări, iar pompierii au fost deja chemați la fața locului. De altfel, se pare că datorită intendentului clădirii foarte mulți oameni au fost salvați, asta pentru că Julián a mers din ușă în ușă pentru a-i alerta pe locatari.

"Vecinii care au auzit despre asta au ieşit imediat afară. Familii cu copii, pentru că tocmai era timpul să se întoarcă de la şcoală. Eu şi fiicele mele suntem bine, ele au stat la un coleg, iar noi am plecat în altă parte, dar nu am putut să dormim. Este o situaţie dezolantă", a spus Adriana, cu lacrimi în ochi.

 

 

Femeia a mai spus că "era foarte vânt şi focul s-a răspândit foarte repede".

Materialele folosite la construcția clădirii

 

Adriana este managerul companiei care administrează imobilul în care a izbucnit incendiul și spune că deși în această calitate a încercat de mai multe ori să obțină planurile imobilului de la firma de arhitecți care a proiectat clădirea, nu le-a primit, deși se oferise chiar să plătească pentru ele.

Întrebată de sursa citată din ce tip de material a fost făcută fațada clădirii, aceasta a spus că ar fi vorba despre un material numit „alucobond”, un compozit de aluminiu deosebit de apreciat pentru raportul atractiv greutate/volum. Potrivit specificaţiilor tehnice, aceste plăci sunt fixate direct pe cadrul de aluminiu cu ajutorul niturilor şi şuruburilor sau cu ajutorul unui sistem care asigură o instalare rapidă. Se spune că aceste panouri ar fi ignifuge, uşoare şi uşor de asamblat, oferind o rigiditate şi o planeitate excelente. Totodată, se susține că ele se caracterizează prin rezistenţa lor la intemperii, asigurând o durabilitate excepţională pentru aplicaţii în exterior.

Totuși, potrivit Adrianei, acest compozit din aluminiu "a avut o vată minerală în spatele faţadei pentru a asigura izolarea clădirii". Vata minerală este un material utilizat ca izolator termic în construcţii şi în industrie. Este un tip de vată minerală produsă din roci naturale, cum ar fi bazaltul.

Românca spune că blocul nu era racordat la gaz şi toată energia era pe bază electrică, iar din acest motiv crede că unul dintre materialele folosite la construcţia clădirii ar fi ajutat la propagarea rapidă a incendiului. Potrivit ei, stratul de fibră de sub fațadă ar fi putut fi inflamabil.

Reamintim că un incendiu devastator a cuprins, joi, o clădire de 14 etaje din cartierul Campanar din Valencia. Potrivit bilanțului provizoriu, zece persoane au murit, iar alte 15 sunt date dispărute. 

Blocul nu era racordat la gaz.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Ce e temperatura resimțită și cum se calculează? De ce diferă de cea a aerului, anunțată la „meteo”?
21/07/2024 16:31

Ce e temperatura resimtită si cum se calculează? De multe ori, ascultăm cu mirare anunturile din buletinele meteo despre temperaturile inregistrate intr-o zi sau alta. Si asta, pentru că nouă ni se pare c ...

Apele Pământului pierd rapid oxigen. Aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sistemului de susținere a vieții de pe planetă
20/07/2024 11:11

O echipă de oameni de stiintă condusă de ecologistul Kevin Rose de la Rensselaer Polytechnic Institute din SUA a declarat că rezervele de oxigen dizolvat din oceanele Pămantului se epuizează rapid. Potriv ...

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său
19/07/2024 13:00

OpenAI lansează versiunea mini a celui mai puternic chatbot al său, oferind tehnologia de varf intr-un format mai compact si accesibil. Această versiune promite să aducă performante remarcabile si să tr ...

Wiz Khalifa, cercetat oficial pentru deţinere de droguri după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please
14/07/2024 11:20

Rapperul Wiz Khalifa este cercetat in stare de libertate pentru deţinere de droguri de risc, după ce a fumat o ţigară cu canabis pe scena festivalului Beach Please de la Costineşti. Imagini cu artistul inc ...

Situație ciudată în centrul Pământului: Nucleul și-a inversat rotația. Nimeni nu știe care vor fi efectele
06/07/2024 14:06

In adancul Pămantului se află nucleul, o minge metalică solidă care se roteste independent de planeta noastră, o bilă care se roteste in interiorul unei alte bile. In prezent, cercetătorii sustin că rot ...

Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului
20/06/2024 19:54

Cel mai timpuriu solstitiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. In Romania, ora 23:50 marchează momentul solstitiului si inceputul verii astronomice. In emisfera nordică, 20 iunie 20 ...

Industria IT, pol de creștere pentru Iași
18/06/2024 10:12

De cate ori vine vorba despre Romania, statisticile ne asează pe primele pozitii in ceea ce priveste nivelul redus de trai, obezitate, analfabestism functional si multe ale domenii. Însă, există si un ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:52

Într-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observare ...

Studiu la Harvard: Extratereștrii se ascund printre noi și trăiesc pe Pământ
15/06/2024 19:25

Intr-o nouă lucrare care cu sigurantă va genera controverse in comunitatea stiintifică, o echipă de cercetători de la Harvard si de la Universitatea Tehnologică din Montana speculează că observarea de " ...

Cât câștigi ca influencer? Sume fabuloase la doar un click distanță
14/06/2024 10:57

De la fashion, pană la cei specializati in fitness, nutritie, călătorii, industria auto, sau pur si simplu cei care isi expun toată viata pe internet pentru bani, piata influencerilor cuprinde o diversitate ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei