SpaceX lansează o dronă spaţială militară americană pentru o misiune de cercetare
Dimensiune font:
O rachetă Falcon Heavy a SpaceX a decolat joi seară pentru a lansa drona spaţială militară americană X-37B într-o misiune de cercetare, a anunţat compania americană fondată de Elon Musk, transmite AFP.
După săptămâni de întârzieri, racheta a decolat la ora locală 20:07 (01:07 GMT) de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. Lansarea a fost transmisă în direct pe site-ul SpaceX.
Nicio informaţie nu era disponibilă despre destinaţia dronei spaţiale, o navetă fără pilot, aflată la cea de-a şaptea sa misiune.
Pentagonul a difuzat puţine informaţii cu privire la drona spaţială şi la noua sa misiune, programată iniţial să înceapă la 7 decembrie.
SpaceX a menţionat doar numele de cod al Pentagonului pentru această misiune - USSF-52 - în comunicatul referitor la lansare. "Falcon Heavy a lansat misiunea USSF-52 pe orbită de pe rampa de lansare 39A", a indicat SpaceX.
Pentagonul anunţase anterior că a şaptea misiune X-37B va include "mai multe experimente de ultimă generaţie".
"Aceste teste includ operarea avionului spaţial reutilizabil în noi regimuri orbitale, testarea tehnologiilor viitoare de cunoaştere a domeniului spaţial şi studiul efectelor radiaţiilor asupra materialelor furnizate de NASA", potrivit unui comunicat publicat luna trecută de Biroul de capacităţi rapide al departamentului american al Forţelor Aeriene.
În comunicat se precizează că aceasta a fost pentru prima dată când X-37B a fost lansată de o rachetă Falcon Heavy, una dintre cele mai puternice aflate în activitate, capabilă să transporte încărcături de până la 26.700 de kilograme la distanţă, în spaţiu.
În cel mai mare secret, X-37B a efectuat primul său zbor în 2010 şi, în total, a petrecut mai bine de zece ani în spaţiu în cursul primelor sale şase misiuni, a indicat la sfârşitul celei de-a şasea misiuni, în noiembrie 2022, constructorul său, producătorul american de aeronave Boeing.
X-37B a fost proiectată pentru Forţele Aeriene ale Statelor Unite de către United Launch Alliance, o asociere între Boeing şi Lockheed Martin la care cele două companii au drepturi de proprietate egale.
Drona spaţială măsoară nouă metri lungime, are o anvergură a aripilor de 4,5 metri şi este alimentată de panouri solare.
Lansarea sa de către racheta Falcon Heavy survine la două săptămâni de la momentul la care China a plasat pe orbită, la 14 decembrie, propria dronă spaţială, numită Shenlong, pentru "o anumită perioadă de timp", după cum a relatat agenţia de presă de stat, perioadă în care vor fi efectuate experimente ştiinţifice având drept scop "furnizarea de suport tehnic pentru utilizarea paşnică a spaţiului".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau